ZUBAR ZAGREB | STOMATOLOG ZAGREB

Održavanje oralnog zdravlja
Konzervativa u stomatologiji se odnosi na usluge koje pomažu održavanju oralnog zdravlja i dio su oralne higijene. Pod konzervativu spadaju usluge poput čišćenja zubnog kamenca, liječenje živca zuba, popravljanje zuba zahvaćenih karijesom te saniranje ispunima (plombama).

Čišćenje zubnog kamenca

Pravilnim održavanjem oralne higijene možemo sačuvati svoje zube i produžiti im vijek. Dio oralne higijene je i čišćenje zubnog kamenca. Prilikom redovitih kontrola stomatolog može na vrijeme detektirati stanja zbog kojih je potrebno primijeniti metode profesionalnog čišćenja zubi.

Vrlo često na površini zuba zaostaju pigmentacije iz hrane i pića koje su bitan uzročni faktor u nastanku patoloških procesa, a predstavljaju i estetsku manjkavost. Najčešće pigmentacije prisutne su kod pušača, te ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kave i čaja. Iste se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopće ne mogu odstraniti. Pojavljuju se kao tamnosmeđe do crne mrlje na površini zuba, obično intenzivnije uz zubno meso. Zubi postaju sve više žuti, puni kamenca i plaka, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam.

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće se mogu uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Stomatolog radi profesionalno mehaničko čišćenje zubi, tj. odstranjenje zubnog plaka sa svih zubnih površina jer izaziva upale, blaže ili jače zubobolje i povlačenje gingive te je estetski neprimjeren i dovodi do neugodnog zadaha. Profesionalno mehaničko čišćenje podrazumijeva selektivno odstranjenje zubnog plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja. To su najčešće međuzubni prostori te jezične plohe donjih sjekutića i očnjaka. Tretman se provodi pomoću ultrazvučnih instrumenata, kireta i sl., kojima prelazimo preko površine zuba i odstranjujemo naslage.

Kod pacijenata koji nemaju evidentiranih upalnih stanja zubnog mesa i parodonta temeljito profesionalno čišćenje zubi provodi se dva puta godišnje kako bi se održalo zdravlje svih oralnih struktura.

Kod pacijenata s problematičnim upalnim stanjima zubnog mesa potrebno je kombinirati različite metode profesionalnog čišćenje zubi češće, već prema potrebi dok se ne postigne zadovoljavajuća razina, a zatim se provodi održavanje.

Liječenje zubi od karijesa

Zubni karijes, vrlo raširena bolest tvrdih zubnih tkiva, najčešća je bolest čovjeka uopće. Moguće je preventivno djelovati na nastajanje zubnog karijesa jer u njegovom nastanku veliku ulogu igraju prehrana i oralna higijena. Promjena na zubu koju uočavamo kao crnu točku, šupljinu ili defekt na kruni zuba samo je zadnji stadij složenog i dugotrajnog procesa koji nastaje među djelovanjem brojnih čimbenika.

Za nastanak karijesa potrebno je djelovanje više čimbenika koji će u konačnici dovesti do oštećenja tvrdih zubnih tkiva, odnosno „pokvarenog zuba“. Među njima su najvažnije bakterije zubnog plaka, prehrana i vrijeme. Ovisno o bakterijskoj aktivnosti, karijes brže ili sporije napreduje. Bakterijska aktivnost velikim dijelom ovisi o dostupnim hranjivim tvarima (šećerima), odnosno količini zubnog plaka. Karijes se javlja kada zubnu caklinu uništi bakterija u plaku koja proizvodi kiselinu. Plak se neprestano formira na zubima zbog bakterija koje su uvijek prisutne u ustima.

Jednom kad je šteta već učinjena, stomatolog može sanirati karijes, ali preventivno se može spriječiti dobrim održavanjem oralne higijene. Liječenje zubi od karijesa uključuje uklanjanje karijesne mase i defekt na zubu se ispunjava nekim od restaurativnih materijala. Preporuka stomatologa je redoviti godišnji pregled kako bi se na vrijeme detektirale promjene koje mogu dovesti do većih problema.

Endodoncija

je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi te posljedicama tih procesa u okolnim i udaljenim tkivima. Zubna pulpa je meko tkivo koje se nalazi unutar zuba, a okruženo je dentinom. Zubu daje vitalnost opskrbljujući ga krvnim žilama i osjetnim živcima.

Kod upaljene ili odumrle zubne pulpe, zub se može sačuvati tako što se upaljeno ili odumrlo meko tkivo iz endodontske šupljine izvadi specijalnim ručnim ili strojnim endodontskim instrumentima, korijenski kanali očiste, maksimalno dezinficiraju, prošire i ispune biološki prihvatljivim materijalom. Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca su: bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja, oteklina, bol na zagriz, bol na toplinu, fistula (gnojni ‘prištić’) te spontana, pulsirajuća bol koja ne prestaje bez da uzmete tabletu protiv bolova.

Koliko često trebam uklanjati zubni kamenac?

Preporuka je čišćenje kamenca svakih 6 mjeseci, a po potrebi i češće.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.