ORTODONCIJA | APARATIĆ ZA ZUBE

Za savršen red među zubima
Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Cilj ortodoncije nije samo estetsko rješavanje problema, nego i rješavanje bolnih stanja i poremećaja žvačnog sustava. Ortodontska terapija danas je dostupna svima i nije luksuz već potreba koja se ne smije zanemariti.

Ortodontska terapija

Ortodontska terapija osigurava funkcionalna poboljšanja, velike estetske i psihološke promjene. Rezultati su trajni kao i zadovoljstvo pacijenata kojima omogućava osmijeh kakav su željeli. Terapija se u pravilu provodi u razdoblju adolescencije, ali moguća je u bilo kojoj životnoj dobi. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji.

Što u slučaju nepravilnosti?

U slučaju nepravilnosti zuba najbolje je obratiti se specijalistu ortodoncije koji će napraviti detaljan pregled kako bi se utvrdio najbolji plan ortodontske terapije pomoću koje će se zubi postaviti u najbolji mogući položaj. Specijalist ortodoncije donosi dijagnozu i plan terapije te određuje njezin početak.

Kandidati

Kandidati su pacijenti koji imaju iskrivljene zube i zube koji nisu na pravom mjestu i nezadovoljni su njihovom estetikom, ali i time kako to utječe na zdravlje usne šupljine. Kandidati za fiksnu ortodontsku terapiju su osobe starije od 13 godina, dok kandidati za mobilnu ortodontsku terapiju mogu biti i osobe mlađe od 13 godina. Provodi se većinom u razdoblju adolescencije, ali moguća je u bilo kojoj životnoj dobi. Napredak u razvoju ortodoncije rezultirao je ortodontskim bravicama i zubnim aparatićima koji zadovoljavaju visoke estetske kriterije i potpuno su neprimjetni. 

Prednosti ortodontske terapije su zdravija usta, ljepši osmijeh i pravilno raspoređeni zubi koji će trajati cijeli život

Priprema

Priprema za ortodontsku terapiju počinje nakon inicijalnog pregleda kod specijalista ortodoncije. Nakon detaljnog pregleda specijalist ortodoncije iznosi dijagnozu i preporučuje najbolji plan ortodontske terapije pomoću koje će se zubi postaviti u najbolji mogući položaj. Početak se određuje na temelju:

Trajanje terapije

Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i suradnju pacijenta. Tijekom terapije,  nužno je da se pacijent strogo pridržava dobivenih uputa te održava zadovoljavajuću oralnu higijenu.

Uspjeh ortodontske terapije izrazito je ovisan o suradnji pacijenta, a nedostatna suradnja rezultira produženim trajanjem terapije, izostankom rezultata. Ortodont će napraviti plan koji se temelji na individualnim problemima pacijenta.

Tijekom ortodontske terapije potrebne su redovite kontrole općeg stomatologa svakih 6 mjeseci.

Koliko traje ortodontska terapija?

Ortodontska terapija ovisi o indikaciji za nošenje ortodontskog pomagala te o dobi pacijenta. Uvriježeno je mišljenje da se fiksni aparatić nosi otprilike oko 2 godine, ali naravno treba napraviti klinički pregled nakon čega ortodont procjenjuje u kojem vremenskom razdoblju možemo očekivati uspješnu terapiju.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.