BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Odabrati zubne implantate ili protezu?

dr. Ivor Sokolić i pacijent na terapiji.

Zdravi i lijepi zubi najbolji su pokazatelj vlastite brige o zdravlju i bitno utječu na samopouzdanje jer se lijep osmijeh danas prvo primjećuje.

AUTOR ČLANKA

Ivor Sokolić dr. med. dent.

Vlastiti zubi su, naravno, najbolje rješenje za sve potrebe usne šupljine i najbolje nam odgovaraju. Međutim, postoje razne situacije gdje dolazi do gubitka jednog ili više zuba uslijed ozljede ili bolesti.

Ako vas zadesi takva nezgoda, preporuka je da se što prije nadoknadi svaki izgubljeni zub kako biste ponovno imali zdrav i lijep osmijeh.

Koja su rješenja kada nedostaju vlastiti zubi?

Nedostatak zubi nije samo estetski problem, već može predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem.

Rješenju ovog problema može se pristupiti na dva načina – ugradnjom implantata ili klasičnom zubnom protetikom. No, postoje bitne razlike između ovih rješenja koje treba sagledati prije donošenja finalne odluke.

Što su zubni implantati?

Ugradnjazubnih implantata omogućuje obnovu zuba koji nedostaju. Ako dođe do gubitka zubi zbog nesreće, bolesti desni ili nekog drugog problema, zubni implantati potpuno i trajno zamjenjuju zube koji nedostaju. Postupak dentalne implantacije u potpunosti vraća funkcionalnost zubima, a zajedno s protetskim radovima vraća i estetiku osmijeha.

Zubni implantati su titanski vijci koji se koriste za nadomjestak zuba. Oni su trajno i fiksno rješenje, nasuprot protezama koje su mobilno rješenje.

Zubi su sačinjeni od dva dijela. Vidljivi dio zove se krunica i smještena je iznad linije desni. Drugi dio ispod linije desni je korijen. Korijeni drže zube na mjestu i produžuju se u čeljusnu kost.

Fiksna zubna proteza

Zubni implantat ima funkciju nosača te postaje korijen za vaš zamjenski zub. Dodavanje jednog ili više zubnih implantata može pomoći u ostvarenju veće funkcionalnosti i sigurnosti zubala.

Zašto zubni implantati?

  1. Nadomještaju zube koji nedostaju bez brušenja i opterećivanja zdravih susjednih zubi,
  2. Moguće je jesti svu hranu kao da su vlastiti zubi u pitanju,
  3. Sprječavaju gubitak kosti i mekih tkiva koji se dešavaju s gubitkom zuba,
  4. Trajno i doživotno rješenje,
  5. Vraćaju samopouzdanje i širok osmijeh na lice.

Što su zubne proteze?

Pacijenti kojima nedostaju zubi, a implantati nisu rješenje, mogu vratiti funkcionalnost zubi i estetiku osmijeha brzo i jednostavno uz zubne proteze. Zubne proteze rješavaju problem djelomične ili potpune bezubosti, a zahvaljujući novim materijalima i novim tehnologijama dobro se prilagođavaju ustima, ugodne su za nošenje i osiguravaju prirodan i lijep izgled.

Zubne proteze jedinstven su nadomjestak koji se prilagođava svakom pacijentu zasebno. Prije nego se pokrene postupak izrade proteze, svaki pacijent dobiva individualiziran pristup i detaljnu dijagnozu postojećeg stanja. Nakon pregleda pacijent dobiva plan terapije, a proteza se potom izrađuje u nekoliko faza.

Mobilna zubna proteza.

Prednosti zubne proteze

Za klasičnu zubnu protetiku nisu potrebni oralnokirurški zahvati koji nalažu dugotrajan oporavak. Odluči li se pacijent za zubno protetsko rješenje, sve može biti gotovo u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U međuvremenu čak može nositi privremeno protetsko rješenje pa se čekanje subjektivno može doimati i kraćim.

Postoje dvije vrste proteza. Pacijentima koji su izgubili sve svoje prirodne zube izrađuju se potpune ili totalne proteze koje se mogu dodatno učvrstiti u ustima zubnim implantatima. Kod pacijenata koji imaju određeni broj prirodnih zubi izrađuje se djelomična ili parcijalna proteza.

Zadovoljan pacijent poliklinike ARENA.

Zubni implantati ili zubna proteza?

Gubitak svih zubi donedavno je završavao nošenjem zubne proteze. Danas je zube moguće nadomjestiti i zubnim implantatima koji su fiksno i trajno rješenje. Međutim, u situacijama kada zbog financijskih razloga ili ekstremne resorpcije kosti nije moguće ugraditi zubne implantate, rješenje je svakako zubna proteza.

Koje je rješenje najbolje, reći će vam stomatolog na specijalističkom pregledu. Nakon uvida u vašu dentalnu situaciju, naši doktori stručnjaci će vam ponudi najbolje zdravstveno i financijsko rješenje koje će vam sigurno vratiti osmijeh na lice!

Naručite se na besplatan specijalistički pregled pozivom na 01 6542 655 ili slanjem email-a na info@arenadental.hr i saznajte koje rješenje je najbolje za vas!

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više