BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Zašto ispravljanje zubi ne biste trebali raditi sami

Fiksni aparatić s metalnim bravicama.

Suvremeno doba rezultiralo je sve većom čežnjom za idealnom estetikom lica i lijepim osmijehom. Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi, čini osmijeh ljepši te podiže kvalitetu života.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Ovih sam dana naišla na zabrinjavajući, ujedno i šokantan tekst vezan uz ortodonciju i ortodontske aparatiće koji me nagnao na pisanje ovog blog posta. No, prije nastavka i boljeg shvaćanja, napisala sam par rečenica koje odgovaraju na pitanje - što je zapravo ortodoncija i čemu služi?

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima. Pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku, nego i funkcijsku vrijednost - utječe na zdravlje cijeloga žvačnog sustava. Nadalje, ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima gdje je zbog ‘zgužvanih zubi’ održavanje oralne higijene bilo otežano.

Često se suvremena ortodoncija naziva ‘kraljicom stomatologije’, ali taj status opravdava samo u slučaju ako ortodontsku terapiju provodi stručnjak.

Valja imati na umu i to, kako ispravan i lijep osmijeh, osim što pozitivno utječe na izgled lica, djeluje i na samopouzdanje te pomaže ostvariti odličan prvi dojam, a svi znamo koliko je prvi dojam važan. Upravo zbog tih prvih dojmova, mnogima su često bile uskraćivane prilike za novim poslom, prijateljstvom ili romantičnom vezom.

Iz navedenih razloga, pacijenti su sve više svjesni važnosti estetike lica i lijepog osmijeha u svim segmentima suvremenog života pa traže pomoć ortodonta jer žele svoj osmijeh učiniti ljepšim i općenito podići kvalitetu življenja.

Jeftini aparatići s ebaya.

Nažalost, ta popularnost ortodoncije za sobom vuče i negativnu stranu. Pozitivni rezultati nošenja ortodontskim aparatića izazivaju želju za ortodontskom terapijom i kod pojedinaca koji također imaju potrebu za ortodontskom terapijom, ali je nažalost ne mogu financirati.

Priikaz adekvatnog ortodonskog aparatića.

Ovdje nastaje veliki problem jer se u takvim situacijama traže surogat rješenja koja nisu povezana sa stručnom pomoći i uključuju ortodontska pomagala sumnjivog porijekla. Konkretno govorim o ‘gotovim’ rješenjima koja se nude na eBayu i sličnim prodajnim kanalima po izuzetno niskim cijenama. Često je riječ o tek nekoliko desetaka eura ili manje. Takve proizvode prate opisi koji uvjeravaju korisnike kako si mogu sami pomoći te da nema potrebe za odvajanjem većeg iznosa ili obraćanje specijalistima.

Kao što je vidljivo na fotografijama sa stranice na koju sam ovih dana naišla, ako je ortodontska terapija nestručno provedena, ili je provedena u kućnoj radinosti, rezultati mogu biti katastrofalni!

Nestručno provedena ortodontska terapija u kojem je krojen zuba izbačen iz mjesta.

Izvor: manubaydental.com

Ako se suočite s takvim posljedicama, počinje agonija koja zahtjeva daleko veći angažman, ne samo ortodonata nego i drugih specijalista iz svih područja stomatologije.

U konačnici, izdatak od nekoliko desetaka eura može se pretvoriti u desetke tisuća. Sasvim je jasno, da ako pacijent već u početku nije imao dovoljno novca za ortodontski aparatić, teško da će si moći priuštiti liječenje ako nastanu ovakvi problemi što znači da je osuđen na tragične posljedice.

Ovim tekstom želim apelirati na sve one koji razmišljaju o ortodontskoj terapiji, da se svakako obrate stručnjacima (specijalistima ortodoncije) te da zanemare bilo kakvo DIY (‘uradi sam’) rješenje. Pa čak i ako se cijena ortodontske usluge učini skupom, uvijek postoji mogućnost kreditne linije tj. otplatom na rate što je primjerice praksa u našoj poliklinici.

Kao dio tima Poliklinike Arena Dental, ozbiljno pristupam svemu što se plasira na tržištu kao ‘novo i revolucionarno’ u području stomatologije te sve takve tvrdnje provjeravam u znanstvenoj literaturi.

PRIJE:

Stanje zubi na samom početku ortodonske terapije s fiksnim aparatićem s metalnim bravicama.

POSLIJE:

Stanje zubi na kraju ortodonske terapije s fiksnim aparatićem s metalnim bravicama.

Na kraju ističem i to, kako svi materijali koji se koriste u našoj poliklinici uključujući i ortodontske materijale (bravice, lukovi...) potječu od renomiranih proizvođača gdje kvaliteta opravdava cijenu.

Zapamtite, jedan vaš zub vrijedi puno više i od najskuplje terapije!

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više