Može li se spriječiti karijes

Nije tajna, dobra oralna higijena je ključ oralnog zdravlja i pojave većih problema.
Potrebno je dobro brinuti o zubima, ili u suprotnom osmijeh neće biti tako svijetao, lijep i zdrav kao što je poželjno.
Kad se izostavi dobro četkanje i čišćenje zubnim koncem, pojavljuju se oralni problemi, što može dovesti do karijesa i problema s desni.

Karijes se javlja kada zubnu caklinu uništi bakterija u plaku koja proizvodi kiselinu. Plak se neprestano formira na zubima zbog bakterija koje su uvijek prisutne u ustima. Može li se spriječiti nastanak karijesa? - Jednom kad je šteta već nanesena, stomatolog može sanirati karijes, ali preventivno se može spriječiti dobrim održavanjem oralne higijene. Evo i nekoliko savjeta kako...

Četkanje, zubni konac, vodica za ispiranje...

Svakodnevne dobre navike su prva linija zaštite zubi protiv karijesa. S obzirom na to da je plak uvijek opasnost za oralno zdravlje, potrebno je detaljno četkati zube dvaput dnevno. Također, svakodnevno korištenje zubnog konca pomaže očistiti ostatke hrane između zubi na mjestima koja četkica ne može dosegnuti, kao i spriječiti nakupljanje plaka prije nego se pretvori u zubni kamenac. Na kraju, za potpunu oralnu higijenu preporučuje se promućkati usta vodicom za ispiranje usta koja pomaže u rješavanju bakterija koje uzrokuju neugodni zadah, te sprječavaju upalu zubnog mesa.

Žvakaće gume bez šećera

Žvakaće gume svakako imaju svoje prednosti... Žvakanje stimulira izlučivanje sline koja neutralizira i ispire kiselinu na zubima. Pretjerivanje se ne preporučuje, ali žvakaće su povremeno dobrodošle, uz naravno redovitu i ispravnu oralnu higijenu.

Svakako, preporuka stomatologa je da se dvaput godišnje napravi redovita kontrola i uklanjanje zubnog kamenca. Na taj način se pravovremeno može reagirati kako ne bi dovelo do ozbiljnijeg stanja i većih problema sa zubima.
Ukoliko imate dodatnih nedoumica oko održavanja oralne higijene, najbolje se obratiti stomatologu, a moj tim iz Poliklinike ARENA i ja Vam stojimo kompletno na raspolaganju. Pišite nam u komentare ili se javite na 01/6542-655 i otvoreno pitajte sve što Vas zanima.

Marko Brusek, dr.dent.med.

Marko Brusek, dr. med. dent. diplomirao je na stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. U Poliklinici ARENA radi kao stručnjak za protetiku na implantatima. Prepoznat je kao doktor mirne ruke i otvorenog duha što mu je otvorilo vrata prema srcima mnogih pacijenata. Uživa u stomatološkom radu, ali jednako i u moru, dobrom društvu te povremeno squashu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.