Mobilni aparatići za zube

Aparatić u pokretu
Mobilne naprave nekada su predstavljale glavno terapijsko sredstvo, danas se uglavnom koriste za retenciju i u mješovitoj denticiji (8-9 godina starosti). Mobilni “aparatići” sastoje se od akrilatne baze i žica savinutih u različite oblike. Akrilatna baza izgledom podsjeća na bazu mobilne proteze, a iz nje izlaze žice koje pri namještanju u usta obuhvaćaju zube. Žice čine cjelinu s bazom, a baza često ima neku vrstu vijka koji joj omogućuje širenje i stvaranje ortodontske sile.

Različitim konstrukcijama baze i vijaka postiže se odgovarajuće djelovanje na zube. Mobilne naprave pacijent može sam izvaditi i postaviti, a ortodontske sile djeluju onoliko dugo koliko pacijent napravu nosi u ustima.

Nošenje mobilnog aparatića

Nošenje se najčešće planira tijekom noći i tijekom vremena koje pacijent provodi kod kuće. Pri različitim aktivnostima koje uključuju socijalnu interakciju (škola, hobiji itd.), uobičajeno je da se naprava ne nosi. Tako se izbjegavaju govorne i estetske smetnje, što je osobito bitno kod pacijenata pubertetske i adolescentske dobi. Skidanje naprave također omogućuje i održavanje oralne higijene, koje je kod fiksnih naprava prilično zahtjevno.

Veliki nedostatak svih mobilnih naprava je upravo mogućnost njihova skidanja, što znači da je vrijeme nošenja naprave pod potpunom kontrolom pacijenta. No, pacijenti često nose napravu nedovoljno dugo ili je, radi eventualne nelagode, u potpunosti izbjegavaju nositi. To je razlog što uspjeh terapije mobilnom napravom u potpunosti ovisi o samodisciplini i savjesnosti pacijenta.

Koje je rješenje za nepravilan zagriz?

O vrsti i izraženosti anomalije ovisi i terapija. Ona može biti kirurška, ortodontska, protetska ili kombinacija istih. Svakako je potreban pregled kako bi stomatolog predložio opcije koje su indicirane za konkretnu situaciju. Ipak, najčešće se radi o ortodontsko-protetskoj kombinaciji.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.