ENDODENCIJA I RESTAURATIVNA STOMATOLOGIJA

Koliko se najviše zubi može popraviti u jednom posjetu zubaru?

Svi zubi, problemi na njima pa tako i popravci, nisu jednaki. Zbog toga je teško jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje. Glavni faktori koji ograničavaju trajanje posjeta su: mogućnost pacijenta da drži usta otvorena bez pretjeranog napora, mogućnost osiguravanja bezbolnosti (maksimalna količina anestezija - najčešće prilikom kirurških zahvata) i potreba za višeposjetnim tretmanom zuba (najčešće prilikom liječenja korijenskih kanala). Termini za popravke zuba, najčešće, ne traju više od 2 sata, zbog udobnosti pacijenta. Iznimka su veliki protetski zahvati. U tom vremenu je često moguće napraviti mnogo posla.

Trebam li stare amalgamske plombe zamijeniti novima?

Ne ako su dobro napravljeni, funkcijski ispravni i ako se ispod njih ne utvrdi novi karijes radiološkim i kliničkim pregledom. Mogu se promijeniti iz estetskih razloga.

Smiju li se zubi popravljati u trudnoći?

Naravno. Ali zahvate je poželjno napraviti u više kratkih posjeta i obaviti samo zdravstveno nužne zahvate. Sve ostalo je bolje obaviti nakon poroda.

Što je dijastema?

Razmak između dva susjedna zuba. Najčešće se nalazi između gornjih središnjih inciziva. Može se zatvoriti ortodontskom terapijom ili krunicama iz estetskih razloga. Dijasteme se susreću i kod male djece koja imaju mliječne zube i normalan su nalaz za mliječnu denticiju.

Mogu li amalgamske plombe uzrokovati neplodnost?

Znanstveni odbor za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike europske komisije (SCENIHR) je u svojim smjernicama izrazio stajalište u kojem tvrdi da nema dokaza ikakve povezanosti amalgamskih ispuna i povećane odnosno smanjene plodnosti u muškaraca i žena. Kao dokaz, citira se jedno istraživanje: "Mi smo mišljenja da dobro izrađene amalgamske plombe ne predstavljaju rizik za zdravlje i da ih nije potrebno mijenjati, ali svi novi ispuni koje radimo su potpuno bez amalgama ili žive u bilo kojem obliku."

Je li normalno da me boli zub koji je umrtvljen?

Moguć je osjećaj boli nakon endodontske terapije, ali ako taj osjećaj potraje, potrebno je napraviti CT kako bi se utvrdio razlog i mogućnost uzroka.

Prilikom čišćenja, dio instrumenta/iglice mi je ostao u kanalu. Koje su posljedice?

Ovisi o situaciji kako je iglica puknula, najcesce nema nikakvih posljedica. Stanje se promatra kao i kod svakog drugog liječenog zuba, svakih 6-12 mj kontrola.

Što je mrtav zub?

Mrtav zub je izraz koji se često koristi za liječeni zub iz kojeg je izvađen živac. Može se raditi i o zubu u kojem je zbog nekog patološkog razloga odumro živac.

Što je plomba?

Plomba ili ispun je materijal kojim nadomještamo izgubljeno tvrdo zubno tkivo, a do gubitka najčešće dolazi zbog karijesa i frakture. Ispuni mogu biti različitih vrsta od kojih su najpoznatiji amalgamski (tzv. crna plomba) i kompozitni (tzv. bijela plomba). Kod nas ne radimo amalgamske ispune zbog boljih fizikalno-mehaničkih svojstava kompozitnih ispuna i potencijalne toksičnosti amalgamskog ispuna. Za kvalitetan i dugotrajan ispun potrebna je dovoljna površina zuba, čisto i zdravo radno polje i dobra priprema.

Što znači "vađenje živca"?

Vađenje živca ili endodoncija je postupak u kojem se živac i pulpa koji se nalaze u zubu izvade. To znači da se s posebnim instrumentima živac uklanja iz kanala i dezinficira te se stavlja punjenje u kanale. To je standardan i bezbolan proces i najčešće jedini način da sačuvamo zub u ustima i otklonimo bol pacijentu.

Koja hrana šteti zubima?

Zubima šteti hrana koja u svom sastavu ima puno kiselina i šećera. Kiseline otapaju caklinu, a u nastalim pukotinama se nakupljaju bakterije koje se hrane šećerima koje unosimo hranom. Zato je bitno redovito prati zube jer se tako smanjuje broj bakterija u ustima i pH u ustima se vraća na normalne vrijednosti. Najštetniji utjecaj na zube ima hrana koja ima puno jednostavnih šećera poput slatkiša.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.