Što je karijes i zašto ga se treba bojati?

Karijes – riječ, odnosno bolest za koju su svi čuli i koja se nepogrješivo povezuje s mojom strukom. Karakterizira nešto loše, neugodno i često bolno. Kada vam stomatolog kaže da imate karijes, obično to znači da je zahvat na zubu neizbježan.

S druge strane, čini se da se svi u životu prije ili kasnije susretnu s karijesom te da je u pitanju sasvim uobičajena stvar. Međutim, riječ je o vrlo agresivnoj bolesti zuba koja, ako se ne liječi, može u vrlo kratkom periodu uništiti čitav zub. Naravno, tada kreću daleko ozbiljniji problemi.

U našim se ustima nalazi velik broj bakterija od kojih neke napadaju zubni caklinu, omekšavaju je te s ostacima hrane stvaraju predstadij karijesa koji se naziva plak. Svakodnevno se četkanjem i oralnom higijenom trudimo taj nesretni plak ukloniti sa zuba, međutim postoje teže dostupna mjesta između zubi koja su idealna polazišna točka za razvitak karijesa.

Često me pacijenti pitaju – što mogu učiniti da to spriječim? Iako se odgovor može učiniti prozaičnim tj. 1000 puta već pročitanim ili saslušanim, činjenica je kako redovito i pravilno čišćenje zubi, dva do tri puta dnevno i to mekom četkicom, te korištenje zubnog konca i tekućina za ispiranje, mogu uvelike spriječiti nastajanje karijesa.

S druge strane, ne smijete nikako smetnuti s uma i to, kako su redoviti odlasci na kontrole kod stomatologa također ključni u sprječavanju te neugodne i neizbježne bolesti. Naime, stomatolog će otkriti na vrijeme karijes dok je još mali površinom što znači da će i sama sanacija biti jednostavnija i bezbolnija.

Na kraju bih zaključio kako postoji opravdani strah od karijesa jer, dugoročno gledajući, može zaista prouzročiti ozbiljne probleme koji mogu dovesti do gubitka zuba. U tom slučaju, nadomjestak se traži u implantološkim i protetskim zahvatima, što često povlači sa sobom ozbiljnije financijske izdatke.

Kakva su vaša iskustva s karijesom? Volio bih pročitati u komentarima, jeste li ga imali i kako ste ga se riješili?

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.