PROTETIKA

Što su zubne krunice?

Zubne krunice su protetski nadomjestci koji se cementiraju na zubu kako bi se nadoknadila izgubljena estetska ili funkcijska uloga zuba. Za zubnu krunicu potrebno je zub izbrusiti na svim plohama, a u nekim situacijama može biti potrebno liječenje ili liječenje i nadogradnja. (To procjenjuje doktor, a uzroci mogu biti karijes, postojeća upala zuba, veliki nedostatak zuba ili potreba za paraleliziranjem zuba). Tkođer se može reći da je zubna krunica zamjena za originalnu pacijentovu caklinu koja više ne zadovoljava potrebe.

Otkrhnuo mi se dio jedinice, koja su moguća rješenja?

Najprije se mora napraviti pregled kako bi se ustanovilo koliko je oštećenje veliko, zbog čega je nastalo i je li korijen zuba zdrav. Ako oštećenje nije veliko, moguće je napraviti ispun, ali ako je veće može se napraviti ljuskica ili krunica ovisno o indikaciji.

Keramičke navlake ili ljuskice?

U dogovoru s vašim stomatologom saznat ćete što je najbolje rješenje za vašu situaciju. Za ljuskice je potrebno manje brušenja, ali je za dobar konačni efekt bitno da su zubi što zdraviji i zadovoljavajuće boje. Keramičkim krunicama možemo imitirati oblik, boju i veličinu kakvu želimo.

Trebaju li se mobilne proteze vaditi iz usta i prati, i koliko često?

Obavezno. Najmanje dva puta dnevno ih treba izvaditi iz usta, dobro oprati sa svih strana i vratiti u usta. Ako se ne održava dobra higijena mobilnih proteza, moguće je da se razvije infekcija oralne sluznice. Mobilne proteze predviđene su da se nose 24 sata.

Najbolje sredstvo za održavanje higijene mobilne proteze?

Zubne proteze se održavaju pranjem nakon svakog jela pomoću četkice i paste za zube ili samo vodom. Jednom u sedam dana se preporučuje koristiti tablete za čišćenje proteza koje se stavljaju u čašu s vodom i nakon par minuta otapaju naslage koje se naknadno očetkaju četkicom i isperu vodom. Čišćenje proteza je bitno da se ne bi stvarao kamenac na koji se skupljaju bakterije i uzrokuju upale u usnoj šupljini.
Ne treba pretjerivati sa tabletama za ciscenje proteza jer znaju biti jako abrazivne i preporucamo uvijek se pridrzavati uputa proizvođača.

Mogu li se krunice izbijeliti?

Ne mogu. Boja krunice se bira prilikom izrade protetskog rada po boji pacijentovih susjednih zubi i kasnije ju nije moguće promijeniti kada se krunica jednom završi i cementira.

Kako izabrati pravu boju protetskog rada?

U slučaju postojanja prirodnih zubi u ustima pacijenta, dobar odabir je boja koja što više imitira izgled prirodnih zuba. Ukoliko pacijent nije zadovoljan bojom svojih zuba, prije izrade protetskog rada preporučuje se izbjeljivanje zuba do željene nijanse. U situacijama u kojima protetski nadomjestak prekriva ili imitira sve zube, boja se određuje dogovorom stomatologa, pacijenta i tehničara. Boja protetskog rada spada u estetske kriterije izrade rada i stomatolog će svakako preporučiti prirodne nijanse (u ključu boja to je najčešće nijansa A2).

Što ako mi pukne zubna krunica?

U slučaju puknuća zubne krunice postoje tri načina kako se to može riješiti. Ako se otkrhne mali dio krunice, može se gumicama ispolirati, ako se radi o većem dijelu keramike, onda se može nadomjestiti specijalnim kompozitnim ispunima za keramiku, ali najdugoročnije rješenje je svakako zamjena zubne krunice novom.

Može li se kompozitom popraviti otkrhnuti zub?

Gotovo uvijek može. Međutim, dugotrajnost takvog kompozitnog rješenja uvelike ovisi o površini preostalog zuba, kontaktima s drugim zubima i poziciji na kojoj se kompozitni ispun radi. Ponekad će biti potrebni i drugi postupci prije izrade kompozitnog ispuna (npr. liječenje korijenskih kanala). U situacijama u kojima stomatolog procijeni da je upitan estetski efekt ili dugotrajnost takvog ispuna, svakako će biti predloženo i neko, funkcionalno-estetski bolje, protetsko rješenje.

Za koji se materijal krunica odlučiti ako imam bruksizam?

U slučaju bruksizma preporučuje se što tvrđi materijal, kao npr. Potpuni cirkonski zubi u kombinaciji s izradom zaštitne udlage nakon predaje rada. Potpuni cirkon je u takvim okolnostima (bruksizam) pokazao bolja svojstva amortizacije od cirkon-keramike. Udlaga treba biti redovito nošena u situacijama u kojima se neprikladni pokreti zuba ne mogu kontrolirati (npr. spavanje, fizički napor).

Koliko često moram ići na kontrole nakon protetskog rada?

Na kontrole nakon protetskog rada tj. završne protetske terapije potrebno je dolaziti svakih 6 do 12 mjeseci, na taj način omogućuje se dobro oralno zdravlje i dugotrajnost samog protetskog rada.

Što su ljuskice?

Ljuskica je tanki protetski nadomjestak u čijoj se izradi koriste poštedne metode brušenja zuba. Izrađuju se najčešće od keramike i cementiraju adhezivno, što omogućuje visoku estetiku i dugotrajnost uz veliko očuvanje tvrdog zubnog tkiva. Potrebna je procjena stomatologa jer ljuskice nisu rješenje za svakoga. Mana im je što često dolazi do pucanja, te nemaju otpornost na velika opterećenja.

Što je polufiksni ili kombinirani rad?

Polufiksni ili kombinirani rad se odnosi na protetski rad koji je moguće djelomično izvaditi iz usta, a kad je u ustima stoji tj., ima svoju funkciju bez mogućih pomaka. Takva vrsta rada je fiksirana odnosno učvršćena specijalnim vezama pa se ti radovi sastoje od dva dijela - fiksnog u obliku krunica na zubima i mobilnog dijela u obliku reducirane proteze povezane posebnim vezama. Takva kombinacija vrlo se često primjenjuje jer omogućava potpunu rehabilitaciju usne šupljine u relativno kratkom periodu, bezbolno i financijski prihvatljivo.

Što su parcijalne zubne proteze?

Parcijalne proteze su mobilni nadomjesci kojima nadomještamo zube koji nedostaju dok imamo dio zubi u čeljusti prekriven krunicama ili bez njih (kombinirani rad). Pričvršćuju se za preostale zube različitim načinima. Mogu se vaditi te se tako održava oralna higijena istih.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.