BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Zubne krunice - Moguće je vratiti ljepotu i funkcionalnost zubima

Zubne krunice protetski su nadomjestak za ljepotu i funkcionalost zubima.

U fiksne nadomjestke ubrajaju se krunice, mostovi i estetske ljuskice. Zubne krunice protetski su nadomjestak koji pacijentima vraća izgubljeno samopouzdanje.

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Razlog tome je što su zubi jako bitan čimbenik za cjelokupni izgled. Zubi nisu samo estetski važni, nego i funkcionalno. Keramičke zubne krunice trajno se fiksiraju na izbrušen zub ili zubni implantat s ciljem rekonstrukcije izgubljene funkcije i estetike zuba. Zahvaljujući modernoj stomatologiji današnje zubne krunice svojim svojstvima savršeno imitiraju svojstva prirodnog zuba.

Svrha zubnih krunica

Zubna krunica je nadomjestak koji se izrađuje na jednom zubu i najčešće pokriva cijelu njegovu krunu. Postoje i djelomične krunice koje pokrivaju samo dio krune zuba, ali se zbog složene izrade i lošijih svojstava rijetko koriste. Krunica se najčešće izrađuje na zubima koji su teško oštećeni karijesom ili traumom, zbog čega je potrebno nadomjestiti velike defekte zubne krune. Također se može izraditi i zbog estetskih zahtjeva, u tom se slučaju izrađuje na prednjim zubima u svrhu poboljšanja oblika ili boje zuba. Zbog oštećenja cakline u području zubnog vrata i izloženosti dentina, zub može biti preosjetljiv na toplo, hladno ili slatko. Prekrivanjem zuba krunicom zaštićuje se ogoljeli dentin od utjecaja iz usne šupljine i preosjetljivost nestaje. Krunice mogu biti dio mosta, takve krunice predstavljaju tzv. sidra mosta, a zubi na koji se postavljaju nazivaju se zubi nosači. One ispunjavaju sve funkcije kao i samostalne krunice – nadomještaju oštećenja, osiguravaju estetiku i štite zub, a uz to dodatno služe za pričvršćivanje mosta za zube nosače.

Kako se priprema zub za krunicu?

Prije izrade krunice potrebno je restaurirati veće defekte zubne krune i potom izbrusiti sve površine zuba. Brušenjem se sa svih ploha zuba odstranjuje sloj tvrdog zubnog tkiva i zub se preoblikuje tako da ima lagano zakošene (skoro paralelne) plohe na koje će se poput košuljice navući krunica. Opseg brušenja ovisi o izabranom materijalu i vrsti krunica – neke vrste krunica i određeni materijali zahtijevaju veću debljinu pa je za njih potrebno zub opsežnije izbrusiti.

Budući da je za izradu krunice potrebno određeno vrijeme, između brušenja zuba i postavljanja krunice pacijent ima izbrušene zube koji djeluju neestetski i mogu biti bolno osjetljivi. Bolnost izbrušenih zubi za vrijeme izrade krunice može se izbjeći na više načina. Privremene krunice su nadomjesci koji se postavljaju na izbrušene zube do izrade konačnog nadomjeska. Svrha ovog nadomjestka je da za vrijeme izrade konačnog nadomjestka zaštiti izbrušene zube i osigura estetiku.

Da bi se krunica mogla učvrstiti na zub, potrebne su dovoljne dimenzije zubne krune. Ako su zbog oštećenja dimenzije krune premale, u nekim se slučajevima ona može nadograditi restaurativnim materijalima do oblika potrebnog za izradu krunice. Ako nedostaje veći dio krune ili čak cijela kruna, a korijen zuba ima zdrav parodont, može se na zubu napraviti nadogradnja.

Nadogradnja je protetski rad kojim se nadomješta dio krune zuba i ona se dovodi u oblik pogodan za izradu krunice. Nadogradnje se uvijek izrađuju na endodontski liječenim zubima. Naime, zub koji je toliko oštećen da mu je potrebna nadogradnja, ima bolesnu ili nekrotičnu pulpu koju je potrebno u cijelosti ukloniti, a prostor pulpe ispuniti umjetnim materijalima.

Nakon završenog endodontskog liječenja, izrađuje se nadogradnja koja se svojim intrakanalnim dijelom učvršćuje u korijenski kanal, a vanjskim dijelom nadomješta izgubljeni dio krune zuba. Zub na koji je postavljena nadogradnja izgleda poput zuba izbrušenog za krunicu. Nakon što se nadogradnja cementira u korijenski kanal, na nadograđenom se zubu na uobičajen način izrađuje krunica.

Materijali za izradu krunica

Za izradu krunica postoji mnogo različitih materijala i tehnika, a s obzirom na materijal od kojeg su izrađene, krunice se mogu podijeliti na:

  1. metalne krunice
  2. metal-keramičke krunice
  3. potpuno keramičke krunice
  4. fasetirane krunice

Koji materijal odabrati, najbolje će preporučiti stomatolog jer će odabrati najbolje rješenje za materijal ovisno o stanju, željama i mogućnostima pacijenata. Zubne krunice se biraju kako bi se zadovoljili estetski i funkcionalni kriteriji, a bitno je znati da na protetske radove koje radimo u vlastitom zubotehničkom laboratoriju Poliklinike Arena Dental postoji jamstvo koje ulijeva sigurnost pacijentima u kvalitetu.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više