Jantarna ogrlica, pomoć kod nicanja zubi - istina ili mit?

Problemi s nicanjem prvih zubića

Izbijanje prvih zubića za većinu beba je vrlo bolno, a za roditelje naporno i stresno. Popratne tegobe nicanja mliječnih zubi razlikuju se od djeteta do djeteta. Neka djeca su sretnici kod kojih nicanje zubi prođe neprimjetno, dok je kod druge djece izbijanje zubića bolno, nemaju apetita, plačljiva su i razdražljiva, loše spavaju, pojačano sline te guraju u usta sve što im dođe pod ruku. Simptomi se mogu javiti čak mjesec do dva prije nicanja zubića. Mnogi roditelji djeci stavljaju ogrlice od jantara s uvjerenjem kako će nošenje jantarne ogrlice ublažiti bolove, slinjenje i nervozu koji su česta pojava tijekom izbijanja zubića. O jantarnim ogrlicama se često raspravlja na forumima i Facebook stranicama. Iako ih mnoge mame hvale, nemaju svi pozitivna iskustava. Brojni roditelji se vode filozofijom "možda pomogne, a odmoći sigurno neće".

Jesu li zaista učinkovite i sigurne za nošenje?

Unatoč tome što će neki prodavači i "stručnjaci" tvrditi kako postoje dokazi o učinkovitosti jantarnih ogrlica, moje istraživanje uvjerilo me kako to nije istina. Stručni tekstovi koji govore o tretiranju izbijanja zubića ne spominju jantar, ili ga spominju kao znanstveno neutemeljenu povijesnu praksu. Što znanost kaže o korištenju jantarnih ogrlica kod nicanja zubića pročitajte u nastavku teksta.

"Radi se o neutemeljenoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može ugušiti. Istraživanjem provedenim 2011. u Francuskoj pokazalo se da većina roditelja uz kupljenu ogrlicu nisu dobili nikakva upozorenja o štetnosti proizvoda. Iako su se roditelji većinom složili da je izbijanje zubića benigan problem, pojavio se strah od simptoma povezanih s izbijanjem zubi. Autori te studije pozivaju sve zdravstvene radnike koji rade s djecom da se angažiraju i zaustave oglašavanje i prodaju takvih proizvoda koji su neučinkoviti, a mogu izazvati smrt djece." (Izvor portal Dokazi u medicini).

Nažalost, kako ističu autori francuske studije, nije neuobičajeno da roditelji čak i nakon upozorenja stručnjaka da su ogrlice beskorisne i opasne po život beba, nastavljaju vjerovati u njihove čudesne učinke. Stručnjaci pretpostavljaju da amajlija od jantara zbog sličnosti s nizom zubića ima neki antropološki placebo efekt. Na roditelje, a ne na bebe!

Osim povoljnog psihološkog učinka na roditelje da čine nešto što pomaže djetetu, jantarna ogrlica nema drugih povoljnih učinaka na simptome nicanja zubi. Iz navedenog zaključujem da ne postoje rješenja koja mogu u potpunosti riješiti navedene simptome.

Podijelite s nama svoja iskustva, kako ste rješavali probleme vezane uz nicanje zubi?

mr.sc. Andrijana Kovačić, dr.dent.med., spec. ortodoncije

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specijalistica ortodoncije diplomirala je 2003. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala 2007. godine. Zbog velikog interesa i sklonosti prema visokoj estetici 2010. kreće sa specijalizacijom ortodoncije na Stomatološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koju završava 2013. godine. U Poliklinici ARENA radi kao specijalistica ortodoncije. Andrijana je kolumnistica - ekspert u časopisu Story kids, te članica stručnog tima na portalu violetawecare gdje daje stručne savjete čitateljima. Uživa u radu s pacijentima te kreiranju sretnih i zadovoljnih osmijeha!

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.