Krvarenje desni prilikom četkanja zuba

„Što kad ispljunem krv dok četkam zube?“, često je pitanje koje mi postavljaju zabrinuti pacijenti. Upravo zbog toga odlučio sam pobliže objasniti ovaj problem i uputiti vas kako postupati ako ste ga i sami primijetili.

Krv ispljunuta prilikom četkanja zuba, osim u slučajevima ozljeda ili rijetkih bolesti sluznice, potječe od krvarenja gingive. Zdrava gingiva, kod zdrave osobe, ne bi smjela krvariti. Ako se to ipak događa, ne morate se odmah prestrašiti i zabrinuti za svoje zdravlje. Uzrok krvarenju prilikom pranja zuba mogu biti različiti faktori od kojih mnogi uopće nisu povezani s bolešću. Također, ne zaboravite da je krvarenje rješivo ako se naručite na pregled i konzultacije kod stomatologa. Rano otkrivanje uzroka problema znači i veće izglede za izlječenje moguće bolesti i brži oporavak.

Česti razlozi krvarenja prilikom četkanja zuba

1. Gingivitis

Gingivitis je upala zubnog mesa koju najčešće uzrokuje loša oralna higijena, a simptom gingivitisa je krvarenje zubnog mesa ili desni. Do krvarenja dolazi zato što bakterije koje se nalaze u plaku ili kamencu uz korijen zuba, uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Gingivitis treba shvatiti ozbiljno jer njegovo neliječenje vodi u parodontitis.

2. Nepravilna oralna higijena

Do krvarenja vrlo često dovode i krive navike u održavanju oralne higijene ili pak početak korištenja novih tehnika. U tom slučaju, uzrok krvarenju su najčešće male mehaničke ozljede gingive.

Čest uzrok je promjena vrste četkice, gdje se pri izboru nove četkice, lako previde njezina najbitnija svojstva (npr. tvrdoća i gustoća vlakana).

3. Lijekovi

Kod ljudi koji su primorani uzimati lijekove, zbog drugih bolesti, krvarenje iz gingive je čest simptom.

Lijekovi iz skupina za razrjeđivanje krvi, liječenje epilepsije i visoki tlak često mogu biti uzrok pojavi krvarenja prilikom održavanja oralne higijene. U ovom slučaju, važno je posjetiti stomatologa, koji će svakako propisati češće kontrole i pratiti stanje u ustima te u slučaju potrebe biti u komunikaciji s doktorom medicine.

4. Hormonalne promjene kod žena

Kod nekih žena je krvarenje desni povezano s njihovim hormonskim promjenama tijekom mjesečnog ciklusa. Hormonske promjene u trudnoći također povećavaju rizik od razvoja gingivitisa i parodontitisa.

Što napraviti do posjete stomatologu?

Promijenite četkicu za zube u mekšu i s tanjim vlaknima te poboljšajte oralnu higijenu. Za dobru oralnu higijenu nije potrebno biti agresivan, već temeljit.

Možete si pomoći i čajevima od ljekovitog bilja koje će pomoći u suzbijanju bakterija. Kamilica, metvica i kadulja mogu smanjiti broj bakterija i djelovati blagotvorno.

Kamilica (Matricaria recutita) je dobar izbor za ispiranje, a metvica (Mentha piperita) pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) će olakšati tegobe. Čajem od kadulje dobro je isprati usnu šupljinu, ali trudnice i djeca ga ne bi smjeli koristiti jer može izazvati konvulzije.

Vjerujem da sam detaljnije približio probleme koji bi mogli biti uzrok vašem krvarenju i time umanjio strah. Međutim, samopomoć ne znači da je uzrok problema otklonjen, što na kraju opet dovodi do prvog savjeta u ovom postu.

Naručite se za pregled i porazgovarajte otvoreno o svom problemu, tehnikama održavanja oralne higijene i ostalim problemima sa svojim stomatologom.

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.