ALL-ON-4 / ALL-ON-6

Bezbolna implantološka metoda
ALL-ON-4 i ALL-ON-6 su metode ugradnje fiksno-protetskog nadomjestka na 4 ili 6 titanskih implantata postavljena u gornju, donju ili obje potpuno bezube čeljusti. Ova metoda potpuno nadomješta izgubljene prirodne zube i drastično poboljšava kvalitetu života.

Prednosti metode su: minimalno vrijeme provedeno u zubarskom stolcu, kratko vrijeme oporavka te, uz dobro opće zdravlje, dobru oralnu higijenu i redovite stomatološke preglede, predstavlja doživotno estetsko i funkcionalno rješenje.

Što su All-on-4 i All-on-6 metode?

ALL-ON-4 i ALL-ON-6 su metode ugradnje fiksno-protetskog nadomjestka na 4 ili 6 titanskih implantata postavljenih u gornju, donju ili obje potpuno bezube čeljusti. Upravo od ovog načina postavljanja i ugradnje dolazi i naziv za ovu metodu. Naime, „all on four“ i „all on six“ u doslovnom prijevodu znače „sve na četiri“ i „sve na šest“, što označava ugradnju potpunog zubnog mosta (svih zuba) na četiri ili šest implantata.

Dakle, kako bi se nadomjestili svi izgubljeni zubi jedne čeljusti putem All-on-4 ili All-on-6 metode, potrebno je prvo u čeljust ugraditi četiri ili šest implantata. Idealan broj implantata odredit će stomatolog na temelju detaljne analize, pregleda i individualnog stanja vaše čeljusne kosti.

Ugrađeni implantati funkcioniraju kao svojevrsni nosači te se na njih postavlja i trajno fiksira zubni nadomjestak u obliku zubnog mosta. Ovakav fiksni zubni most na 4 ili 6 implantata naposljetku zubima vraća svu funkcionalnost, mogućnost normalnog žvakanja, te estetiku i potpuno prirodan izgled.

Dakle, All-on-6 ili All-on-4 metode potpuno nadomještaju izgubljene prirodne zube i drastično poboljšavaju kvalitetu života. Osim toga, neke od njihovih glavnih prednosti su minimalno vrijeme provedeno u zubarskom stolcu i kratko vrijeme oporavka, a uz dobro opće zdravlje, dobru oralnu higijenu i redovite stomatološke preglede, one predstavljaju doživotno estetsko i funkcionalno rješenje.

Kome su namijenjene All-on-4 i All-on-6 metode?

Ove metode namijenjene su pacijentima koji su ostali bez svih zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti jer predstavljaju fiksno-protetsko rješenje koje, uz dobru oralnu higijenu i redovite stomatološke kontrole, traje doživotno. Ova minimalno invazivna metoda temelji se na zubnom mostu koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata, a nastala je kao rješenje za nemogućnost ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti.

Što očekivati od All-on-4 i All-on-6 metode?

Pacijent ovom metodom dobiva puni zubni niz, kao fiksni most pričvršćen na četiri posebno postavljena implantata. Na taj način pacijentu podižemo samopouzdanje, a koliko implantati djeluju na samopouzdanje, najviše je vidljivo prvi puta kada se pacijent ugleda s novim osmijehom.

Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni za mlađi izgled osobe, a u isto vrijeme u potpunosti vraćaju funkcionalnost zuba.

All-on-4 metoda

All-on-4 metoda, odnosno All-on-4 fiksne proteze najučinkovitije su i najčešće korišteno stomatološko rješenje za problem potpune bezubosti. Može se ugraditi u jednu ili obje čeljusti u slučaju potpunog gubitka zuba. 

Osim toga, ovo je idealno je rješenje i za osobe koje su izgubile većinu zuba, a preostali zubi su u toliko lošem stanju da ih je potrebno izvaditi odmah ili u dogledno vrijeme. Naime, tijekom dugogodišnjeg nedostatka zuba, vrlo često se narušava i funkcionalnost i zdravlje preostalih zuba u čeljusti, zbog čega je i njih potrebno izvaditi.

Pacijenti se često odlučuju za All-on-4 fiksnu protezu i nakon dugogodišnjeg nošenja klasičnih, mobilnih zubnih proteza. Razlog tome uglavnom su veća stabilnost i pouzdanost All-on-4 proteza, jednostavnije žvakanje i govor, te znatno veća kvaliteta života jer nema brige oko skidanja, čišćenja, pa čak i ispadanja proteze.

