Stomatološka dijagnostika

3D CBCT i 2D ortopan snimke
Ortopan je vrlo važan alat u dijagnostici koji pomaže stomatolozima dobiti uvid u trenutno stanje usne šupljine kako bi pripremili plan terapije (liječenja). Pomoću ortopana može se detaljno otkriti trenutno stanje zubi i okolnih mekih tkiva. Neizostavan je prilikom ugradnje zubnih implantata kako bi se utvrdilo stanje kosti u koju se implantat postavlja ili kod dijagnosticiranja upalnih procesa.

CBCT(Cone Beam Computer Tomography) stomatolozima, kirurzima i ortodontima osigurava trodimenzionalan i vrlo detaljan uvid u stanje kosti, živaca i zuba. Korištenje 3D dijagnostike je revolucionaran iskorak u stomatološkoj dijagnostici.
Ortopan je pregledna radiološka 2D snimka panoramskoga formata koja prikazuje cjelovitu denticiju, obje čeljusti, gornjočeljusne sinuse i čeljusne zglobove dajući objektivne podatke za procjenu stanje usne šupljine.

Taj opći digitalni prikaz postao je prvi korak pri obavljanju prvih pregleda, jer se imedijatno uočavaju eventualne patološke promjene u kosti ili oko korijena zuba, nivo kosti kod eventualnog parodontitisa te karijesi.

Zbog digitalizacije i novih tehnologija, suvremeni rendgen uređaji imaju smanjenu dozu zračenja, pa su postupci snimanja i za pacijenta i za osoblje postali sigurniji. Osim manje doze zračenja ovom se tehnikom dobivaju vrlo kvalitetne slike koje se mogu pohranjivati i obrađivati u digitalnom obliku.

Ortopan mogu snimiti i djeca jer je prilagođena manja količina zračenja.

Snimanje ortopanom ne zahtijeva posebne pripreme. Sa sebe treba ukloniti nakit i ostale metalne predmete (koje je moguće privremeno skinuti). Trudnice moraju imati suglasnost liječnika koji nadzire trudnoću te moraju obavijestiti osoblje o svojoj trudnoći jer zahtijeva poseban pristup prilikom snimanja.
3D Digitalni rendgen je uređaj za detaljno definiranje individualnih terapija i zahvata za svakog pacijenta. Pomoću njega dobivamo uvid u unutarnje stanje zuba i okolnih tkiva te moguće probleme koji nisu uočljivi redovnim stomatološkim pregledom, a neophodan je za sigurno i detaljno planiranje i provedbu implantološke terapije koja započinje identifikacijom strukture sinusne šupljine u svim dimenzijama i alveolarnog živca te pruža precizan uvid u stanje kosti.

Prednosti CBCT uređaja su visoka jasnoća i rezolucija slike, vrlo mala doza zračenja te kratko vrijeme izlaganja zračenju.
Precizna CT rendgenska snimka neophodna je u implantologiji i kod većih kirurških zahvata radi preciznog uvida koji pruža u anatomsku strukturu kosti, zglobova i maksilarnih sinusa.

Je li rendgensko snimanje štetno?

Rendgensko snimanje nije štetno. Tijelo pacijenta se zaštiti olovnom pregačom, eksponirana je samo glava, a noviji aparati za snimanje su digitalni te zrače puno manje od starih analognih. Ekvivalent zračenja jedne rtg snimke je višesatna šetanja gradom. Pacijenti koji trebaju izbjegavati rtg snimanje su trudnice.
Imate dodatnih pitanja? Pošaljite nam upit, zatrażite ponudu ili dogovorite besplatan specijalistički pregled
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.