Bol u zubu i bolesti organa - mit ili istina

Naš organizam je jedna povezana cjelina te se problemi u jednom dijelu tijela reflektiraju na drugi.

To se odnosi i na naše zube. Bol može ukazati na probleme i poteškoće u nekim dijelovima tijela ili najaviti određene probleme.

Da bi vam približili teoriju povezanosti zuba i ostatka tijela, opisat ćemo par teorija koje opravdavaju tu povezanost.

Praktikanti akupunkture koriste meridijane, tj. dijagrame zuba, koji točno određeni zub povezuju sa specifičnim dijelom tijela. Prema temeljima akupunkture Chi putuje u oba smjera, što najbolje opisuje bol na mjestu gdje zuba više nema, tj. izvađen je. Na takvom mjestu pacijenti često opisuju osjećaje od štipanja ili škakljanja, do tupe, "tihe" i povremene boli. S obzirom na to da zuba nema, ne može biti ni boli. Ali to može ukazati na probleme ili poteškoće u drugom dijelu tijela. Taj fenomen ilustrativno opisano zovemo "fantomska bol".

"Zubi kao senzori"- zubna pulpa, srž ili poznatija kao živac, sadrži mehanoreceptore tj. specijalizirana vlakna osjetljiva na mehanički podražaj. Tako se iz zuba šalje informacija u mozak o pritisku koji nastaje prilikom žvakanja a mozak zatim povratno šalje informaciju koliko jako i brzo žvakati. Stoga, zubi nisu inertni već izrazito senzorni i izrazito bitni za neuralnu komunikaciju koja pruža input o drugim biološkim procesima.

S druge strane više medicinska, genskim inženjeringom povezana studija izolirala je gene povezane s razvojem zuba i otkrila da su ti isti geni odgovorni za razvoj drugih organa. U kontekstu staničnog rasta i diferencijacije, geni uključeni u rast i razvoj organa su indikator za potencijalne tumorske lezije kasnije u životu. Zapravo, postoji poveznica između abnormalnog razvoja zuba i karcinoma. Istraživači imaju dokumentiranu povezanost bakterija u zubnoj pulpi i karcinoma dojke. Oni kronične zubne bolesti povezuju s kardiovaskularnim problemima i poremećajima.

Zubobolja ne znači striktno da negdje u tijelu postoji problem ali moguće je i potrebno pregledati ako se nelagoda zadržava duže vrijeme. Sad kad smo vam približili mit ili istinu o zubobolji i ostatku organizma navest ćemo određene zub i probleme tj. poteškoće s određenim organima:

  • Sjekutići - upala mokraćnog mjehura, upala uha, upala bubrega
  • Prvi sjekutić - Tonsillitis, upala prostate
  • Kronični bolovi u očnjaku - upala žučnog mjehura, hepatitis
  • Pretkutnjak - alergijske reakcije, upala pluća, neravnoteža dobrih bakterija
  • Prvi pretkutnjak (gornji i donji) - problemi s koljenom, laktom ili ramenom, bolesti debelog crijeva, neki upalni proces
  • Bilo koji kutnjak - problemi sa želucem,upala gušterače, anemija, kronični gastritis
  • Donji prvi kutnjak - problemi s venama i arterijama
  • Prvi gornji kutnjak - upala jajnika, problemi sa slezenom ili štitnom žlijezdom, sinusima, bolesti ždrijela
  • Donji kutnjaci - proširene vene, problemi s plućima, pojava polipa na debelom crijevu
  • Umnjak - srčana oboljenja, urođene mane srca

Bez obzira vjerovali vi ili ne u povezanost zuba i ostalih organa u tijelu, potrebno je redovito dolaziti na kontrole kod svog stomatologa. Zdravlje vaših zubi je pokazatelj zdravlja vašeg organizma.

Jere Šupe, dr.dent.med.

Dr. dent. med. Jere Šupe diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2014. godine. Nakon završenog pripravničkog staža u stomatološkoj Poliklinici Perkovčeva, dolazi u Polikliniku ARENA kao pojačanje našem timu. Područje interesa su mu estetika i parodontologija. Izvan ordinacije u slobodno vrijeme rado sluša glazbu i veliki je zaljubljenik u sport, a najviše u Formulu 1.

Dozvoljavam Poliklinici ARENA da me kontaktira u vezi mojih upita

Priloži snimak ili ortopan

Pošaljite online upit

Copyright © 2020 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.