Kada je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta ortodontu?

Nepravilnosti zubi i čeljusti nisu samo problem estetike kako se često misli, već mogu ozbiljno narušiti oralno zdravlje i negativno utjecati na samopouzdanje i psihu djeteta. Pravilno postavljeni lijepi zubi osim što su oku ugodni, važni su i za zdravlje čitavog žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Uostalom, pravilno postavljene zube lakše je četkati, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Roditeljima je teško utvrditi da li njihovo dijete ima ili nema ortodontski problem. Čak i zubi koji se na prvi pogled roditeljima čine 'estetski prihvatljivima' mogu skrivati nepravilnost međučeljusnih odnosa (tzv. krivi zagriz). Zato preporučujem dovesti dijete na prvi ortodontski pregled u dobi od 7 godina. Preventivnim ortodontskim pregledom u ovoj dobi otkrivam naznake problema kako bih na vrijeme mogla korigirati sve nedostatke koji bi se u budućnosti mogli pretvoriti u puno veći problem.

Na prvom pregledu detektiram vrstu anomalije, objašnjavam roditeljima terapijske mogućnosti liječenja i dob u kojoj se ono provodi. Većina ortodontskih anomalija se tretira između 8. i 14. godine, no postoje situacije u kojima je nužno ranije intervenirati i tako spriječiti nastanak puno težeg problema u budućnosti. U takvim slučajevima preporučujem neki oblik interceptivne, rane terapije.

Ovu su znakovi koji vam mogu ukazati na postojanje eventualne ortodontske nepravilnosti kod vašeg djeteta:

  • Nepogodne/nepodesne navike (sisanje prsta, grickanje usnice...)
  • Trajni zub počeo nicati, a mliječni se još nije rasklimao
  • Natisnuti, blokirani ili previše razmaknuti zubi
  • Gornji i donji zubi se u zagrizu ne dodiruju, ili se preklapaju na "neobičan" način
  • Jako istaknuti prednji zubi (jako strše)
  • Dijete diše na usta
  • Previše isturena ili uvučena čeljust
  • Poteškoće pri govoru, žvakanju ili odgrizanju
  • Čeljusni zglob proizvodi zvukove (škljocanje, škripanje)

Ako dvojite kako će vaše dijete reagirati na prvi posjet ortodontu, preporučujem prvi besplatan pregled u našoj poliklinici. Ležeran pristup i opuštena atmosfera već kod prvog posjeta razbit će sve strahove vaših najmlađih i učiniti ga ugodnim iskustvom.

mr.sc. Andrijana Kovačić, dr.dent.med., spec. ortodoncije

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specijalistica ortodoncije diplomirala je 2003. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala 2007. godine. Zbog velikog interesa i sklonosti prema visokoj estetici 2010. kreće sa specijalizacijom ortodoncije na Stomatološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koju završava 2013. godine. U Poliklinici ARENA radi kao specijalistica ortodoncije. Andrijana je kolumnistica - ekspert u časopisu Story kids, te članica stručnog tima na portalu violetawecare gdje daje stručne savjete čitateljima. Uživa u radu s pacijentima te kreiranju sretnih i zadovoljnih osmijeha!

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.