Oralna kirurgija

Sigurni zahvati suvremenom tehnologijom
Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja se sastoji od različitih kirurških zahvata, s ciljem rješavanja nepovoljnih bioloških i anatomskih situacija, estetskih, funkcionalnih i ostalih anomalija te bolesti na području usne šupljine.

Naš stručni tim oralnih kirurga izvodi sve oblike kirurških zahvata poput ugradnje umjetne kosti, sinus lifta, ugradnje zubnih implantata, apikotomije, alveotomije, cistektomije i ostale kirurške zahvate u usnoj šupljini.

Ugradnja umjetne kosti

Augmentacija ili ugradnja umjetne kosti je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost. Ovo je zahvat koji se provodi kod pacijenata s nedovoljno kosti, kako bi se povećao volumen kosti potrebne za ugradnju zubnih implantata.

Operativni zahvat nadogradnje zubne kosti izvodi se pod lokalnom anestezijom, u kirurškoj ordinaciji, od strane oralnog kirurga, u trajanju 30 - 45 minuta te je potpuno bezbolan i siguran za zdravlje pacijenta.

Umjetna kost sastoji se od granula koje pospješuju regeneraciju prirodne kosti, u cilju povećanja volumena kosti potrebnog za ugradnju implantata. 

Nakon augmentacije i ugradnje zubnih implantata treba proći minimalno 4-6 mjeseci (ovisno o vrsti zahvata).

Uspješnost augmentacije je izrazito visoka i, u pravilu, organizam uvijek prihvaća transplantiranu kost.

Apikotomija

Apikotomija je oralno-kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba (apex), najčešće zbog granuloma ili ciste u području vrha korijena (granuloma ili ciste).

Apikotomija se provodi u lokalnoj anesteziji, što znači da je tretman bezbolan. Zahvat kreće tako da se zubno meso zareže i podigne kako bi se došlo do korijena zuba. Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba, zajedno s upalnim procesom, a nakon toga se korijen kanala zuba puni različitim smjesama i materijalima koji su za to predviđeni.

Ovisno o individualnom slučaju pacijenta, zub se endodontski može tretirati (čišćenje i širenje kanala zuba, te njegovo punjenje) prije samog zahvata ili za vrijeme zahvata. Na kraju se pristupni režanj zubnog mesa šiva.

Apikotomija je danas vrlo čest zahvat koji omogućuje očuvanje zuba kod kojih endodontska terapija nije bila uspješna te bi se, u konačnici, zubi morali izvaditi.

Smatra se malim kirurškim zahvatom, a traje od 30 do 60 minuta, ovisno o kojoj se regiji i zubu radi. Zahvati na prednjim zubima su u pravilu kraći, dok su na kutnjacima najdulji.

Sinus lift

Podizanje sinusa ili Sinus lift je rutinski oralno-kirurški zahvat koji se u stomatologiji izvodi dugi niz godina. Zahvat podizanja sinusa obavlja se u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata u području premilara ili molara. Prilikom podizanja sinusa kost nadograđujemo umjetnim materijalima od kojih nastaje nova kost.

Operativni zahvat podizanja sinusa izvodi se pod lokalnom anestezijom u kirurškoj ordinaciji od strane oralnog kirurga u trajanju od 30 minuta.

Zahvat započinje malim rezom na zubnom mesu, ispod obraza u predjelu samog sinusa. Nakon što se otvori pristup sinusu, podiže se njegova membrana kako bi se napravio prostor za umetanje umjetne kosti.

Umjetna kost se sastoji od granula koje pospješuju regeneraciju prirodne kosti kako bi se povećao njen volumen, potreban za ugradnju implantata. Nakon umetanja umjetne kosti otvor se zatvara šivanjem.

Cistektomija

Cista na korijenu zuba može biti reakcija na infekciju. Takvo stanje može se javiti zbog lošeg održavanja higijene ili ako se karijes ne sanira na vrijeme. Pacijenti često nemaju simptome te ako se ne obavi stomatološki pregled i ortopanska snimka pomoću koje se može detektirati upala, ciste se mogu povećati i uništavati svoje okruženje: zub, kost i susjedne zube.

Stomatolog može prepoznati cistu na ortopanskoj snimci te će odlučiti treba li izvršiti cistektomiju, odnosno uklanjanje cističnog sadržaja.

Alveotomija

Alveotomija ili ekstrakcija (vađenje umnjaka) je zahvat u oralnoj kirurgiji kojim se rješava problem impaktiranih i retiniranih umnjaka. Umnjaci mogu izazvati upalu zubnog mesa tijekom nicanja. Ponekad je dovoljno samo čišćenje, ali ako se proces zakomplicira, potrebno je kirurško vađenje zuba.
Simptomi otežanog nicanja umnjaka su bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah te povišena temperatura.

Za pacijenta ne bi trebala biti zabrinjavajuća činjenica kako mu je potrebna operacija vađenja umnjaka. Postupak se ne razlikuje od normalnog vađenja zuba, osim što se operacija odvija u operacijskoj ordinaciji radi bolje kontrole i sterilnih uvjeta.

Vađenje umnjaka se obavlja u lokalnoj anesteziji, a operaciju izvodi specijalist oralne kirurgije. Operacija vađenja umnjaka za pacijenta je bezbolna operacija, iako zna biti nelagodna zbog brojnih živčanih anastomoza i neposredne blizine velikog živca u donjoj čeljusti. Anestezijom se eliminira bol prilikom vađenja umnjaka.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.