FIKSNA ORTODONCIJA | FIKSNI APARATIĆ ZA ZUBE

Fiksno i sigurno do novog osmijeha
Fiksne naprave danas predstavljaju glavno terapijsko sredstvo u ortodonciji. Fiksni “aparatići” sastoje se od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su elementi koji se učvršćuju na zube, a na svojoj površini imaju utor predviđen za smještaj žice.

Postavljanjem žice u utore bravica, ona svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomak zubi. Iznos sile ovisi o svojstvima žice (materijalu, debljini, obliku), a smjer djelovanja sile određuje se oblikom i konstrukcijom bravica.

Vrste bravica

Najstarija generacija bravica je izrađena od metala, a u novije vrijeme se primjenjuju keramičke, kompozitne “bijele” bravice, safirne bravice ili kombinirane metal-keramičke bravice. One su prilagođenije boji zuba i koriste se kod pacijenata visokih estetskih zahtjeva. Uobičajeno je da se bravice i žica postavljaju na vanjske plohe zubi što korištenjem "bijelih" bravica omogućuje minimalnu primjetnost i bolje estetiku.

Ortodontska terapija

Ortodontska terapija osigurava funkcionalna poboljšanja, velike estetske i psihološke promjene. Najveći broj ortodontskih pacijenata je adolescentske dobi i veliku pažnju pridaju estetici te nisu skloni terapiji metalnim bravicama. Ključno je kod takvih pacijenata prihvatiti preporuke specijalista ortodoncije jer je ortodontska terapija trajno korisna unatoč kratkotrajnom estetskom nedostatku, a odabir bravica ovisi i o prirodi anomalije. Većina pacijenata ima iste želje kod ortodontske terapije – što neprimjetniji aparatić i što brže liječenje.

Najnoviji načini fiksne ortodoncije nude kao rješenje lingvalne aparatiće za zube kod kojih se bravice i žica smještaju s unutarnje strane zubnog luka tako da je naprava u potpunosti nevidljiva. Lingvalni aparatić za zube omogućava besprijekornu estetiku, ali je znatno skuplji u odnosu na uobičajene sustave kod kojih je naprava smještena na vanjskim plohama zubi. Kod lingvalnih aparatića postoje nedostaci, kao što je veća nelagoda za pacijenta (iritacije jezika, otežano hranjenje, otežan govor, visoka cijena, ograničene indikacije).

Vrlo je bitno kod ortodontske terapije da je pacijent motiviran i otvoren za suradnju. To uvelike utječe na konačni rezultat koji pacijentima pruža trajno zadovoljstvo osmijehom kakav su oduvijek htjeli.

Koji fiksni aparatić za zube izabrati?

Fiksni aparatić izabirete u suradnji s vašim ortodontom ovisno o anomalijama zubi ili čeljusti koje imate, dužini trajanja terapije i estetici samog aparatića.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.