ORALNA KIRURGIJA

Od čega je izrađen zubni implantat?

Zubni implantat izrađen je u potpunosti od titanskog materijala. Razlog odabira tog materijala je apsolutna postojanost samog oblika i otežana mogućnost ikakvog oštećenja. Titan kao materijal je apsolutno inertan u organizmu (biokompatibilan) te ne dolazi do ikakve interakcije s organizmom.

Ako nemam dovoljno kosti, mogu li ugraditi implantate?

U situacijama kad nema dovoljno kosti za ugradnju, potrebno je na temelju CBCT 3D snimke odabrati najbolji mogući način koštane augmentacije, tj. ugradnje umjetne kosti. Ugradnja umjetne kosti mora biti planirana prema strogim pravilima struke, jer i najmanje odstupanje može dovesti do neuspjelog zahvata.

Paltop (standard) ili Nobel Biocare (premium) zubni implantati?

Na današnjem tržištu postoje tisuće proizvođača zubnih implantata, a ono što je svima zajedničko je da su građeni od istog materijala koji ne izaziva alergiju, a to je titan. Naše iskustvo je pokazalo da je uspješnost Nobel Biocare i Paltop implantata vrlo visoka, a puno bitniji faktor kod uspješnosti prihvaćanja implantata je protokol samog zahvata, te dobro održavanje oralne higijene nakon ugradnje. I jedan i drugi brend implantata izrađeni su od najnovije generacije titana koja osigurava potpunu biokompatibilnost.

Jesu li implantati dobar izbor za pušače?

Zbog štetnih učinaka pušenja, poglavito na mikro-cirkulaciju i sposobnost regeneracije tkiva, svakako se savjetuje prestanak pušenja pacijentima koji ulaze u implantološku terapiju. To ne znači da implantati nisu dobar izbor za pušače, međutim, pušači svjesno preuzimaju veći rizik od mogućih komplikacija (loša oseointegracija, periimplantitis i slično).

O čemu ovisi trajanje zubnih implantata?

Zubni implantati mogu trajati cijeli život i dolaze uz doživotno jamstvo. Trajnost implantata je vrlo individualna budući da je pacijent odgovoran za redovito održavanje svoje oralne higijene, a neke loše životne navike ili kronične bolesti značajno utječu na trajnost. Nakon ugradnje zubnih implantata potrebno je 2 puta godišnje dolaziti na redovitu kontrolu kod stomatologa. Redovita oralna higijena, zdrav način života i pregledi jamstveni su preduvjeti kako bi zubni implantati trajali doživotno.

Smijem li ugraditi zubne implantate ako sam dijabetičar?

Dijabetes predstavlja rizični faktor kod ugradnje implantata. Pacijenti koji boluju od dijabetesa su podložniji infekcijama, ali ako je bolest pod kontrolom to jest ako se redovito uzima terapija i provodi dobra oralna higijena i redovite kontrole, ne bi trebalo biti većih problema.

Smijem li razmišljati u ugradnji implantata ako sam bio na zračenju grla zbog tumora?

Apsolutno da, međutim, potreban je dolazak kod stomatologa s kompletnom medicinskom dokumentacijom i poviješću bolesti. Potrebno je ispisati sve lijekove koje pacijent uzima i njihove doze. Najbitniji faktori su vrijeme koje je prošlo od zračenja i lijekovi koje je pacijent nastavio uzimati u terapiji.

Koliko će trajati oporavak nakon ugradnje implantata?

Ovisno radi li se i augmentacija kosti (dodavanje umjetne kosti) ili ne, oporavak će trajati nekoliko mjeseci. Ukoliko oralni kirurg procijeni da se mora stavljati umjetna kost, razdoblje zaraštavanja implantata može trajati od 6 - 9 mjeseci, ukoliko nema ugradnje umjetne kosti to razdoblje je 3 - 4 mjeseca. Nakon samog zahvata, pacijent dobiva sve potrebne medikamente (antibiotik, tablete protiv bolova, led) kako bi narednih dana što bolje podnio zahvat, s minimalnim oticanjem i bolovima. Savjetujemo uzeti godišnji odmor nekoliko dana nakon zahvata ukoliko se ugrađuje veći broj implantata, dok kod ugradnje 1 - 2 implantata to nije potrebno. Uglavnom, za 2-3 dana, nakon što sluznica gdje su ugrađeni implantati zaraste, pacijent se vraća u normalnu svakodnevicu. Ukoliko je riječ o ugradnji samo jednog implantata, smatra se da pacijent ne mora niti prestati sa normalnim funkcioniranjem.

Kako održavati higijenu nakon ugradnje implantata?

Na dan kad se ugradi implantat ne preporučuje se prati zube ni bilo čime tretirati ranu kako bi došlo do spontanog stvaranja ugruška. Ukoliko postoje konci, sutradan ih se može čistiti nježno štapićima za uši namočeni, a u tekućinu klorheksidina. Preostale zube treba normalno prati. Stavljati hladne obloge, ne pušiti i uzimati analgetike po potrebi.

Smijem li koristiti vodicu za ispiranje usta ukoliko sam nedavno izvadio umnjak?

Vodicu za ispiranje usta nakon vađenja umnjaka se ne preporučuje koristiti par dana kako se ne bi otkinuo ugrušak iz rane jer bi to izazvalo bolove, slabije i sporije cijeljenje rane. Par dana nakon vađenja, vodica se može normalno koristiti nakon svakog pranja zubi četkicom i pastom za zube.

