Kada se vadi zub?

Vađenje ili ekstrakcija zuba, jedan je od zadnjih poteza svakog doktora dentalne medicine pa tako i moj. Zubni niz uvijek nastojim zadržati punim, zube zdravima i stoga nastojim liječiti zube i vađenje ostaviti kao posljednju opciju.

No također morate biti svjesni da nisam uvijek u mogućnosti spasiti svaki zub i da postoje neke osnovne indikacije koje mi određuju sljedeći korak. Ako pacijent ima uznapredovalu parodontozu, dakle, zube koji se klimaju, velike upalne procese u kosti (granulome i ciste), frakturirani korijen ili je riječ o umnjacima koji svojim položajem stvaraju probleme, odlučit ću se na ekstrakciju.

Osim gore navedenih, postoji još niz indikacija za vađenje zuba, neki čak i estetske prirode vezane uz ortodontsku ili protetsku terapiju. Svaki pacijent na kojem se vrši zahvat mora biti informiran o svakom koraku, problematici i posljedicama zahvata. Uz dobru komunikaciju, zahvat prolazi bezbolno, atraumatski i ne predstavlja, kako mnogi misle, pacijentovu noćnu moru.

Način na koji ću izvaditi zub, instrumente koje ću koristiti i upute koje ću prenijeti pacijentu, uvelike će odrediti snimka zubnih lukova i ortopantomogram (ortopan). Bez njega ne započinjem zahvat. Također, a s obzirom na težinu vađenja, odlučujem i to da li je potrebno zahvat prepustiti rukama oralnog kirurga, osobito ako se radi o vađenjima koja uključuju uklanjanje okolne kosti (osteotomija, alveotomija), posebno kod ukliještenih umnjaka u donjoj čeljusti. No, tu ću tematiku ostaviti za neki sljedeći blog post.

Prilikom vađenja, pacijent ne smije osjećati bol, samo pritisak koji je normalan i zato svaki pacijent prije zahvata primi anesteziju.
Po završetku, pacijentu objašnjavam daljnji postupak, tj. dajem upute koje su važne kako bi rana pravilno zacijelila. Vrlo je važno i to, da pacijent prati upute te da se pridržava datih savjeta. Ako je korijen zuba bio u sinusu (česta anatomska pojava kod gornjih bočnih zuba), rana se šiva te se pacijent zaštiti antibioticima.

Sljedećih par dana pacijent mora pripaziti da ne ispuhuje nos, spava na povišenom te da ne ispire ranu. Kod manje kompliciranih vađenja, dovoljno je da ne jede ništa tvrdo i prevruće, da hladi ranu oblozima i da također ne ispire ranu. Ako je pacijent pušač, savjetujem prestanak pušenja jer topli dim cigarete usporava cijeljenje rane. Ispiranjem rane neće se stvoriti ugrušak i rana će postati suha i bolna.

U konačnici informiram pacijenta o periodu cijeljenja koji traje u prosjeku 4 do 8 tjedana dok rana potpuno zaraste. Nakon toga možemo nastaviti s protetskim radovima ako su isplanirani.

Bitno je naglasiti da pacijent nikad ne izlazi iz ordinacije bez privremenog nadomjestka, bio to privremeni most ili proteza. Osim što će pomoći u oblikovanju zubno mesa na mjestu vađenja, osigurat će pacijentu i sigurnost u svakodnevnom životu i komunikaciji.

Na kraju, voljela bih u komentarima pročitati kakva su vaša iskustva. Jeste li već vadili neki zub, kako je zahvat prošao i jeste li osjećali bol?

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.