Oralno zdravlje u trudnoći

Trudnoća je novo i promijenjeno stanje organizma žene, a poznato je da promjena razine hormona utječe na puno toga u organizmu. Zbog upita mnoštva trudnica, odlučila sam naglasiti koliko je važno informiranje sadašnjih i budućih trudnica o oralnim promjenama do kojih može doći. Bitno je upoznati osobu s pojavama koje su uobičajene, ali i s onima na koje je potrebno reagirati i obratiti se liječniku.

Mučnine i povraćanje su česte pojave kod trudnica, a ukoliko se ne obrati veća pažnja nego inače na oralnu higijenu, mogu se pojaviti promjene na zubnom mesu sa simptomima poput crvenila i natečenosti. Ako se upala ovog tipa (gingivitis) ne tretira pravilno i ne posveti više pažnje detaljnoj oralnoj higijeni, uznapredovala upala može prijeći u parodontitis. Ovakva upala potpornog tkiva može oštetiti okolna tkiva zuba do te mjere da može dovesti i do gubitka zuba. Osim upale zubnog mesa zbog otežane i nedovoljne oralne higijene na zubima lako nastaje karijes. Sljedeća moguća promjena je trudnički granulom. Lokalizirana oteklina zubnog mesa, veličine i do 2 cm, bolna je, crvena i može krvariti a posljedica je povišene razine hormona i loše oralne higijene. Ponekad, ali rijetko, javlja se potreba za kirurškim intervencijama. Kod nekih trudnica može se pojaviti patološka pomičnost zuba, bez prisustva upale, zbog povišene razine estrogena i progesterona. To je pojava koja obično prestaje nakon trudnoće. Posjeti stomatologu trebali bi biti češći nego inače, otprilike svaka 3 mjeseca, a oralna higijena bi trebala pratiti upute stomatologa. Opće upute su pranje zubi četkicom i pastom 2 puta dnevno po 3 minute, čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem, interdentalnim četkicama ili vodenim tušem te četkanje jezika.

Važno je napomenuti kako nije preporučljivo nakon povraćanja odmah prati zube, već samo promućkati vodom i isprati. Tek sat vremena nakon, kada se neutralizira kiseli sadržaj, može se upotrijebiti četkica za zube, kako ne bi došlo do dodatnog mehaničkog oštećenja površine zuba.

Trudnice koje imaju dobru oralnu higijenu uz redovite kontrole i pridržavanje uputa stomatologa neće imati nikakvih značajnih promjena u usnoj šupljini tijekom trudnoće.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica oko ove teme, obratite nam se na 01/6542-655.

Lidija Pehar, dr.dent.med.

Lidija Pehar, dr. med. dent. diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2009. godine. Nakon pripravničkog staža bila je zaposlena u privatnoj stomatološkoj poliklinici u Zagrebu, a od prosinca 2015. u Stomatološkoj poliklinici ARENA. Izrazito je zainteresirana za oralnu kirurgiju te zaštitu ljudskih prava.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.