Hoću li biti bez zuba za vrijeme zarastanja implantata?

Za vrijeme zarastanja implantata izrađujemo privremeni rad, a on može biti u obliku mobilnog ili fiksnog nadomjeska ukoliko se susjedni zubi također koriste kao nosači za definitivni rad. Uvijek je plan maksimalno omogučiti pacijentu normalno funkcioniranja za cijelo vrijeme zaraštavanja implantata.

Koje su prednosti zubnih implantata?

Prednost zubnog implantata je mogućnost nadoknađivanja zuba koji nedostaju. Ugradnjom implantata i stavljanjem suprastrukture na njega dobije se imitacija prirodnog zuba, na koji se onda mogu stavljati protetski nadomjesci. Prednost je naravno veća stabilnost i u najvećem broju slučaja fiksni rad koji pacijent stalno ima u ustima te ga ne mora vaditi (kao što je u slučaju mobilnih proteza koje nisu učvršćene implantatima).

Koji su rizici da implantat neće dobro zarasti?

Rizici da implantat neće dobro zarasti uvijek postoje. Na sreću, oni su vrlo rijetki. U literaturama nailazimo na postotak odbacivanja implantata od 1%-3%. Takva iskustva imamo i u našoj klinici. Pušači i kronični bolesnici svakako imaju veći rizik, koji je i dalje jako mali te zbog toga implantate smatramo vrlo sigurnim rješenjima. No, ako se ipak dogodi odbacivanje tada je potrebna stručna procjena razloga odbacivanja, te ponovna ugradnja implantata ako je moguće.

Što je impaktirani zub?

Impaktirani zub jer pojava kad zub nije izniknuo u usnu šupljinu nego je pozicioniran u kost, a da ga pri tome ništa ne zadržava ili sprječava njegovo nicanje.

Što je apsces?

Apsces je akutna gnojna upala koja može nastati oko zuba ili parodontnog tkiva koje okružuje zub. Nastaje kao posljedica bakterijske infekcije koja je prodrla kroz unutrašnjost zuba u kost oko korijena zuba ili u tkivo oko zuba. Uzrokuje jake bolove i potrebno je ispustiti gnojni sadržaj iz zahvaćenog tkiva čime se trenutno smanjuju bolovi. Prema uzroku, kod zubnog apscesa potrebno je liječiti zub uzročnik, a kod parodontnog apscesa potrebno je napraviti čišćenje zubnog mesa uz antibiotsku terapiju. U nekim slučajevima, potreban će biti i manji operativni zahvat odrstranjivanja apscesa.

Što je apikotomija?

Apikotomija je manji kirurški zahvat i najčešće jedini način da se izliječi zub koji ima kronične (tvrdokorne) upale na vrhu korijena koje ne reagiraju na endodontsku terapiju. Kirurg napravi malu rupicu u kosti u neposrednoj blizini vrha korijena zuba s upalom, ukloni upalu i komadić korijena te zašije ranu.

Što je sinus lift (podizanje sinusa) i koliko traje oporavak?

Sinus lift je zahvat kojim se dodaje umjetna kost u područje ispod maksilarnih sinusa zbog nedostatka visine ili širine kosti za ugradnju implantata. Nakon zahvata oralni kirurg propisuje antibiotik, tablete protiv bolova, led te daje detaljne upute o ponašanju nakon zahvata. Moguće je očekivati lagano oticanje, podljev i blagu bol koja prolazi uzimanjem tableta protiv bolova. Oporavak pacijenta traje 5 - 7 dana, dok proces zaraštavanja implantata ukoliko se ugrađuje istovremeno sa podizanjem sinusa traje minimalno 6 mj. pa čak i do godine dana.

Mogu li odjedanput ugraditi implantate u gornju i donju čeljust?

Ugradnja implantata je moguća istovremeno u obje čeljusti, no ako se radi takav način implantološkog zahvata, oporavak je malo duži jer je i sam zahvat kompliciraniji.

Što je sinus lift?

Sinus lift je operativni zahvat kojim se odiže sluznica maksilarnog sinusa, a taj prostor se ispunjava umjetnim materijalom koji kasnije imitira prirodnu kost i omogućuje stabilnost tj., ugradnju implantata na za to predviđeno mjesto.

Što je periimplantitis?

Periimplantitis je relativno rijedak upalni proces koji zahvaća meka i tvrda tkiva oko implantata. Najčešći uzrok zbog kojeg dolazi do periimplantitisa je loša oralna higijena. Pravovremeno detektiran periimplantitis može se pokušati zaustaviti parodontološko-kirurškim zahvatom i promjenom oralne higijene na bolje poslije zahvata.

Što je svjesna sedacija?

To je vrsta opuštanja i smirivanja pacijenata prilikom stomatološkog zahvata udisanjem dušičnog oksidula u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos s održanim vitalnim refleksima.

Što ako sam alergičan na anesteziju?

Ukoliko ste alergični na anestetik ili sumnjate na to, potrebno je napraviti alergološko testiranje i potvrditi sumnje, odnosno saznati na koji anestetik niste alergični. Takva testiranja rade se u dogovoru s doktorom opće medicine, u bolničkim ustanovama. Anestetici se dijele na dvije glavne skupine (estere i amide) od kojih se u stomatologiji najčešće koriste amidi zbog izuzetno rijetkih komplikacija.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly