Koja je razlika između metal keramičkih i cirkon zubnih krunica?

Ovim ću se blog postom osvrnuti na osnovne razlike između metal i cirkon keramičkih krunica te na njihove uloge. Naime, to su jedna od češćih pitanja kojima se susrećem u radu s pacijentima što je ujedno i glavni razlog za pisanje ovog teksta.

Metal keramička krunica je danas još uvijek najčešća vrsta krunice koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji, ali prije svega zbog nešto nize cijene. Ispunjava funkcijske i estetske uvjete te štiti zub nosač. Kada spominjem metal u krunici, pritom mislim na kobalt-krom leguru iz koje je izbačen nikal koji je izazivao alergijske reakcije kod malog broja pacijenata. Metal keramička krunica je jednako dobar izbor kako za stražnje zube tako i za prednje.

Pacijenti koji imaju dugi niz godina metal keramičku krunicu spominju da vide tamni rub metala uz gingivu zuba koji ih estetski smeta. Danas uz moderne metode preparacije zuba i tehnološki naprednih materijala koji se koriste pri izradi to je svedeno na minimum.

Ako pak tražimo najprirodniju transparentnost i boju zuba onda ćemo izraditi cirkon keramičku krunicu koje su odličan izbor za prednje zube zbog svoje visoke estetike. U tom slučaju cirkonska kapica zamjenjuje metalnu. Tehnički gledajući, njihova je izrada malo kompliciranija iz laboratorijskog aspekta stoga je zato i nešto skuplja od metal keramičke krunice.

S obzirom na to da cirkon ima visoku čvrstoću bez problema se radi i na stražnjim zubima. Napomenuo bih kako cirkon keramičkom krunicom danas možemo gotovo savršeno imitirati prirodan zub, kako estetski, tako i funkcijski.

Jeste li se već susreli s metal ili cirkon keramičkim krunicama? Kakva su vaša iskustva? Napišite u komentarima, rado ću ih prokomentirati i ponuditi dodatne odgovore.

Marko Brusek, dr.dent.med.

Marko Brusek, dr. med. dent. diplomirao je na stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. U Poliklinici ARENA radi kao stručnjak za protetiku na implantatima. Prepoznat je kao doktor mirne ruke i otvorenog duha što mu je otvorilo vrata prema srcima mnogih pacijenata. Uživa u stomatološkom radu, ali jednako i u moru, dobrom društvu te povremeno squashu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.