ZUBNA DIJAGNOSTIKA

3D CBCT i 2D ortopan snimke
Ortopan je vrlo važan alat u dijagnostici koji pomaže stomatolozima dobiti uvid u trenutno stanje usne šupljine kako bi pripremili plan terapije (liječenja). Pomoću ortopana može se detaljno otkriti trenutno stanje zubi i okolnih mekih tkiva. Neizostavan je prilikom ugradnje zubnih implantata kako bi se utvrdilo stanje kosti u koju se implantat postavlja ili kod dijagnosticiranja upalnih procesa.

CBCT(Cone Beam Computer Tomography) stomatolozima, kirurzima i ortodontima osigurava trodimenzionalan i vrlo detaljan uvid u stanje kosti, živaca i zuba. Korištenje 3D dijagnostike je revolucionaran iskorak u stomatološkoj dijagnostici.
Ortopan je pregledna radiološka 2D snimka panoramskoga formata koja prikazuje cjelovitu denticiju, obje čeljusti, gornjočeljusne sinuse i čeljusne zglobove dajući objektivne podatke za procjenu stanje usne šupljine.

Taj opći digitalni prikaz postao je prvi korak pri obavljanju prvih pregleda, jer se imedijatno uočavaju eventualne patološke promjene u kosti ili oko korijena zuba, nivo kosti kod eventualnog parodontitisa te karijesi.

Zbog digitalizacije i novih tehnologija, suvremeni rendgen uređaji imaju smanjenu dozu zračenja, pa su postupci snimanja i za pacijenta i za osoblje postali sigurniji. Osim manje doze zračenja ovom se tehnikom dobivaju vrlo kvalitetne slike koje se mogu pohranjivati i obrađivati u digitalnom obliku.

Ortopan mogu snimiti i djeca jer je prilagođena manja količina zračenja.

Snimanje ortopanom ne zahtijeva posebne pripreme. Sa sebe treba ukloniti nakit i ostale metalne predmete (koje je moguće privremeno skinuti). Trudnice moraju imati suglasnost liječnika koji nadzire trudnoću te moraju obavijestiti osoblje o svojoj trudnoći jer zahtijeva poseban pristup prilikom snimanja.
3D Digitalni rendgen je uređaj za detaljno definiranje individualnih terapija i zahvata za svakog pacijenta. Pomoću njega dobivamo uvid u unutarnje stanje zuba i okolnih tkiva te moguće probleme koji nisu uočljivi redovnim stomatološkim pregledom, a neophodan je za sigurno i detaljno planiranje i provedbu implantološke terapije koja započinje identifikacijom strukture sinusne šupljine u svim dimenzijama i alveolarnog živca te pruža precizan uvid u stanje kosti.

Prednosti CBCT uređaja su visoka jasnoća i rezolucija slike, vrlo mala doza zračenja te kratko vrijeme izlaganja zračenju.
Precizna CT rendgenska snimka neophodna je u implantologiji i kod većih kirurških zahvata radi preciznog uvida koji pruža u anatomsku strukturu kosti, zglobova i maksilarnih sinusa.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.