PARODONTOLOGIJA

Ako imam parodontozu, mogu li ugraditi zubne implantate?

Parodontoza nije apsolutna kontraindikacija za stavljanje implantata, ali je svakako potrebno mišljenje specijalista parodontologije. Parodontoza je prvenstveno bolest mekog i tvrdog koštanog tkiva oko zuba. Međutim, pacijent treba održavati oralnu higijenu prema strogim uputama parodontologa, dolaziti na redovne kontrole i čišćenja te u slučaju da je pušač, prestati pušiti.

Ako imam parodontozu, koje su četkice bolje za zube - električne ili klasične?

Puno važnije od tipa četkica je način četkanja zuba. Ukoliko se pravilno koriste i klasične i električne četkice mogu značajno unaprijediti zdravlje usne šupljine. U većini lsučajeva, a posebno kod parodontoloških pacijenata preporuća se isključivo mekana četkica.

Što ako mi krvare desni prilikom pranja zubi?

Krvarenje zubnog mesa je pokazatelj upale zubnog mesa. Upala će se smanjiti, s vremenom i ukloniti pojačanom oralnom higijenom te upotrebom mekanih četkica za zube. Ukoliko krvarenje potraje potrebno je obratiti se parodontologu.

Što su parodontni džepovi?

Parodontni džepovi se javljaju kada se vezivno tkivo oko zuba uslijed parodontitisa odvoji od površine zuba te se u njega nasele bakterije koje razaraju kost i dodatno potiču produbljivanje džepa. Liječenje provodi specijalist parodontologije.

Kako nastaje parodontoza?

Parodontoza nastaje prelaskom upale zubnog mesa - gingivitisa na kost i ostala meka tkiva koja okružuju zube. Postoji više uzroka, u koje spadaju genetska podložnost, sistemske bolesti, loša oralna higijena i pušenje. Prilikom parodontitisa nastaju parodontni džepovi, gingiva je upaljena, bolna i krvari i dolazi do njenog povlačenja - recesija čime se izlažu dijelovi zuba koji su prije bili pokriveni gingivom, no najvažnija činjenica je da nestaje i kost koja okružuje zub i čini ga čvrstim. Može se javiti na pojedinim zubima ili generalno na svima. U konačnici, ako se parodontitis ne liječi, dolazi do gubitka potpornih struktura zuba, te s vremenom i do ispadanja zuba.

Zašto dolazi do povlačenja gingive?

Povlačenje gingive može se dogoditi iz više razloga. Javlja se kod agresivnog četkanja zubi ili neke mehaničke ozljede, kod parodontoloških upalnih bolesti, prilikom traume zuba ili nepravilnog zagriza, povećava se učestalost u starijoj dobi te nakon ortodontske terapije. Prvenstveno se prevenira ispravnom tehnikom četkanja zubi mekanim četkicama i laganom masažom zubnog mesa pri tome, odnosno dobrom oralnom higijenom.

Koji su simptomi parodontitisa?

Simptomi parodontitisa su upaljena i bolna gingiva koja krvari i može biti natečena, postojanje parodontnih džepova, pojava recesije - povlačenja gingive kao posljedica upale. Kod uznapredovalih oblika parodontitisa dolazi do pomičnosti zuba koja u konačnici može dovesti do gubitka pojedinih ili svih zuba. Primjetiti li bilo koji od simptoma potrebno je obratiti se parodontologu.

Što je gingivitis?

Gingivitis je upala zubnog mesa (gingive). Gingiva je tada crvena, malo otečena te na manji podražaj krvari.

Koji je razlog klimanja zubi?

Najčešći uzrok je parodontitis, tj., upala parodonta, potpornog tkiva zuba. Uzroci i izlječenje bolesti nisu u potpunosti poznati, ali se zna da veliku ulogu u njegovom nastajanju ima pušenje cigareta, izlaganje velikim količinama stresa te genetika. Ako postoji parodontitis u obiteljskoj povijesti bolesti, veća je šansa da se oboli od te bolesti.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.