Zašto je važno redovno čistiti zubni kamenac

Oralna higijena pretpostavka je dobrog oralnog zdravlja, ali zubni kamenac se javlja kod gotovo svake osobe. Unatoč odličnoj oralnoj higijeni, pojavu zubnog kamenca teško je spriječiti. Više se javlja ipak kod pacijenata sa slabijom oralnom higijenom, zatim kod pacijenata koji imaju jako stisnute zube, onih koji su tome genetski skloniji kao i kod onih koji imaju probleme s lošim ispunima i protetskim radovima.

Zubni kamenac su tvrde naslage na zubima koje nastaju mineraliziranjem plaka. Riječ je o tvrdim bijelim ili žućkastim naslagama koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). S vremenom zubni kamenac dovodi do problema s oralnim zdravljem, upala zubnog mesa, zubobolje, povlačenja gingive, a osim što je estetski neprivlačna pojava dovodi i do neugodnog zadaha. Upravo iz tih razloga važno je redovno profesionalno čistiti zubni kamenac.

Konzumiranjem određene hrane i pića stvara se često pigmentacija zubi koja djeluje na estetiku osmijeha. Najčešće je to slučaj kod pušača, ljudi koji piju puno kave, čaja, a takve promjene teško se odstranjuju četkicom ili uglavnom nikako. Pojave tamnosmeđih do čak crnih mrlja, jačeg intenziteta uz zubno meso djeluju na samopouzdanje pa se pacijenti manje smiju skrivajući te pojave. Zubi s vremenom gube svoju blistavost i boju, plak se nakuplja, nastaje kamenac, dolazi do skupljanja sve više bakterija koje štete zubima i cijelom organizmu.

Kontrola kod stomatologa potrebna je kako bi se na vrijeme detektirala razna stanja, a prilikom kontrole stomatolog može reagirati na situaciju nakupljenog kamenca i preporučiti profesionalno čišćenje zubi. Riječ je o metodi odstranjivanja plaka sa svih zubnih površina što je posebno važno za teško dostupne površine koje se prilikom pranja zubi često zanemare. To su obično prostori među zubima te unutarnje površine prednjih donjih zubi. Profesionalno čišćenje zubnog kamenca provodi se pomoću malih rotirajućih četkica i gumica te posebnih alata i pomagala kojima se prelazi preko površine i odstranjuju se naslage brzo, jednostavno i učinkovito.

Najbolja preporuka pacijentima je ići redovno na preventivno pregled kod stomatologa gdje se po potrebi može preporučiti čišćenje zubnog kamenca. Pacijenti koji nemaju upalne procese niti probleme s oralnim zdravljem, dolaze na čišćenje zubi dva puta godišnje u svrhu održavanja zdravlja zubi i usne šupljine. Ako pacijent ima probleme s upalnim procesima zubnog mesa, kombiniraju se različite metode profesionalnog čišćenje zubi češće i prema potrebi dok se ne postigne odgovarajuća razina, a zatim se provodi održavanje.

Za osmijeh bez mrlja, čišćenje kamenca je neophodno jer nije zubni kamenac samo estetski nedostatak, nego dovodi i do ozbiljnijih problema ako se na vrijeme ne reagira. Dio cjelovite brige za oralno zdravlje treba uključivati i odstranjivanje kamenca kod stomatologa što vraća blistavost i zdravlje zubima te djeluje na samopouzdanje pacijenata.

Lukas Džodan, dr.dent.med.

Lukas Džodan, dr. med. dent. diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2017. godine. Nakon odrađenog staža u obiteljskoj ordinaciji dentalne medicine, 2018. godine stiže u Polikliniku ARENA kao pojačanje u području konzervative i estetske stomatologije. Svoje slobodno vrijeme provodi u društvu prijatelja i na nogometnom terenu.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Pošaljite online upit

Copyright © 2022 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.