DJEČJA STOMATOLOGIJA

Kad je vrijeme za prvi posjet djeteta zubaru?

Preporuka je da prvi posjet zubaru bude u prvih par godina života da se dijete privikne na okolinu i upozna sa stomatologom i asistentom. Za početak bilo bi poželjno da mu se posjet učini zabavnim i zanimljivim, kako ne bi razvio strah od te okoline te kako bi se polako priviknuo na pregled, zvukove i instrumente koji se koriste. Preporučuju se kontrole svakih 6 - 12 mjeseci da se spriječe problemi koji bi kasnije mogli dovesti do bolova i razvijanja straha od stomatologa.

Smiju li djeca biti podvrgnuta anesteziji?

Djeca smiju biti podvrgnuta anesteziji. Bitno je da se roditelji izjasne o njihovom zdravlju, postoje li kakve bolesti ili stanja i uzimaju li lijekove za iste, a što bi se moglo povezati s anestezijom.

Smije li se djetetu snimiti ortopan?

Smije, ako doktor procijeni da mu je takva snimka potrebna za pregled, tj. za postavljanje dijagnoze.

Koje je pravo vrijeme za početak ortodontske terapije kod djece?

Početak terapije ovisi o potrebi: nepogodnim navikama, poremećajima u nicanju zuba i slično. Svako odstupanje od uobičajenog bi trebalo raspraviti s ortodontom koji će odlučiti kada je pravo vrijeme za intervenciju.

Kad djeca trebaju početi s pranjem zubi?

Djeca trebaju početi prati zube čim prvi zub nikne u ustima. Preporučuje se prati mekanom dječjom četkicom i dječjom pastom veličine zrna graška jer dijete ne može isprati usta pa da ne bi progutalo veću količinu paste. Roditelji bi trebali prati zube djetetu dok god dijete samo ne bude sposobno to dobro napraviti. Prije nicanja zubi može se sluznicu brisati pamučnom krpicom da se ne skupljaju naslage u ustima.

Što može uzrokovati sisanje prsta ili dugotrajna „ovisnost“ o bočici?

Sisanje prsta je neprikladna navika, koja ukoliko postoji, može s vremenom uzrokovati krivo nicanje ili pomicanje zuba u zubnom luku. Najčešća negativna posljedica dugotrajne navike sisanja prsta je otvoreni zagriz, pri čemu postoji veliki razmak između gornjih i donjih prednjih zuba što dovodi do teškoća u govoru, hranjenju i do moguće stigmatizacije društva zbog vidljivosti jako izbačenih gornjih zuba.

Moraju li se i mliječni zubi popravljati?

Mliječni zubi se moraju popravljati. Karijes s mliječnog zuba može prijeći na druge zube, pa i na trajne u nicanju ili one koji se već nalaze u ustima.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.