Znate li što je sinus lift?

Kada se pacijenti odluče za ugradnju implantata kao rješenje za nedostatak zuba, prije nego krenu u postupak ugradnje potrebno je snimiti digitalni CT kako bi se izmjerili i precizirali svi parametri.

Nakon snimljenog CT-a, oralni kirurg će vrlo detaljno proučiti 3D CT snimku s ciljem kreiranja što kvalitetnijeg plana implantološkog postupka.

U nekim će slučajevima oralni kirurzi procijeniti kako ugradnja implantata nije moguća. Razlozi mogu biti sistemske bolesti poput dijabetesa ili osteoporoze. Uznapredovala parodontna bolest i pušenje također mogu predstavljati kontraindikaciju za ugradnju implantata.

Upravo radi svega navedenog, potrebno je veliko iskustvo kirurga kako bi se osmislio optimalan plan za implantološku terapiju pacijenta. Ako se prilikom pregleda snimke ustanovi kako pacijent nema dovoljan volumen kosti koja će držati implantat, potrebno je napraviti detaljnu analizu 3D CT snimke kako bi se ustanovila mogućnost povećanja volumena kosti ugradnjom umjetne kosti.

Razlog zbog kojeg pacijenti najčešće nemaju dovoljan volumen kosti je taj što prilikom gubitka zuba, čeljusna kost u koju se postavlja implantat najčešće atrofira odnosno oslabi, izgubi na svom volumenu te lagano nestaje zajedno s mekim tkivom. U takvim situacijama plan terapije zahtjeva dodatne zahvate.

Podizanje sinusa (sinus lift)

Ako se zub ne nadomjesti na vrijeme, može doći do manjka čeljusne kosti, a sinusi se u tom slučaju počinju širiti, zauzimajući prazan prostor gdje je nekad bila kost. U takvim slučajevima vrlo je otežano ili potpuno nemoguće ugraditi implantat jer se on ugrađuje u kost. Isto tako, ako je došlo do spuštanja sinusa, potrebno je u plan terapije uključiti podizanje sinusa, odnosno sinus lift.

Kako izgleda postupak SINUS LIFTA?

Podizanje sinusa ili sinus lift je rutinski oralno-kirurški zahvat koji se u stomatologiji izvodi dugi niz godina. Zahvat podizanja sinusa obavlja se u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata u području pretkutnjaka ili kutnjaka. Prilikom podizanja sinusa, kost nadograđujemo umjetnim materijalima od kojih nastaje nova kost. Kroz mali otvor koji kirurg napravi, unese se umjetna kost na unaprijed predviđeno mjesto, a postupak se izvodi u isto vrijeme kada se ugrađuje implantat ako pritom postoji barem mali volumen kosti koji će omogućiti primarnu stabilnost implantata.

Koliko traje postupak sinus lifta?

Sins lift je u potpunosti bezbolan zahvat i traje maksimalno pola sata. Ukoliko je moguće, odmah nakon stavljanja umjetne kosti, ugrađuje se implantat. Ako nije moguće, tada se ugradnja implantata odgađa za 6 mjeseci, koliko je potrebno da umjetna kost zajedno s pravom kosti izgradi dovoljno čvrstu cjelinu.

Mali i veliki sinus lift

Ovisno o složenosti zahvata, razlikujemo mali i veliki sinus lift.

Kod malog sinus lifta, postupak se obavlja istovremeno s ugradnjom implantata gdje se na mjesto kosti koja nedostaje ugrađuje umjetna kost koja se umeće kroz otvor za implantat i podiže dno sinusa na njegovu početnu poziciju. Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom i za pacijenta je potpuno bezbolan.

U slučaju da nedostaje veći dio kosti, tada se izvodi takozvani veliki sinus lift pri kojem se podizanju sinusa pristupa s bočne strane u usnoj šupljini. U najvećem broju slučajeva čeka se s ugradnjom implantata sve do konačnog okoštavanja tkiva (minimalno 6 mjeseci).

Važno je naglasiti kako je potrebno nadomjestiti izgubljeni zub čim ranije kako se ne bi razvili problemi sa sinusima i potreba za dodatnim zahvatima, osim same ugradnje implantata.

Postoperativni proces

Nakon izvođenja postupka sinus lifta, normalno je osjetiti blago oteknuće tog djela lica ili krvarenje iz nosa i usta. Potrebno je izbjegavati ispuhavanje nosa i kihanje kako ne bi došlo do pomicanja kosti koja je umetnuta u sinus ili kako ne bi popucali šavovi nakon zahvata.

Stomatolog će prepisati antibiotike i analgetike koji će pomoći u borbi protiv bilo kakve boli i izbjeći rizik od infekcije. Analgetici se uzimaju po potrebi, dok antibiotike treba uzimati redovito, a usnu šupljinu ispirati usta s vodicom za usta. Dobra vijest je kako većina pacijenata osjeća minimalnu nelagodu nakon zahvata pa mjesta za brigu i paniku nema.

Kod potpuno bezube čeljusti, kako bi se izjegao zahvat podizanja sinusa, izvodi se zahvat pod nazivom All-on-4 pri kojem se izbjegavaju područja s malim volumenom kosti kod ugradnje zubnih implantata, a kod kojeg je postupak nadoknade zubi puno brži.

Ako želite saznati jeste li kandidat za ugradnju implantata, naručite se na besplatan specijalistički pregled i primite individualizirani plan terapije.

Srećko Srdjak, dr.dent.med.

Dr. med. dent. Srećko Srdjak, diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2003. godine, a od 2010. godine radi kao specijalist parodontologije. Uža mu je specijalnost dijagnostika i prevencija, terapija parodontnih bolesti, estetski zahvati i implantologija. Član je Hrvatske komore dentalne medicine i Hrvatskog parodontološkog društva, a od osnutka, 2011. godine, ravnatelj je Stomatološke poliklinike ARENA. Doktor Srdjak prisnim i stručnim pristupom, sustavno gradi povjerenje kod pacijenata što im daje dodatni razlog zbog kojeg se odlučuju na zahvate i terapiju u poliklinici ARENA.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly