Zašto ispravljanje zubi ne biste trebali raditi sami

Ovih sam dana naišla na zabrinjavajući, ujedno i šokantan tekst vezan uz ortodonciju i ortodontske aparatiće koji me nagnao na pisanje ovog blog posta. No, prije nastavka i boljeg shvaćanja, napisala sam par rečenica koje odgovaraju na pitanje - što je zapravo ortodoncija i čemu služi?

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima. Pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku, nego i funkcijsku vrijednost - utječe na zdravlje cijeloga žvačnog sustava. Nadalje, ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima gdje je zbog ‘zgužvanih zubi’ održavanje oralne higijene bilo otežano.

Često se suvremena ortodoncija naziva ‘kraljicom stomatologije’, ali taj status opravdava samo u slučaju ako ortodontsku terapiju provodi stručnjak.

Valja imati na umu i to, kako ispravan i lijep osmijeh, osim što pozitivno utječe na izgled lica, djeluje i na samopouzdanje te pomaže ostvariti odličan prvi dojam, a svi znamo koliko je prvi dojam važan. Upravo zbog tih prvih dojmova, mnogima su često bile uskraćivane prilike za novim poslom, prijateljstvom ili romantičnom vezom.

Iz navedenih razloga, pacijenti su sve više svjesni važnosti estetike lica i lijepog osmijeha u svim segmentima suvremenog života pa traže pomoć ortodonta jer žele svoj osmijeh učiniti ljepšim i općenito podići kvalitetu življenja.


Izvor: http://goo.gl/p6vXLG

Nažalost, ta popularnost ortodoncije za sobom vuče i negativnu stranu. Pozitivni rezultati nošenja ortodontskim aparatića izazivaju želju za ortodontskom terapijom i kod pojedinaca koji također imaju potrebu za ortodontskom terapijom, ali je nažalost ne mogu financirati.

Ovdje nastaje veliki problem jer se u takvim situacijama traže surogat rješenja koja nisu povezana sa stručnom pomoći i uključuju ortodontska pomagala sumnjivog porijekla. Konkretno govorim o ‘gotovim’ rješenjima koja se nude na eBayu i sličnim prodajnim kanalima po izuzetno niskim cijenama. Često je riječ o tek nekoliko desetaka eura ili manje. Takve proizvode prate opisi koji uvjeravaju korisnike kako si mogu sami pomoći te da nema potrebe za odvajanjem većeg iznosa ili obraćanje specijalistima.

Kao što je vidljivo na fotografijama sa stranice na koju sam ovih dana naišla, ako je ortodontska terapija nestručno provedena, ili je provedena u kućnoj radinosti, rezultati mogu biti katastrofalni!


Izvor: manubaydental.com

Ako se suočite s takvim posljedicama, počinje agonija koja zahtjeva daleko veći angažman, ne samo ortodonata nego i drugih specijalista iz svih područja stomatologije.

U konačnici, izdatak od nekoliko desetaka eura može se pretvoriti u desetke tisuća. Sasvim je jasno, da ako pacijent već u početku nije imao dovoljno novca za ortodontski aparatić, teško da će si moći priuštiti liječenje ako nastanu ovakvi problemi što znači da je osuđen na tragične posljedice.

Ovim tekstom želim apelirati na sve one koji razmišljaju o ortodontskoj terapiji, da se svakako obrate stručnjacima (specijalistima ortodoncije) te da zanemare bilo kakvo DIY (‘uradi sam’) rješenje. Pa čak i ako se cijena ortodontske usluge učini skupom, uvijek postoji mogućnost kreditne linije tj. otplatom na rate što je primjerice praksa u našoj poliklinici.

Kao dio tima Poliklinike Arena, ozbiljno pristupam svemu što se plasira na tržištu kao ‘novo i revolucionarno’ u području stomatologije te sve takve tvrdnje provjeravam u znanstvenoj literaturi.

PRIJE:

POSLIJE:

Na kraju ističem i to, kako svi materijali koji se koriste u našoj poliklinici uključujući i ortodontske materijale (bravice, lukovi...) potječu od renomiranih proizvođača gdje kvaliteta opravdava cijenu.

Zapamtite, jedan vaš zub vrijedi puno više i od najskuplje terapije!

mr.sc. Andrijana Kovačić, dr.dent.med., spec. ortodoncije

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specijalistica ortodoncije diplomirala je 2003. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala 2007. godine. Zbog velikog interesa i sklonosti prema visokoj estetici 2010. kreće sa specijalizacijom ortodoncije na Stomatološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koju završava 2013. godine. U Poliklinici ARENA radi kao specijalistica ortodoncije. Andrijana je kolumnistica - ekspert u časopisu Story kids, te članica stručnog tima na portalu violetawecare gdje daje stručne savjete čitateljima. Uživa u radu s pacijentima te kreiranju sretnih i zadovoljnih osmijeha!

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.