Nevidljivi aparatić za zube

Nepravilni položaj zubi i čeljusti narušavaju estetiku i utječu na zdravlje usne šupljine. Osim estetike, ortodoncija rješava bolna stanja i poremećaj žvačnog sustava.

Prvi posjet specijalistu ortodoncije preporučuje se oko 7 godine života jer se već tada mogu primijetiti eventualne nepravilnosti te ih se na vrijeme može tretirati. Početak izmjene mliječnih zubića idealan je za početak mobilne ortodontske terapije, dok s otprilike 12 godina započinje terapija fiksnim aparatićem.

Mnogi pacijenti me u zadnje vrijeme pitaju za novi trend ispravljanja zubi u Hrvatskoj – ispravljanje nepravilnosti zubi prozirnim ortodontskim aparatićem (tzv. udlage).
Prozirni ortodontski aparatići za zube razlikuje se od klasičnog fiksnog i mobilnog aparatića, što zbog funkcionalnosti, što zbog izgleda.

Postupak ispravljanja zubi počinje pregledom kod specijalista, koji individualno izrađuje plan terapije i procjenjuje dužinu trajanja terapije. Nevidljivi aparatić je set prozirnih udlaga koje se rade prema preciznim otiscima čeljusti posebnom tehnologijom te se za svaku fazu pomicanja izrađuje po jedna udlaga. Udlage je potrebno nositi 24 sata dnevno – skidanje je dozvoljeno samo prilikom jela.

Terapija nevidljivim aparatićima traje duže od uobičajenih te se u pravilu koristi za ispravljanje blažih nepravilnosti položaja zubi.

Glavne prednosti nevidljivog aparatića: u potpunosti je nevidljiv i oralnu higijenu je puno lakše održavati što nije slučaj s fiksnim aparatićem za zube te nije potrebno dolaziti na klasična zatezanja.

Kao što sam već napomenula, ovo je idealno rješenje za osobe koje žele ispraviti manje nepravilnosti zubi. Kod kompliciranih nepravilnosti i dalje bih svojim pacijentima preporučila fiksni aparatić za zube – metalne bravice jer se pomoću njih mogu vršiti složeni pokreti cijelog zubnog luka.

Ako želite saznati više o ovoj temi, postavite mi pitanja, vrlo rado ću vam odgovoriti na svako. Ako imate iskustva s nevidljivim aparatićem podijelite svoje dojmove s nama.

mr.sc. Andrijana Kovačić, dr.dent.med., spec. ortodoncije

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specijalistica ortodoncije diplomirala je 2003. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala 2007. godine. Zbog velikog interesa i sklonosti prema visokoj estetici 2010. kreće sa specijalizacijom ortodoncije na Stomatološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koju završava 2013. godine. U Poliklinici ARENA radi kao specijalistica ortodoncije. Andrijana je kolumnistica - ekspert u časopisu Story kids, te članica stručnog tima na portalu violetawecare gdje daje stručne savjete čitateljima. Uživa u radu s pacijentima te kreiranju sretnih i zadovoljnih osmijeha!

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.