Pukotine na površini zuba

Jedno jutro zaustavila me susjeda u liftu: "Jutro susjed, primijetila sam neke čudne promjene na prednjim zubima, je l' problem ako pogledate malo?" Vjerojatno će se dosta mojih kolega stomatologa složiti da ovakve situacije nisu nikakva rijetkost te svi u prolazu postavljaju pitanja vezana za oralno zdravlje. Na zubima svoje susjede primijetio sam sitni defekt u smislu vertikalne tanke linije po sredini cakline zuba. Naime, susjeda je rekla da njezina sestra ali i nećakinja imaju isti problem (tzv lomne pukotine, eng. Craze lines), pa sam se tako odlučio napisati nešto više o ovoj temi, uzimajući također u obzir da se radi o različitim dobnim skupinama.

Linije koje sam uočio samo su pukotine u caklini koji ne ulaze u dentin. Što to znači? Znači da za sobom ne ostavljaju nikakvu štetu koja bi mogla naškoditi zdravlju vaše oralne šupljine. Imam li razloga za brigu? Ukratko, ne. Naime, osim ako postoji bol ili promjena boje, ove linije se obično ignoriraju. Jedino ako vam smeta estetski defekt, u tom slučaju preporučujem kao najmanje invazivnu metodu izbjeljivanje zubi jer se ti lomovi vide zbog ulaska nečistoća u pukotinu, a izbjeljivanjem će se popuniti te mikropukotine i neće više biti vidljive.

Alternativa tome je da se površina cakline dodatno ispolira i na to se lijepi estetski ispun ili keramička ljuskica koja pokriva prednju plohu zuba i prekriva estetski defekt.

Koji je uzrok ove pojave?

Tijekom godina korištenja, naši zubi imaju tendenciju da razviju sitne pukotine na tvrdom vanjskom sloj poznatom pod imenom caklina.

Mogu se pojaviti prirodno ili biti posljedica neke traume tj. određenog stresa kojem su zubi izloženi primjerice bruksizam, grizenje (olovaka, nokti), nošenju oralnog nakita i slično. Što se prevencije tiče, bit će dovoljno da izbjegavate ovakva ponašanja.

Meni osobno je zanimljivo da i promjena temperature može biti jedan od uzroka. Na primjer, sjedim na kavi omiljenog kafića koji poslužuje kipuću kavu. Uzimam par gutljaja kave, otpijam hladnu vodu, a nakon svega toga – grizem i žvačem led iz vode. Kažu da se uči na vlastitim greškama, ali molim vas da vi učite iz mojih.

Mogu li pukotine dovesti do pucanja zubi?

Ne mogu zato što ove linije nisu duboke pukotine, već samo površinske te ne mogu uzrokovati karijes. Većina mojih kolega pa i ja slažemo se da nije potrebna sanacija tih pukotina osim ako su baš estetski jako vidljiv problem.

Hvala na vašem vremenu i nadam se da uspio odogovoriti na sumnje ili nedoumice oko ove teme. Ako imate još nekih pitanja vezano za ovu (ili bilo koju drugu) temu, svakako pišite, pišite! Iako možda nismo susjedi, stojim vam na raspolaganju telefonski na 01/6542-655!

Marko Brusek, dr.dent.med.

Marko Brusek, dr. med. dent. diplomirao je na stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. U Poliklinici ARENA radi kao stručnjak za protetiku na implantatima. Prepoznat je kao doktor mirne ruke i otvorenog duha što mu je otvorilo vrata prema srcima mnogih pacijenata. Uživa u stomatološkom radu, ali jednako i u moru, dobrom društvu te povremeno squashu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.