BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Zubne proteze – rješenje koje vraća funkcionalnost i estetiku

Djelomična proteza koja se pričvršćuje za preostale zube.

Zubne proteze rješenje su koje pomaže vratiti funkcionalnost i estetiku osmijeha pacijentima koji su izgubili sve zube ili dio njih.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

U slučajevima kada pacijentima nije moguće izvesti fiksne radove, proteze su rješenje koje zahvaljujući modernoj izradi i novim tehnologijama osigurava dobro i ugodno nošenje te prirodan izgled.

Zašto je važno nadomjestiti zube koji nedostaju?

Gubitak zubi djeluje na govor jer je to funkcija u kojoj važnu ulogu imaju zubi i jezik. Gubitkom većeg broja prirodnih zubi, govor se mijenja, može biti otežan. Zubna proteza pomaže poboljšavanju izgovora i pacijenti nakon dobivanja nove proteze prolaze period prilagodbe. Proteza osigurava zadovoljavajuću estetiku lica jer zubi djeluju na oblik i izgled lica. Vanjski oblik lica ovisi o zubima jer stražnji zubi podupiru čeljust i održavanjem razmaka među čeljustima određuje se visina lica. Prednji zubi su oslonac obrazima i usnicama dajući im normalni oblik i zaobljenost. Gubitkom većine ili svih prirodnih zubi, gubi se oslonac za obraze i usnice, a čeljusti se međusobno približavaju. Zbog toga nastaje karakteristični izgled bezube osobe s upalim obrazima, smanjenom donjom trećinom lica i bradom približenom nosu. Usnice su uvučene jer im nedostaje potpora prednjih zubi, a kutovi usnica su iz istog razloga spušteni prema dolje. Izradom zubne proteze može se značajno popraviti ovaj estetski nedostatak. Stražnji zubi u protezi preuzimaju funkciju podupiranja čeljusti i tako uspostavljaju normalnu visinu lica, a prednji zubi i baza proteze podupiru obraze i usnice vraćajući im normalni oblik. Osim estetske funkcije koju zubi imaju čime utječu na samopouzdanje i kvalitetu svakodnevnog života, funkcionalna uloga zubi je izuzetno velika. Uživanje u hrani moguće je uz zdrave zube, a pri gubitku zubi tu su rješenja koja vraćaju izgubljenu funkcionalnost.

Vrste zubnih proteza

Potpune (totalne) zubne proteze se izrađuju u slučaju kada pacijent nema niti jedan prirodni zub u čeljusti. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih, a sastoje se od baze proteze na koju su postavljeni zubi. Baza proteze je dio nadomjeska koji ide uz sluznicu, a izrađuje se od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu.

Baza potpune proteze se izrađuje tako da bude što veća jer sile koje se pri žvakanju razvijaju na umjetnim zubima u protezi, moraju se preko baze prenijeti na sluznicu i koštanu podlogu.

Budući da sluznica nije u stanju podnijeti velika opterećenja, potrebno je žvačne sile raspodijeliti na što veću površinu, što se postiže povećanjem baze proteze. Razlikuje se baza gornje i donje potpune proteze – gornja je veća i pokriva cijelo nepce, a donja je bitno manja i ima oblik potkove jer mora ostaviti slobodan prostor za jezik.

Prirodni zubi imaju poseban sustav vlakana u parodontnom ligamentu koji može podnijeti velike sile, a potpune proteze sve sile prvo prenose na sluznicu i preko nje na kost. Zbog ograničene sposobnosti sluznice da podnese opterećenje, žvačne sile koje razvijaju nosioci potpunih proteza višestruko su manje od onih koje se razvijaju na prirodnim zubima.

Stoga pacijenti s protezama imaju poteškoća u žvakanju tvrđe i žilave hrane. Otežano je i odgrizanje hrane, jer se proteza na svojem ležištu rijetko drži dovoljno čvrsto da bi se mogla oduprijeti silama koje nastaju pri odgrizanju. Kolike će sile pojedini pacijent moći razviti sa svojom protezom ovisi o izvedbi proteze i o stanju njezinog ležišta.

Proteza mora biti izvedena tako da se dobro drži na ležištu i ne pomiče tijekom žvakanja, a ležište mora biti povoljnog oblika uz dovoljno preostale kosti. Današnja moderna tehnologija i materijali te način izvedbe zubne proteze omogućuju pacijentima zadovoljstvo i nakon gubitka svih zubi.

U slučajevima kada pacijent ima određeni broj svojih, prirodnih zubi, izrađuju se djelomične (parcijalne) proteze. Preostali zubi mogu biti zdravi, pokriveni krunicama ili mostom, opskrbljeni nadogradnjom i krunicom, restaurirani (opskrbljeni plombama), ali u svakom slučaju moraju biti sanirani.

Važno je prije izrade djelomične proteze potrebno je izliječiti sve preostale „bolesne“ zube. U slučaju da je neki od preostalih zubi jako oštećen (primjerice jako klimav), takav zub se prije izrade proteze izvadi.

Djelomična proteza je konstrukcijski složenija od potpune jer ima elemente kojima se pričvršćuje za preostale zube. Ti elementi imaju dvojaku ulogu – omogućuju pridržavanje proteze uz preostale zube – proteza učvršćena zubima mirnija je pri žvakanju i govoru, manje je podložna pomicanju i ispadanju, a time je ugodnija za nošenje. Uz to, omogućuju prijenos žvačnih sila na preostale zube.

Pomoću različitih elemenata može se dio žvačnog opterećenja prenijeti na preostale zube. Prijenosom opterećenja na zube rasterećuje se sluznica, što znači da pacijent može razvijati veće žvačne sile, tj. žvakati tvrđu i konzistentniju hranu.

Zubi na koje se prenosi opterećenje moraju imati zdrav parodont i čvrsto se držati u kosti jer na klimave zube s oštećenim parodontom ne smiju se prenositi sile s proteze jer bi to dovelo do još jačeg rasklimavanja, a na kraju i gubitka zuba.

Zubne proteze mogu uz pravilnu brigu i održavanje oralne higijene trajati cijeli život što djeluje poticajno na pacijente prilikom odlučivanja na ovaj korak i osigurava njihovo zadovoljstvo. Na zubne proteze postoji višegodišnje jamstvo što je također prednost ovog rješenja za slučajeve djelomičnog ili potpunog nedostatka zubi.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više