Prvi pregled: postavljanje dijagnoze i plan terapije

Pacijenti najčešće u Polikliniku ARENA dolaze zbog smetnji i bolova u usnoj šupljini i tad je postavljanje dijagnoze relativno jednostavno jer i sam pacijent osjeća gdje je problem. Međutim, mnogo je složenije napraviti dijagnozu i plan terapije ukoliko nema očitih simptoma. S obzirom da se veliki broj ljudi ima strah od zubara, možda bi bilo jednostavnije kad bi znali što točno ih čeka prilikom prvog pregleda. Sam proces prikupljanja "podataka" o stanju u usnoj šupljini mogao bi se svesti na nekoliko koraka, i to redom:

Prvi korak je razgovor s pacijentom. Pacijent ispunjava zdravstveni upitnik te objašnjava zbog čega je došao, postoje li smetnje i problemi, što bi htio poboljšati i kako je zamislio izgled svog novog osmijeha. Veoma je važno čuti želje pacijenta i shodno tome napraviti plan koji bi zadovoljio pacijenta i istovremeno sva medicinska načela u dentalnoj medicini.

Nakon razgovora s pacijentom, prelazimo na klinički pregled usne šupljine gdje doktor provjerava stanje zubi, okolnog zubnog mesa, okluziju, čeljusne zglobove te estetski aspekt osmijeha.

Kako bi pregled bio detaljan i potpun, neizostavno je napraviti rendgensko snimanje (ortopan) svih zubi s okolnim tkivima i anatomskim strukturama kako bi se dobio uvid u stanje unutar čeljusnih kostiju. Važno je zaključiti postoje li kakve lezije, upalni procesi ili druge promjene. Ukoliko stomatolog sumnja na leziju, upalu ili se planira veći kirurško-protetski zahvat, potrebno je najčešće poslikati 3D CBCT snimku koja će nam vjerno prikazati svaku strukturu u svim presjecima.

Važno je da u planiranju sudjeluje zubotehnički laboratorij koji je bitan prije i za vrijeme same izrade protetskih radova. Zubni tehničari i stomatolozi zajedno prolaze svaki slučaj i detaljno analiziraju svaki segment prije i tijekom same izrade protetskog rada.

Gore navedeni postupci su dovoljni za većinu pacijenata koji dolaze potražiti rješenje u Polikliniku ARENA. Ukoliko se radi veći protetski rad koji uključuje i oralnog kirurga, parodontologa ili ortodonta, pacijenta se upućuje i na pregled kod takvog specijalista. Na taj način pristup pacijentu je multidisciplinaran uz konstantnu kontrolu svih navedenih specijalista tijekom radova.

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.