Kako suzbiti zubobolju?

Zubobolja je neugodan osjećaj boli koji može trajati jako dugo ako ne djelujemo na uklanjanje uzroka boli ili na samo suzbijanje boli bez zahvata. Zubobolja se javlja kada se upali živčani i centralni dio zuba koji zovemo pulpa. Upala se može pojaviti zbog neliječenih karijesa, frakture dijela zuba, upale zubnog mesa, itd.

Protiv boli koristimo lijekove koji se zovu analgetici. Bez recepta se može nabaviti paracetamol koji je prvi izbor lijeka za lagane bolove. Njegovo djelovanje započne kroz dvadesetak minuta i ne izaziva želučane smetnje. Zatim acetilsalicilne kiseline, gdje pripadaju Aspirin, Andol koji imaju protuupalno djelovanje pa su time i djelotvorniji. No, moraju se uzimati na puni želudac jer često uzrokuju želučane smetnje. Međutim, napominjem kako ti lijekovi ne smiju biti izbor protiv bolova u različitim kirurškim stomatološkim zahvatima, bilo da se radi o običnom vađenju zuba pa sve do kompliciranih operacija.

Razlog je acetilsalicilna kiselina koja uzrokuje produljenje krvarenja i teže zgrušavanje krvi pa te lijekove treba izbjegavati u navedenim situacijama. Kad su jači bolovi u pitanju, koristimo jače analgetike, koji se uzimaju na recept i bez recepta. To su Ketonal, Ibuprofen, Caffetin.

Od osobe do osobe ovisi kako će joj koji lijek pomoći, tako da lijek koji vam je najviše pomogao koristite najčešće. Osim lijekova koji su naravno najefikasnije i najbrže rješenje za uklanjanje bolova, navest ću još dvije metode za ublaživanje boli. Zamatanjem leda u krpu ili gazu i apliciranjem s vanjske strane, na mjestu gdje se javila bol, smanjit će se bol. Važno je naglasiti da led ne apliciramo direktno na zub jer se bol može pojačati, niti direktno na kožu bez umatanja u gazu jer mogu nastati ozebline.

Upadanjem hrane između zubi i neadekvatnim čišćenjem dolazi do upale desni pa nekad i do upale zuba. Ta bol zna biti neugodna, a vrlo je jednostavan način suzbijanja boli. Vrlo temeljito čišćenje zubi. Korištenje zubnog konca kojeg privučemo između zubi sve do zubnog mesa i fino iščistimo. Ako krvari dok čistimo znači da je upaljeno i da čistimo na dobrom mjestu. Tako treba nastaviti i krvarenje će prestati kroz neko vrijeme.

Korištenje mekše četkice i četkanje po bolnom mjestu nekoliko minuta, dva puta na dan, svaki dan. Bol može biti velika neugoda, stoga je najbitnije ukloniti uzrok boli. Većina ovdje navedenog valja shvatiti kao ‘gašenje požara’, trenutno olakšanje, a ne efikasno i dugoročno rješavanje problema. Stoga, ako se pojavi zubobolja te nakon uzimanja lijekova koji će vam u trenutku pomoći, svakako dogovorite termin kod vašeg stomatologa i zatražite stručnu pomoć.

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.