Zubna protetika

Vratite zdrav i privlačan osmijeh
Većina ljudi na drugoj osobi prvo primijeti osmijeh. Zbog njegove velike važnosti, stomatološka protetika i protetska rješenja popularna su jer sigurno, brzo i jednostavno pacijentima vraćaju osmijeh - bitan faktor samopouzdanja. Gubitak zuba zbog dentalnog propadanja, uslijed raznih ozljeda i trauma, smanjuje funkcionalnost zubi i njihovu estetsku ulogu.

Što je dentalna protetika?

Dentalna protetika ili protetika zuba je namijenjena osobama koje imaju blago do teže oštećenje zuba te osobama kojima nedostaje jedan ili više zubi. Radi se uglavnom iz estetskih razloga, ali i radi vraćanja funkcionalnosti zuba.

Nadomještanjem izgubljenih zuba stomatološkom protetikom poboljšava se funkcionalnost i vraća estetika osmijeha koja je iznimno bitna za cjelokupan izgled lica. Suvremenim protetskim rješenjima danas je moguće savršeno zamijeniti prirodne zube i gotovo je nemoguće pronaći razliku između prirodnog i umjetnog zuba. Zubna protetika uključuje fiksna i mobilna protetska rješenja.

Fiksna protetika

Fiksna protetika odnosi se na trajno fiksiranje protetike na prirodne zube ili implantate. U fiksnu protetiku spadaju zubne krunice, mostovi i hibridni mostovi poput "Toronto" ili Maló mosta, polufiksne proteze na implantatima koje imaju mogućnost skidanja i vraćanja te polufiksna rješenja kod kojih se kombiniraju krunice i djelomične proteze. 

Mobilna protetika

Mobilna protetika se odnosi na mobilne proteze, a često se primjenjuje kod velikog gubitka zubne kosti koju nije moguće nadomjestiti kako bi se ugradili zubni implantati. Pacijent, po potrebi, mobilnu protezu može vaditi i vraćati.

Mogu li se zubi zamijeniti protetskim radom?

Zubi se mogu zamijeniti zubnim krunicama, mostovima te fiksnim i mobilnim protezama, ovisno o dentalnom stanju pacijenta i broju izgubljenih zuba. Obzirom na to kako je izrada protetike napredovala do iznimno visoke razine, današnja protetika zuba i protetski radovi mogu gotovo savršeno zamijeniti prirodne zube, a estetsku razliku između prirodnog zuba i protetike učiniti gotovo beznačajnom.

Kandidati za protetiku

Zubna protetika je namijenjena osobama koje imaju blago ili teže oštećenje zubi te osobama kojima nedostaju jedan ili više zubi. Protetika zuba izrađuje se radi estetskih i funkcijskih razloga.

Protetika zuba u obliku zubnih krunica namijenjena je pacijentima kod gubitka zubi i može se postavljati na implantate kao zamjena za prirodni zub. Krunice su namijenjene i pacijentima koji imaju teško oštećene prirode zube zbog dentalne traume kako bi učvrstile zub i vratile estetski izgled. Kod pacijenata kojima su zubi potamnili, zubne krunice se stavljaju iz estetskih razloga. Ovisno o materijalu mogu biti od keramike, metal-keramike ili cirkona.

Zubne ljuskice rješenje su za pacijente koji žele vratiti bjelinu, sjaj zubi i omogućuju ostale kozmetičke korekcije namijenjene vraćanju estetskog izgleda. Ova stomatološka protetika radi se od tanke keramike, individualizirano i po mjeri za svakog pacijenta. Zubni mostovi se postavljaju kod kandidata koji su izgubili jedan ili više zubi. Čine ga dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate.

Zubne proteze namijenjene su pacijentima kod većih gubitaka zubi, a često se izrađuju kako bi zamijenile sve zube čeljusti. Ovisno o pacijentovim potrebama radi se totalna proteza kod popunjavanja cijele čeljusti i djelomična proteza kod saniranja nekoliko zubi.

Obične proteze, kao mobilna protetika zuba, danas se rjeđe rade zbog funkcionalnih izazova poput ispadanja proteze, žuljanja proteze, itd. Danas se proteze mogu fiksirati u svom reduciranom obliku na implantate kao polufiksno rješenje, što znači da, dok su ustima, su fiksirane na implantate te imaju mogućnost skidanja radi održavanja oralne higijene. Fiksna rješenja na implantatima u obliku hibridnih mostova ALL-ON-4 ili ALL-ON-6 su trajno fiksna rješenja koja u potpunosti oponašaju prirodne zube bez obzira na kompleksnost bezubosti.

Priprema

Prije samog zahvata ugradnje zubne protetike, radi se klinički pregled, analiza cjelokupne situacije i rendgenska evaluacija na temelju čega se odlučuje o planu terapije. Nakon uvida u stanje vaše čeljusti i preporučenog plana terapije počinjemo s pripremom izrade protetskog rada.

Tijek zahvata

Tijek terapije protetike zuba započinje detaljnom analizom i fotografiranjem pacijenata, nakon čega se pristupa lokalnoj anesteziji i brušenju zuba. Na kraju se uzimaju ili skeniraju otisci i izrađuje se privremeni protetski rad tako da pacijenti kroz cijelo razdoblje terapije mogu normalno funkcionirati u svakodnevnim obavezama te lijepo izgledati. Prije samog završetka rada i završnog cementiranja potrebna su dva dolaska u kojima se rade proba konstrukcije budućeg rada i proba keramike pri čemu, zajedno s pacijentima, gledamo estetiku i funkciju te odlučujemo treba li napraviti izmjene u estetskom ili funkcionalnom smislu. Tek kada je pacijent zadovoljan, izrađena protetika ide na završnu glazuru u zubotehnički laboratorij i vraća se u ordinaciju na trajno cementiranje.

Oporavak

Nuspojave ovakvog zahvata su blaga bol, osjetljivost i oticanje, no u pravilo prolazi unutar 48 h od zahvata. Oporavak nakon ugradnje zubnih implantata je nešto duži. Nakon kirurškog zahvata može doći do oticanja zubnog mesa i lica, manjeg krvarenja i oticanja oko mjesta ugradnje zubnog implantata. Za ovakve nuspojave preporučujemo korištenje hladnih obloga u prvih 12 h poslije zahvata u serijama od 20 minuta uz pauzu od deset minuta. U pravilu sve nuspojave prolaze unutar 48 h od zahvata.

Kako izabrati pravu boju protetskog rada?

U slučaju postojanja prirodnih zubi u ustima pacijenta, dobar odabir je boja koja što više imitira izgled prirodnih zuba. Ukoliko pacijent nije zadovoljan bojom svojih zuba, prije izrade protetskog rada preporučuje se izbjeljivanje zuba do željene nijanse. U situacijama u kojima protetski nadomjestak prekriva ili imitira sve zube, boja se određuje dogovorom stomatologa, pacijenta i tehničara. Boja protetskog rada spada u estetske kriterije izrade rada i stomatolog će svakako preporučiti prirodne nijanse (u ključu boja to je najčešće nijansa A2).
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.