Što su zubne udlage?

Udlage su mobilne akrilatne ili gumene naprave koje u ustima imaju višestruke uloge.

Ubrajaju se u poštedne metode djelovanja u usnoj šupljini pomoću kojih možemo zaštititi i očuvati zube, zglobove, meka tkiva te reprogramirati pojedine kretnje donje čeljusti.

Najčešće se koriste zbog bolova u čeljusnim zglobovima, prilikom škljocanja ili iskakanja zgloba, škripanja zubima, napetosti u mišićima lica -relaksacijske i stabilizacijske udlage.

Mogu imati zaštitne funkcije, poput sportskih udlaga koje čuvaju zube i meka tkiva usta od ozljeda prilikom raznih sportskih aktivnosti.

Udlage za izbjeljivanje koriste se prilikom izbjeljivanja zubi gelom koji se stavlja u njih tijekom noći i postupak se može ponavljati dok se ne postigne konačna željena bjelina zubi.

Nakon ortodoncije obvezne su udlage tzv. retaineri koji zadržavaju zube u položaju nakon skidanja fiksnog aparatića. Kod zubi zahvaćenim parodontitisom udlage se koriste da bi se zubi učvrstili i spriječile jake sile koje bi ih dodatno rasklimale.

Sve udlage se pretežno stavljaju tijekom noći, iako se mogu nositi i po danu. Ne ometaju normalan san. Potrebno ih je redovito čistiti kao i zube. Ponekad se rade prije velikih protetskih radova da bi se postigao željeni odnos gornje i donje čeljusti, a obavezno ih nose i ljudi koji su prošli velike oralne rehabilitacije da bi se spriječile neželjene kretnje donje čeljusti, spriječio lom keramike i sl. Najčešće se radi gornja udlaga zbog bolje stabilnosti. Izrada je što se ordinacijskog djela tiče poprilično jednostavna. Potreban je otisak čeljusti po kojoj se udlaga radi, a zatim se u laboratoriju od plastičnih folija različite tvrdoće i debljina formira udlaga, ovisno o namjeni.

Zaštitne udlage za bruksizam

Bruksizam, odnosno škripanje zubima čest je problem. Često se javlja tijekom noći, jer pacijent tada to radi nesvjesno i nema kontrolu nad tim. Trošenje zubi kao rezultat može dovesti do brojnih problema koji onda saniraju nošenjem zaštitne udlage.

Ovakve zaštitne udlage rađene su po mjeri svakog pacijenta u zubnom laboratoriju, a služe za stabilizaciju i rasterećivanje čeljusnog zgloba. Nose se noću, a preporučljivo je njihovo učestalo nošenje.

Ako vas zanima još informacija o udlagama, slobodno pišite svoje komentare ili nas kontaktirajte na 01/6542-655.

Dr. dent. med. Ana Zelić

Ana Zelić, dr. med. dent. diplomirala je na stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2014. godine. Nakon završene obuke pod nazivom Six Months Smile fokus interesa stavila je na ortodonciju i estetiku. Prepoznata je kao strpljivi stomatolog mirnog karaktera, a slobodno vrijeme najradije provodi u krugu prijatelja i na teniskom terenu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.