U Stomatološkoj poliklinici ARENA radimo detaljan specijalistički pregled i analizu vaših zuba i čeljusne kosti te uvijek dolazimo do idealnog rješenja za svaki specifičan slučaj. U slučaju zdrave i kvalitetne čeljusne kosti, All-on-4 ugradnja uglavnom je odmah moguća, no ako stomatolog primijeti nedostatak volumena kosti ili slične probleme, bit će potrebne dodatne intervencije na zubima prije no što krenemo s ugradnjom, a najčešće je to tzv. sinus lift odnosno povećanje koštanog grebena.

S našim iskusnim stomatolozima uvijek ćete biti u najboljim mogućim rukama te ćemo uvijek pronaći idealno rješenje za vas i vaše zube.

Prednosti All-on-4 fiksne proteze

 • Potpuna stabilnost nošenja, bez brige oko skidanja ili potencijalnog ispadanja
 • Ugodnije i prirodnije rješenje u usporedbi s klasičnim zubnim protezama
 • Ne predstavlja probleme pri govoru i žvakanju, vrlo lako navikavanje 
 • Potpuna stabilnost i pouzdanost
 • Vraćanje potpuno prirodnog izgleda i funkcionalnosti zuba

All-on-6 metoda

All-on-6 metoda razlikuje se od All-on-4 metode jedino prema broju zubnih implantata koji se ugrađuju u čeljust. Princip i tijek zahvata su isti kao i kod All-on-4 metode, samo što će u slučaju All-on-6 implantata zahvat trajati nešto duže zbog većeg broja implantata koje je potrebno ugraditi. 

Prema tome, i indikacije za ugradnju All on 6 fiksne proteze gotovo su jednake. Ugradnja All-on-6 implantata preporučuje se pacijentima koji se susreću s potpunom bezubosti jedne ili obje čeljusti, kao i onima koji su izgubili većinu svojih zuba, a preostali zubi su u lošem stanju i potrebno ih je izvaditi. 

All-on-6 rješenje daje vašim zubima i cjelokupnoj čeljusti dodatnu snagu, stabilnost i potporu. A je li u vašem slučaju potreban veći broj implantata za veću stabilnost reći će vam stomatolog na temelju detaljnog pregleda, snimke i analize kosti i zuba.

Naši stomatolozi iznimno su iskusni te iza sebe imaju brojne uspješno odrađene All-on-6 zahvate s visokom stopom zadovoljstva pacijenata. U suradnji s vama i na temelju vaših mogućnosti i specifičnog stanja uvijek ćemo vam preporučiti idealno rješenje i pobrinuti se da i vi izađete sretni, zadovoljni i nasmiješeni iz naše poliklinike.

Prednosti All-on-6 fiksne proteze

 • Trajno rješenje za bezubu čeljust
 • Uz veći broj implantata dolazi i veća trajnost dentalnog rada
 • Žvačna sila je još bolje raspoređena, a sveukupna funkcionalnost čeljusti i zuba je veća
 • Ugodnost i prirodnost nošenja te lako navikavanje na nove zube
 • Vraćanje potpuno prirodnog izgleda i funkcionalnosti zuba

Toronto/Maló zubni most

Uz All-on-4 i All-on-6 metode, kao dodatno fiksno rješenje za bezubost javlja se i vrsta hibridnog mosta za zube, takozvani Toronto most ili Maló most. 


Toronto most inovativno je i vrhunsko rješenje za potpunu bezubost čeljusti, a zamjenjuje cijeli zubni luk i izgubljene zube jedne ili obje čeljusti. Toronto most ili Maló most je hibridni cirkularni most koji se sastoji od 12 do 14 zuba, odnosno krunica, koje se u poliklinici ARENA izrađuju od keramike ili cirkona. Na vrhu mosta nalazi se i tanki dio koji funkcionira kao umjetne desni, a upravo su te desni ono što Toronto ili Maló most čini iznimno ugodnim te vrhunskim rješenjem. 


