BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Zašto je važno redovno čistiti zubni kamenac

Zubni kamenac na pacijentovim zubima

Oralna higijena pretpostavka je dobrog oralnog zdravlja, no zubni kamenac javlja se kod gotovo svake osobe. Unatoč odličnoj oralnoj higijeni, pojavu zubnog kamenca teško je spriječiti

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Više se javlja ipak kod pacijenata sa slabijom oralnom higijenom, zatim kod pacijenata koji imaju jako stisnute zube, onih koji su tome genetski skloniji kao i kod onih koji imaju probleme s lošim ispunima i protetskim radovima.

Zubni kamenac su tvrde naslage na zubima koje nastaju mineraliziranjem plaka. Riječ je o tvrdim bijelim ili žućkastim naslagama koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). S vremenom zubni kamenac dovodi do problema s oralnim zdravljem, upala zubnog mesa, zubobolje, povlačenja gingive, a osim što je estetski neprivlačna pojava dovodi i do neugodnog zadaha. Upravo iz tih razloga važno je redovno profesionalno čistiti zubni kamenac.

Prije i poslije zahvata odtranivanje zubnog kamenca.

Konzumiranjem određene hrane i pića stvara se često pigmentacija zubi koja djeluje na estetiku osmijeha. Najčešće je to slučaj kod pušača, ljudi koji piju puno kave, čaja, a takve promjene teško se odstranjuju četkicom ili uglavnom nikako. Pojave tamnosmeđih do čak crnih mrlja, jačeg intenziteta uz zubno meso djeluju na samopouzdanje pa se pacijenti manje smiju skrivajući te pojave. Zubi s vremenom gube svoju blistavost i boju, plak se nakuplja, nastaje kamenac, dolazi do skupljanja sve više bakterija koje štete zubima i cijelom organizmu.

Kontrola kod stomatologa potrebna je kako bi se na vrijeme detektirala razna stanja, a prilikom kontrole stomatolog može reagirati na situaciju nakupljenog kamenca i preporučiti profesionalno čišćenje zubi. Riječ je o metodi odstranjivanja plaka sa svih zubnih površina što je posebno važno za teško dostupne površine koje se prilikom pranja zubi često zanemare. To su obično prostori među zubima te unutarnje površine prednjih donjih zubi. Profesionalno čišćenje zubnog kamenca provodi se pomoću malih rotirajućih četkica i gumica te posebnih alata i pomagala kojima se prelazi preko površine i odstranjuju se naslage brzo, jednostavno i učinkovito.

Najbolja preporuka pacijentima je ići redovno na preventivno pregled kod stomatologa gdje se po potrebi može preporučiti čišćenje zubnog kamenca. Pacijenti koji nemaju upalne procese niti probleme s oralnim zdravljem, dolaze na čišćenje zubi dva puta godišnje u svrhu održavanja zdravlja zubi i usne šupljine. Ako pacijent ima probleme s upalnim procesima zubnog mesa, kombiniraju se različite metode profesionalnog čišćenje zubi češće i prema potrebi dok se ne postigne odgovarajuća razina, a zatim se provodi održavanje.

Za osmijeh bez mrlja, čišćenje kamenca je neophodno jer nije zubni kamenac samo estetski nedostatak, nego dovodi i do ozbiljnijih problema ako se na vrijeme ne reagira. Dio cjelovite brige za oralno zdravlje treba uključivati i odstranjivanje kamenca kod stomatologa što vraća blistavost i zdravlje zubima te djeluje na samopouzdanje pacijenata.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više