Piercing u ustima: Samo ukras ili moguća opasnost po zdravlje?

Piercing u ustima: Samo ukras ili moguća opasnost po zdravlje?

U svojoj praksi sve se češće susrećem s mlađim pacijentima koji imaju probušeni jezik, odnosno tzv. piercing. Takvo ukrašavanje lica ili usta trend je kojim se, osobito kod mlađe populacije i tinejdžera, izražava osobnost i, prema mišljenju psihologa, pomaže pojedincu da se istakne. Iako noćna mora mnogih roditelja tinejdžera s piercingom, upravo onaj na jeziku je drugi po učestalosti čime je postao, uz piercing uha, najzastupljeniji i uobičajen.

Za vrijeme ‘osjetljivijeg razdoblja’ života, tinejdžeri ne razmišljaju toliko o posljedicama koliko o izgledu što ne znači da piercing jezika (‘tongue piercing’) ne nosi sa sobom i moguće komplikacije. Usporedno s popularnošću raste i broj znanstvenih istraživanja koja upozoravaju na brojne probleme koje uzrokuju piercing jezika, usana ili obraza.
Ako ste se odlučili na piercing, uz popratnu bol, vjerujem da ste se pripremili na komplikacije koje slijede i na moguće štete koje takvi ukrasi dugoročno čine zubima i desnima pa preporučujem da prije konačne odluke dobro razmislite.

U nastavku blog posta upoznala bih vas s potencijalnim zdravstvenim rizicima kojima se izlažete ako se odlučite na piercing usne ili jezika:

Infekcija

Najčešća je popratna pojava s obzirom na to da je usna šupljina puna bakterija, a njihovom umnožavanju će još više doprinijeti strano tijelo.

Krvarenje

Osobito u postupku bušenja jezika, usana ili brade, često dolazi do oštećenja spletova krvnih žila koja se manifestiraju kao krvarenje koje se produžava stalnim nošenjem piercinga.
Istraživanje provedeno na sveučilištu u talijanskom gradu Bariju pokazalo je sljedeće: čak 96 posto ispitanika prijavilo je krvarenje u roku od 12 sati od piercinga, oticanje oko rane, koje je trajalo u prosjeku tri dana nakon piercinga, te atrofiju sluznice.

Bol i oticanje

Bol je česta popratna pojava ovog postupka, a kod piercinga jezika može doći do oticanja povrijeđenog jezika koje, u najgorem slučaju, može završiti i onemogućavanjem disanja.

Povreda nepca

Piercing jezika nerijetko izaziva oštećenja nepčane sluznice i rane na nepcu koje dovode do upala.

Oštećenje desni

Do oštećenja desni može doći kod piercinga na usnici ili jeziku jer je metalni ukras u stalnom kontaktu s desnima. Kada govorimo i jedemo te u svim drugim aktivnostima usana stvara se tijesni kontakt ukrasa i desni, javlja se trenje koje dovodi do ozljede desni.

Napuknut ili slomljen zub

Vrlo česta pojava kod osoba ukrašenih oralnim piercingom.

Razmak između zubi

Vlasnici probušenog jezika se često ‘igraju’ kuglicama pričvršćenima na nakitu za jezik, udarajući njima o prednje gornje zube zbog čega se, malo pomalo stvara razmak između zubi.

Povećana sklonost karijesu

Na udubinama i pukotinama cakline češće nastaje karijes. Na tim se mjestima zbog hrapave površine lakše zadržava hrana i stvara se plak.

Alergije

Poželjno je informirati se o materijalu od kojeg je napravljen ukras koji će vam biti postavljen i utvrditi imate li možda alergiju na taj materijal. Ukrasi moraju biti napravljeni samo od netoksičnih metala, poput čelika, 14-karatnog ili 18-karatnog zlata, titana ili platine. Ukrasi koji sadrže nikal katkad stvaraju alergijske reakcije.

Zarazne bolesti (hepatitis, AIDS)

Nastaju kao posljedica korištenja nesterilne igle pri samom postupku ugradnje piercinga. Majstor za piercing, baš kao i majstor za tetovaže, mora proći odgovarajuću obuku, no neki se time bave bez kvalifikacije.

Endokarditis

Srčano oboljenje, također je u literaturi opisano kao posljedica infekcije nastale u ustima zbog postupka piercinga.

Kao dodatnu potvrdu do sada navedenih komplikacija do kojih može doći dodala bih i rezultate studije koju sam nedavno pročitala objavljene u časopisu Clinical Oral Investigations. Studija je provedena na 92 muškarca pripadnika Njemačkih oružanih snaga od čega ih je polovica imala probušeni jezik najmanje 4 godine, a ostali nisu imali piercing.
Češće su imali udubine i pukotine na zubnoj caklini. Također su imali više mjesta na zubima na kojima im se povuklo zubno meso (‘recesije gingive’).
Udubine na zubnoj caklini su bile 2 puta češće u grupi osoba s probušenim jezikom. Pukotine cakline su bile 3 puta češće, a recesije gingive čak 4 puta češće nego kod onih koji nisu imali probušeni jezik. Najčešća mjesta na kojima je došlo do povlačenja zubnog mesa su bili donji prednji zubi i to na unutarnjoj strani bližoj jeziku.

Na udubinama i pukotinama cakline češće nastaje karijes. Na tim se mjestima zbog hrapave površine lakše zadržava hrana i nastaje plak. Recesije gingive veću površinu zuba izlažu usnoj šupljini. Također mogu nastati džepovi između zuba i gingive u kojima se zatim zadržava hrana i bakterije.

Za kraj teksta savjetovala bih vam da prije odluke još jednom promislite i da se, ako se odlučite na ukrašavanje svog jezika, usana ili obraza dobro informirate o mogućim komplikacijama i kasnijim posljedicama.

Nakon postupka bušenja, ne zanemarujte tegobe te se, umjesto da stručan savjet tražite od majstora za piercing, konzultirajte sa svojim liječnikom koji će poduzeti odgovarajuće medicinske mjere kako bi umanjio ili otklonio tegobe te vam dao primjereniji savjet.
Svima koji imaju piercing u ustima ili na usnici preporučujem češće kontrole kod svog stomatologa jer redovnim pregledom zubi i desni moguće je izbjeći trajno oštećenje.

mr.sc. Andrijana Kovačić, dr.dent.med., spec. ortodoncije

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specijalistica ortodoncije diplomirala je 2003. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala 2007. godine. Zbog velikog interesa i sklonosti prema visokoj estetici 2010. kreće sa specijalizacijom ortodoncije na Stomatološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koju završava 2013. godine. U Poliklinici ARENA radi kao specijalistica ortodoncije. Andrijana je kolumnistica - ekspert u časopisu Story kids, te članica stručnog tima na portalu violetawecare gdje daje stručne savjete čitateljima. Uživa u radu s pacijentima te kreiranju sretnih i zadovoljnih osmijeha!

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.