Toronto most se fiksira na prethodno ugrađene zubne implantate, najčešće njih 6, no broj implantata može biti veći ili manji ovisno o pojedinom slučaju. Toronto most daje vam prekrasan i prirodan izgled zubi, vrhunsku funkcionalnost i stabilnost te značajno poboljšava kvalitetu života. Osim toga, stomatolog ovakav most može i skinuti, pregledati njegovo stanje, te ga po potrebi profesionalno očistiti.

Prednosti Toronto ili Maló hibridnog mosta

Savršeno prijanja uz čeljust zahvaljujući umjetnim desnima koje se nalaze na mostu. Ugradnja moguća nakon ugradnje implantata, kao definitivno rješenje.

Maló most

Maló most ima veća estetska i funkcionalna svojstva jer se koriste cirkonske krunice te u slučaju problema, poput pucanja, lakše je sanirati komplikaciju.
 • Potpuno prirodan izgled zuba, bez vidljive granice gdje se most naslanja na desni.
 • Lagan, izdržljiv i iznimno stabilan.
 • Nesmetano žvakanje, pričanje te lako održavanje oralne higijene.

Postupak ugradnje All-on-4 i All-on-6 implantata

Opis zahvata

Zahvat ugradnje zubnih implantata započinje detaljnim specijalističkim pregledom gdje se radi procjena stanja te se planira daljnji plan terapije. Ako na mjestu gdje se planira ugraditi implantat postoji zub, on se vadi, a implantat se ugrađuje na njegovo mjesto.

Protetski rad se sastoji od 4 ili 6 implantata, a može biti izrađen na metalnoj ili cirkonskoj osnovi kao metal-keramički zubni most, metal-kompozitni ili cirkon keramički zubni most. Vrlo često ovakva vrsta rada zahtjeva, tijekom kirurške faze ugradnje implantata, nadogradnju čeljusne kosti zbog nedostatne količine kosti u stražnjoj regiji (augmentacija) ili podizanje dna sinusa u svrhu nadogradnje kosti (sinus lift).

Tijek zahvata

Najprije se moraju izvaditi postojeći zubi ako još postoje te se nakon toga ugrađuju titanski vijci. Nakon toga slijedi period kojeg nazivamo oseointegracija u kojem dentalni implantat srasta s kosti. Nakon što okolno koštano tkivo sraste s implantatom, na zub se stavlja gingiva-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak. Tjedan do dva nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa na implantat se postavlja suprastruktura. Zadnja faza je postavljanje keramičke krunice, proteze ili mosta čime se dobiva vrhunsko funkcionalno i estetsko rješenje.

Oporavak

Nakon kirurškog zahvata može doći do oticanja desni i lica, manjeg krvarenja i oticanja oko mjesta zubnog implantata. Za ovakve nuspojave preporučujemo korištenje hladnih obloga tijekom prvih 12 h poslije zahvata u serijama od 20 minuta uz pauzu od deset minuta. U pravilu sve nuspojave prolaze unutar 48h od zahvata.

All-on-6 i All-on-4 - cijena

Cijena All-on-4 i All-on-6 implantata ovisit će o broju implantata koji se ugrađuju te o individualnom planu liječenja, implantiranja i kompleksnosti zahvata. U našem cjeniku možete provjeriti cijene pojedinih zahvata i vrsta implantata.

Stručno osoblje Stomatološke poliklinike ARENA rado će vam pomoći da dođete do svih podataka koji su vam potrebni vezano za plaćanje i/ili raspoloživost termina.

Pošaljite online upit, zatražite više informacija i naručite se na besplatan specijalistički pregled.

Koje su najbolje opcije za bezubu čeljust?

Uvelike ovisi o kvaliteti i kvantiteti kosti. Ako ima dovoljno kosti, onda se savjetuje 6 zubnih implantata i fiksni protetski rad. Ako je kost malo lošija, onda je opcija s 4 zubna implantata također jedna od mogućih metoda. Danas postoji nekoliko vrsta protetskih radova kojima se može riješiti potpuna bezubost. Postoje fiksne, polufiksne i mobilne opcije. Najbolje ali pritom i najskuplje su fiksne varijante tzv. All on 4 i All on 6. No ukoliko si pacijent to ne može priuštiti, postoji i cijeli niz povoljnijih varijanti koje također mogu značajno unaprijediti kvalitetu života pacijenta koji je ostao bez svih zuba.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
 • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
 • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.