Kemoterapija i zubi

Terapija zloćudnih bolesti podrazumijeva kemoterapiju, primjenu terapijskih pripravaka sintetskog ili prirodnog porijekla, citostatika.

S obzirom na to da citostatici ne pokazuju specifičnost na tumorske stanice, njihov štetan učinak prisutan je i na normalnim stanicama organizma. Citotoksični učinak na oralnu sluznicu i tkiva je izravan te se manifestira oralnim komplikacijama.

Važan faktor u manifestaciji oralnih bolesti je i sam protokol kemoterapije, vrsta kemoterapije, doza te trajanje kemoterapije. Oralne komplikacije javljaju se u oko 40% pacijenata.

Najčešće oralne komplikacije kemoterapije su: mukozitis, bol, infekcije, krvarenje, kserostomija/disfunkcija žlijezda slinovnica, neurotoksičnost, osteonekroza, poremećaj u dentalnom razvoju kod djece.

Kliničke manifestacije oralnih komplikacija su: mukozitis-upala i ulceracije popraćeni jakom boli što otežava konzumaciju hrane i pića, sekundarne infekcije-gljivične, bakterijske ili virusne, kserostomija/disfunkcija žlijezda slinovnica-česta je i uglavnom prolazna komplikacija opisana kao suhoća usta jer dolazi do izostanka produkcije sline.

Dentalno medicinsko liječenje se dijeli u tri skupine: prije, tijekom i nakon kemoterapije.

Prije kemoterapije potrebno je savjetovati se s onkologom koji liječi osobu od onkološke bolesti o zahvatima koji su potrebni. Zube koji su parodontno kompromitirani - s džepovima dubljim od 6mm, koji su pomični i s velikim karijesima potrebno je izvaditi. Pulpne i karijesne lezije moraju se sanirati sve u dogovoru s onkologom prije samog početka kemoterapije.

Tijekom kemoterapije sve kirurške zahvate potrebno je izvesti u roku od 7 do 10 dana prije novog ciklusa kemoterapije, u suradnji i savjetovanju s onkologom. Restaurativni postupci odvijaju se 2 do 3 dana prije novog ciklusa kemoterapije. Ukoliko dođe do pojave mukozitisa, potrebno ga je liječiti simptomatski, preparatima na bazi hijaluronata. Ako dolazi do mukozitisa ili ulceracija uzrokovanih protezama, potrebno ih je prestati nositi i savjetovati se s onkologom.

Nakon kemoterapije svi dentalni zahvati su mogući tek nakon normalizacije krvne slike osim kod pacijenata liječenih bisfosfonatima, zbog rizika osteonekroze. Bisfosfonati imaju dug vijek uklanjanja iz organizma, 1 - 10 godina. Za kirurške zahvate potrebno je savjetovati se s onkologom.

Potrebno je pažljivo održavati oralnu higijenu, primjenjivati jako mekane četkice, interdentalne četkice ili zubni konac, tekuće preparate niske koncentracije klorheksidina ili preporučene od strane onkologa. Redovito, svakih 2 - 4 tjedna raditi kontrolne preglede kod doktora dentalne medicine te na svaku pojavu boli, smetnje ili problema u ustima savjesno obavijestiti i posjetiti doktora dentalne medicine i onkologa.

Za sva ostala pitanja tim Poliklinike ARENA stoji na raspolaganju. Prvi kontakt ostvarite pozivom na 01/6542-655.

Jere Šupe, dr.dent.med.

Dr. dent. med. Jere Šupe diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2014. godine. Nakon završenog pripravničkog staža u stomatološkoj Poliklinici Perkovčeva, dolazi u Polikliniku ARENA kao pojačanje našem timu. Područje interesa su mu estetika i parodontologija. Izvan ordinacije u slobodno vrijeme rado sluša glazbu i veliki je zaljubljenik u sport, a najviše u Formulu 1.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.