PROTEZA ZA ZUBE | ZUBNA PROTEZA

Rješenje kod djelomičnog ili potpunog nedostatak zuba
Proteza je rješenje kada fiksni radovi nisu izvedivi radi pacijentove dentalne situacije. Novim materijalima i tehnologijama može se napraviti proteza koja dobro leži, ugodna je za nošenje te prirodno izgleda.

Proteze koje se izrađuju u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi nazivaju se djelomične ili parcijalne proteze.

Kome su namijenjene?

Zubne proteze namijenjene su pacijentima s većim gubitkom zubi, a često se izrađuju kako bi zamijenile sve zube čeljusti.

Ovisno o pacijentovim potrebama, izrađuje se totalna proteza kako bi se popunila cijela čeljust i djelomična proteza kod saniranja nekoliko zubi.

Danas se rjeđe rade obične proteze radi funkcionalnih izazova poput ispadanja proteze ili žuljanja proteze. Protetski rad koji je fiksiran na implantatima je stabilan, ugodan i osigurava bolji estetski izgled.

Potpune (totalne) proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kod potpune bezubosti. U odnosnu na djelomične proteze, jednostavnije su konstruirane, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni zubi. Totalne proteze leže direktno na gingivi koja prekriva kost.

Baza proteze je dio proteze koji prianja uz sluznicu, moze biti od ruzicastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu ili metala koji je vrlo tanak.

Metalni dio imaju wironit totalne proteze, dok totalne akrilatne proteze nemaju metal.

Sile koje se pri žvakanju razvijaju na umjetnim zubima u protezi, moraju se preko baze prenijeti na sluznicu i koštanu podlogu. Budući da sluznica nije u stanju podnijeti velika opterećenja, potrebno je sile prilikom žvakanja ravnomjerno raspodijeliti na što veću površinu, što se postiže povećanjem baze proteze.

Zubnu protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i očistiti. Velik broj ljudi vadi protezu prije odlaska na počinak. 

Redovite posjete stomatologu jednako su važne za osobe s protezom, kao i za osobe s prirodnim zubima. Svatko tko nosi protezu trebao bi obaviti stomatološki pregled najmanje dvaput godišnje.

Djelomične (parcijalne) proteze

Djelomične proteze se izrađuju pacijentima kojima nedostaje jedan ili više zubi, bez obzira jesu li preostali zubi prirodni, prekriveni krunicama ili mostom.

Konstrukcijski su složenije od potpune proteze jer imaju elemente kojima se pričvršćuju za preostale zube. Uloga tih elemenata je pridržavanje proteze uz preostale zube i prijenos sila prilikom žvakanja također na preostale zube.

Suvremene verzije imaju retencijske elemente koji su u potpunosti nevidljivi tako da ostavljaju dojam potpunog zubnog luka. Vrlo često možemo reći da i pacijenti s protezama mogu imati tzv. "holivudski osmijeh".
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.