BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Transformacija osmijeha uz mobilne zubne proteze

Transformacija osmijeha

U situacijama kada pacijenti izgube nekoliko prirodnih zubi uslijed traume, značajnog oštećenja zuba, karijesa ili sličnih dentalnih problema, odlično rješenje je wironit djelomična proteza.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Wironit djelomična proteza jedno je od najboljih i cjenovno pristupačnih rješenja mobilne protetike za osobe s djelomičnom bezubosti te osobito kod pacijenata kojima nije moguće ugraditi zubni implantat.

Ove iznimno čvrste i ugodne proteze vraćaju normalnu funkciju zubima i omogućuju potpuno nesmetan govor.

Besplatan specijalistički pregled.

Prvi korak je specijalistički pregled

Naša pacijentica došla je u polikliniku Arena Dental na prvi specijalistički pregled radi boli u području nekoliko zubi koji su je mučili neko vrijeme i stvarali velike probleme u svakodnevnom životu.

Prilikom prvog posjeta napravljen je detaljan specijalistički pregled (3D CBCT i 2D dijagnostika, klinički pregled) te je ustanovljeno kako se zubi, zbog kojih je osjećala bol, ne mogu sačuvati te da ih je potrebno izvaditi. U dogovoru s doktorom, osim vađenja zubi koji se ne mogu sačuvati, kao nadomjestak za zube koji će biti izvađeni, predloženo je rješenje u obliku wironit djelomične proteze.

nedostaje alt

Kako se Wironit proteze naslanjaju na okolne zube, bilo pacijentove prirodne zube ili ugrađene implantate, važno je da su okolni zubi zdravi, stabilni te generalno u dobrom stanju. U slučaju naše pacijentice, okolni zubi su bili u dobrom stanju te je odlučeno pacijentici izraditi djelomičnu, mobilnu protezu i tako joj vratiti osmijeh na lice koji je dugo priželjikivala.

Glavne prednosti Wironit djelomičnih proteza su njihova izdržljivost i stabilnost. Za te karakteristike zaslužan je upravo Wironit, materijal od kojeg se ove proteze izrađuju. Wironit je metalna legura, tj. kombinacija metala, koja se sastoji od kroma i kobalta.

Osim baze proteze, od Wironita se izrađuju i kvačice kojima se proteza pričvršćuje na zube kako bi se osigurala potpuna sigurnost i stabilnost u ustima. U Stomatološkoj poliklinici Arena Dental kvačice izrađujemo najmodernijim tehnikama te su u potpunosti nevidljive za vrijeme nošenja proteze.

nedostaje alt

Cijela konstrukcija Wironit proteze vrlo je lagana, što je čini iznimno ugodnom za nošenje. Osim toga, dio proteze koji se naslanja na nepce površinom je manji nego kod drugih vrsta proteza, što također doprinosi ugodnosti nošenja i lakom navikavanju na protezu.

Ovakvu mobilnu, djelomičnu protezu pacijenti po potrebi mogu sami skidati i vraćati u usta.

Druga posjeta: uzimanje otisaka za protetski rad

Nakon specijalističkog pregleda, detaljnog dogovora s pacijenticom i izrade plana terapije, pacijentica dolazi na uzimanje otiska zuba. To je prvi i neophodan korak u procesu izrade wironit djelomične proteze a važan je kako bi se proteza mogla izraditi precizno i u točnim dimenzijama.

nedostaje alt

Napretkom današnje stomatologije te uporabom intraoralnog skenera, danas se pacijentima otisak uzima mnogo jednostavnije, brže i, osim što je sam proces mnogo ugodnije iskustvo za pacijenta, pošto nema više neugodne otisne mase, preciznost digitalnog uzimanja otiska je maksimalna, što osigurava kvalitetan i precizan protetski rad.

Na temelju otiska zuba koji se šalje u laboratorij, naši zubni tehničari potom izrađuju Wironit protezu u zubotehničkom laboratoriju.

Nakon nekoliko dana, proteza je bila spremna te pacijentica dolazi na probu kako bi stomatolog i zubni tehničari, uz povratne informacije od pacijentice, provjerili estetiku i funkciju izrađene proteze te zaključili jesu li potrebne dodatne izmjene ili prilagodbe.

nedostaje alt

Tijekom ove posjete, pacijentica je također imala priliku vidjeti kako će njeni zubi izgledati u konačnici. Pogled na nove zube ju je oduševio te iščekivanje novog osmijeha učinio još uzbudljivijim. ?

U dogovoru s pacijenticom, odlučeno je kako je potrebno malo korigirati boju i skratiti akrilat u dijelu zagriza.

Proteza je vraćena u laboratorij na doradu te je idući dan bila spremna za finalnu probu rada. ? Ostala je završna proba prilikom koje je pacijentica bila oduševljena svojim novim osmijehom jer će sada konačno uživati u prekrasnom, transformiranom osmijehu, normalnoj funkciji zuba i olakšanoj komunikaciji.

nedostaje alt

Pacijentici je također objašnjeno kako održavati oralnu higijenu s ovom vrstom mobilnog protetskog rada. Poput zuba, i Wironit djelomičnu protezu potrebno redovito čistiti i pravilno održavati.

Osim toga, važno je dolaziti na kontrolne preglede kako bi se moglo pratiti stanje Wironit proteze i oralno zdravlje pacijentice, te kako bi se na vrijeme uočile i otklonile bilo kakve poteškoće ili oštećenja zuba.

Drago nam je što smo imali prilike sudjelovati u kreiranju još jednog prekrasnog novog osmijeha te što smo pacijentici stavili blistav osmijeh na lice. ? Želite saznati jeste li kandidat za ovu vrstu protetskog rješenja? Kontaktirajte nas pozivom na 01/6542-655. Stojimo vam na raspolaganju!

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više