Retencija

Neizostavan dio ortodontske terapije
Retencija ili postupak očuvanja rezultata ortodontske terapije vrlo je bitan dio svake ortodontske terapije. Cilj retencije je da se, nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, zubi zadrže u željenom položaju do kojeg ih je dovela ortodontska terapija.

Zubi tijekom cijelog života mijenjaju svoj položaj stoga, trajno očuvanje rezultata ortodontske terapije zahtijeva disciplinu pacijenta kod korištenja retainera te dobru suradnju s ortodontom.

Recidiv u retenciji

Recidiv je pojava koja se javlja nakon prestanka nošenja ortodontske naprave, a manifestira se tendencijom povratka zubi u prvobitni položaj. Ovisno o prvobitnoj anomaliji, postignutom stanju, anatomskim karakteristikama i dobi pacijenta, zubi imaju veću ili manju sklonost ponovnom vraćanju prema prvobitnom stanju. To ne znači da će se korigirana anomalija uvijek vratiti, već da će u određenim slučajevima postava zubi postupno odstupati od one postignute terapijom prema onoj kakva je bila prije terapije. Neke anomalije imaju veću sklonost ponovnom pojavljivanju od drugih.

To je razlog zašto se po završetku ortodontske terapije koriste retaineri – naprave koje ne djeluju ortodontskom silom već samo učvršćuju zube u određenom položaju sprečavajući ponovnu pojavu anomalije.

Vrste retainera

Postoje retaineri različitih konstrukcija (fiksni i mobilni), a vrijeme nošenja može trajati više godina. Dužina retencijskog razdoblja ovisi o prirodi anomalije, dobi, individualnoj reaktivnosti pacijenta, vrsti terapije i postignutom rezultatu terapije. Retaineri su, uglavnom, prilagođeni kako svojim oblikom i smještajem ne bi uzrokovali veće smetnje prilikom govora, žvakanja i održavanja oralne higijene.

Čest oblik retainera je izrađen od obične ortodontske žice fiksirane uz jezične plohe donjih zubi. Taj retainer sprečava ponovni nastanak zbijenosti, anomalije koja je posebno sklona ponovnom javljanju. Drugi oblici retainera mogu biti izrađeni poput prozirne udlage koja pokriva grizne plohe zubi ili se pak mobilna naprava prestankom aktivacije može koristiti kao privremeni retainer.

Što je retainer?

Retainer je ortodontska naprava kojoj je cilj zube zadržati u poziciji u koju su dovedeni ortodontskom terapijom. Razlikujemo fiksni i mobilni retainer. Fiksni retainer radi se od žice i za zube učvršćuje adhezivno - što znači da u ustima ostaje stalno, a mobilni retainer je udlaga koja se radi od prozirnog plastičnog materijala i može se skidati i stavljati. Gotovo uvijek se nakon ortodontske terapije izrađuje i fiksni i mobilni retainer.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.