Zubni implantati – rješenje za nedostatak zubi

Ugradnja zubnih implantata omogućava obnovu zuba koji nedostaju. Ako dođe do gubitka zubi zbog nesreće, bolesti desni ili nekog drugog problema, zubni implantanti potpuno i trajno zamjenjuju zube koji nedostaju. Postupak dentalne implantacije vraća u potpunosti funkcionalnost zubi, a zajedno s protetskim radovima vraća i estetiku osmijeha.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se koriste za nadomjestak zuba. Implantati su trajno i fiksno rješenje, suprotno zamjenjivim zubnim protezama ili mostovima. Zubi su sačinjeni od dva dijela. Vidljivi dio zove se krunica i smještena je iznad linije desni. Drugi dio ispod linije desni je korijen. Korijeni drže zube na mjestu i produžuju se u čeljusnu kost.
Zubni implantat ima funkciju nosača te postaje korijen za vaš zamjenski zub. Implantat se ugrađuje u čeljusnu kost. Proces sraštanja implantata s kosti zove se oseointegracija. Nakon zaraštavanja (3-9 mjeseci), implantat se može opteretiti keramičkom krunicom. Titan je metal koji je najbolji izbor za zubne implantate. Istraživanja iz 1960-ih i 1970-ih pokazala su da se titan zapravo sjedinjuje s čeljusnom kosti te se dokazalo da je najpogodniji za oseointegraciju.
Zubni implantati pripadaju kategoriji protetske i estetske stomatologije. Protetski dio, krunice izrađuju zubni tehničari. Veličina, oblik i boja krunica su jedinstvene. Tehničari rade krunice koje se vizualno miješaju s ostatkom zubi te se time postiže prirodan izgled. Implantat može biti i izvrstan nosač za most. Dodavanje jednog ili više zubnih implantata može pomoći u ostvarenju veće funkcionalnosti i sigurnosti zubala.

Stopa uspješnosti ugradnje zubnih implantata

Stopa uspješnosti ugradnje zubnih implantata je razmjerno visoka, otprilike 75% - 95% svih implantacijskih zahvata je uspješno. Podaci se temelje na petogodišnjem istraživanju. Međutim, cjelokupan uspjeh zahvata uvelike ovisi o vještini kirurga kao i o strukturi čeljusne kosti te oralnoj higijeni pacijenta. Evidentirano je da je stopa uspješnosti kod pušača značajno manja od stope uspješnosti kod nepušača. Zahvaljujući visini troškova čak i jednog zubnog implantata, operativni zahvat često se odgađa dok pacijent ne prestane pušiti.

Vrijeme zalječenja kod zubne implantacije

Kao što se može očekivati, zubni implantat često zahtijeva značajnu količinu ”vremena zalječenja”. Sve do nedavno normalni tijek zubne implantacije bio je potpun nakon prosječnog trajanja od 7 mjeseci. Ovaj proces počeo bi ugradnjom titanijskog vijka u čeljusnu kost i nakon nekoliko mjeseci privremena krunica bi se stavila preko vijka. Jednom kada privremena krunica pomogne ”oblikovati” desni, da tako kažemo, trajna krunica se tada stavlja na svoje mjesto.
Međutim, u posljednje vrijeme stopa uspješnosti se drastično povećala za postupke zubne implantacije koji se događaju odmah nakon vađenja zuba. Koristeći ovu metodu titanski vijak bi se stavio na mjesto odmah nakon vađenja i u nekim slučajevima bi se umjetni zub u isto vrijeme mogao umetnuti, eliminirajući time uobičajeni službeni period čekanja.
Prekrasan osmijeh podiže samopoštovanje i samopouzdanje. Zubni implantat je mali titanski vijak koji može promijeniti vaš život na bolje i osigurati lijep i zdrav osmijeh doživotno uz redovite kontrole i pravilnu oralnu higijenu.

Jere Šupe, dr.dent.med.

Dr. dent. med. Jere Šupe diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2014. godine. Nakon završenog pripravničkog staža u stomatološkoj Poliklinici Perkovčeva, dolazi u Polikliniku ARENA kao pojačanje našem timu. Područje interesa su mu estetika i parodontologija. Izvan ordinacije u slobodno vrijeme rado sluša glazbu i veliki je zaljubljenik u sport, a najviše u Formulu 1.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.