Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje?

S obzirom na to da u današnje vrijeme dijabetes nije rijetka bolest, s pitanjem iz naslova često se susrećem u svom radu. Iz tog razloga odlučila sam napisati blog post u kojem ću ponuditi odgovore te objasniti vezu između dijabetesa i oralnog zdravlja.

Dijabetes je metabolički poremećaj kojeg definiramo kao visoku razinu šećera u krvi. Nastaje zbog niske razine hormona inzulina kojeg proizvodi pankreas ili nemogućnosti organizma da ga pravilno upotrijebi. Pomoću inzulina organizam koristi šećer (glukozu) kao energiju za sve stanice.

Opći simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, slabost, nagli gubitak tjelesne mase. Simptomi u usnoj šupljini su suhoća usta i infekcije, koji dalje mogu dovesti do propadanja potporne strukture zuba, karijesa, sindroma pekućih usta, gljivičnih infekcija i sporijeg cijeljenja rana nakon vađenja zuba ili kirurških zahvata.

Suhoća usta (kserostomija)

Smanjena količina sline uzrokuje suhoću usta te omogućuje lakši nastanak karijesa i mekih naslaga (plaka) a kasnije i tvrdih naslaga (kamenca). Uslijed manjka sline mogu se javiti i ranice u ustima, simptomi pečenja u ustima te gljivične infekcije (kandidijaza).

Također, osobe s dijabetesom često uzimaju lijekove koji mogu smanjiti proizvodnju sline. Ublažavanje simptoma postiže se, prvenstveno, dobrom oralnom higijenom što podrazumijeva 2 puta dnevno pranje zubi i korištenje zubnog konca. Kod osjećaja pečenja u ustima preporučuje se češće uzimanje vode te u težim slučajevima se primjenjuje terapija sredstvima koja zamjenjuju slinu ili medikamentnim stimulansima.

Dok se zdravim osobama preporučuje profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih naslaga svakih 6 mjeseci, osobama oboljelim od dijabetesa se preporučuje svaka 3 mjeseca.

Upalna oboljenja desni (gingivitis, parodontitis)

Zbog sporije cirkulacije i sklonosti infekcijama kod osoba oboljelih od dijabetesa lakše nastaje i upala zubnog mesa (gingivitis). Ako se ne liječi upala prodire dublje u potpornu strukturu zuba (parodont) te nastaje parodontitis, što na kraju dovodi i do destrukcije kosti. Rezultat je gubitak zubi. Rizik za nastanak težih oboljenja desni je veći ako je osoba s dijabetesom i pušač.

Osobe s dijabetesom koje imaju parodontitis teže postižu dobru kontrolu šećera u krvi – što može dovesti do neosjetljivosti na inzulin i do kronične upale.
Upalu zubnog mesa pacijent sam može zapaziti kao žarko crveno, otečeno te krvareće zubno meso.

Glavni uzrok ovakve upale je loša oralna higijena, kako nepranje tako i nepravilno pranje zubi. Neadekvatne plombe (ispuni) na zubima, protetski nadomjesci (krunice, mostovi, proteze) i karijes također pogoduju nastanku upale. Ključ za uspjeh u zaustavljanju daljeg napredovanja oboljenja je redovita kontrola šećera u krvi i pravilno uzimanje terapije, dobra oralna higijena kao i posjeta stomatologa svaka 3 mjeseca. Ako osoba boluje od dijabetesa neophodno je to napomenuti svom stomatologu.

Bolujete li i vi od dijabetesa ili netko iz vaše najbliže sredine? Ako imate dodatnih pitanja ili tražite savjet, napišite u komentaru, rado ću vam odgovoriti.

Lidija Pehar, dr.dent.med.

Lidija Pehar, dr. med. dent. diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2009. godine. Nakon pripravničkog staža bila je zaposlena u privatnoj stomatološkoj poliklinici u Zagrebu, a od prosinca 2015. u Stomatološkoj poliklinici ARENA. Izrazito je zainteresirana za oralnu kirurgiju te zaštitu ljudskih prava.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.