Trajno polufiksno rješenje

Gospodin Branko posjetio je Stomatološku polikliniku ARENA s uznapredovalom parodontozom. Najveći problem predstavljao je nedostatak nekoliko zubi, pomičnost postojećih kao i nemogućnost žvakanja.

Prilikom prvog posjeta napravljen je detaljan specijalistički pregled (3D CBCT i 2D dijagnostika, klinički pregled) te je ustanovljeno da se preostali zubi ne mogu sačuvati i krenulo se s planiranjem implantoprotetskog rada. Zbog količine i kvalitete kosti analizirane 3D CBCT dijagnostikom, pacijentu je preporučeno takozvano polufiksno rješenje tj., protetski rad na 4 implantata u svakoj čeljusti. Ovakva vrsta rada ima nekoliko prednosti među kojima je u prvom redu činjenica da zube možete skinuti i očistiti, što je važna stavka lakšeg održavanja temeljite higijene. Druga prednost je što ovakav protetski rad ima u potpunosti funkciju fiksnog rada, osigurava stabilnost i osjećaj sigurnosti da zubi neće u nekom trenutku “ispasti”. Pacijentu je predstavljen plan terapije koji se sastoji od tri faze i nekoliko posjeta te je dogovoren termin za početak radova.

U prvoj fazi specijalist oralne kirurgije izvadio je preostale zube i ugradio 4 implantata u gornju čeljust i 4 u donju čeljust. Pacijentu je potom pružena sva potrebna postoperativna njega (antibiotik, tablete protiv bolova i led).

Procijenjeno je da je potrebno pričekati oko 4 mjeseca za oseointegraciju implantata (srastanje s kosti), pa smo uzeli otiske i izradili privremene zube koji će gospodinu služiti dok implantati ne zarastu.

U drugoj fazi gospodin je došao na kontrolni rtg da vidimo kako su zarasli implantati te smo dogovorili termin za stavljanje pokrovnih vijaka na implantate. Prilagodili smo postojeće privremene zube u ustima i gospodin je opet bio slobodan narednih 3-4 tjedna da to zacijeli.

U trećoj fazi gospodin je došao na dogovoreni termin i tom prilikom smo uzeli funkcijske otiske za početak izrade završnog rada. Nekoliko sati nakon toga iz laboratorija Poliklinike ARENA dobili smo modele pomoću kojih smo odredili međučeljusne odnose i njihov budući položaj te veličinu i oblik zuba.

 

Idući dan imali smo probu budućih zubi koji su u ovoj fazi bili u vosku i nakon što smo provjerili funkcijske kretnje, zagriz i estetiku zubi dali smo pacijentu da pogleda po prvi puta kako će to izgledati u konačnici. Pogled na nove zube gospodina je oduševio i nije mogao dočekati da bude sve gotovo.

Uslijedila je izrada prečki koje smo također isprobali u narednoj posjeti da vidimo kako sjede na implantatima.

Ostala je zadnja posjeta gdje smo konačno dočekali gotov rad, prečke su pričvršćene u ustima na implantatima te smo gospodinu predali konačni protetski rad. Objašnjeno mu je kako održavati oralnu higijenu s ovom vrstom protetskog rada te je dogovorena kontrola kroz tjedan dana da vidimo je li sve u redu.

Drago nam je da smo imali prilike sudjelovati u ostvarenju još jednog sna i kreiranju prekrasnog novog osmijeha. 🙂

Marko Brusek, dr.dent.med.

Marko Brusek, dr. med. dent. diplomirao je na stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. U Poliklinici ARENA radi kao stručnjak za protetiku na implantatima. Prepoznat je kao doktor mirne ruke i otvorenog duha što mu je otvorilo vrata prema srcima mnogih pacijenata. Uživa u stomatološkom radu, ali jednako i u moru, dobrom društvu te povremeno squashu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.