BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Upute nakon stomatološkog zahvata

Lijekovi za bolove nakon stomatološkog zahvata.

Bolovi su i dalje najčešći razlog dolaska pacijenata u stomatološku ordinaciju, a zadaća stomatologa je postaviti pravilnu dijagnozu i otkriti koji je uzrok boli.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Često se bol ne može otkloniti jednim kratkim zahvatom, već liječenjem koje može biti dugotrajno. Takva liječenja su praćena bolovima različitih intenziteta, a pacijentu je često teško razlučiti koliko je normalno i očekivano da zub boli nakon zahvata. Većina stomatoloških zahvata predstavlja traumu za oralna tkiva, pa je bol normalna reakcija organizma.

Pacijentica s bolovima nakon zahvata.

Kada govorimo o boli nakon stomatološkog zahvata zasigurno ćete prvo pomisliti na bol nakon vađenja zuba. Da bi se smanjili bolovi nakon zahvata potrebno je uzeti analgetik (ne preparat koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu poput Andola ili Aspirina!). Dobro saslušajte upute koje će vam liječnik dati nakon ekstrakcije zuba. Ranu ne smijete ispirati prvih par dana nakon vađenja i morate ju hladiti. Ako odmah nakon zahvata isperete ranu moglo bi doći do ispadanja krvnog ugruška iz rane. Tada kost ostaje ogoljena i rana ne može zarasti. Takvo stanje je izrazito bolno i morate potražiti pomoć stomatologa jer analgetici neće biti dovoljni za otklanjanje boli.

Nakon liječenja korijenskih kanala zub može boljeti na zagriz i na dodir. Ti bolovi će spontano nestati nakon nekoliko dana i nisu razlog za brigu. Izbjegavajte žvakati na liječeni zub. Ako se javi oteklina morate se odmah javiti stomatologu.

Za liječenje zuba se mogu upotrebljavati i lijekovi koji služe za devitalizaciju živca. Ako se stomatolog odlučio za tu vrstu terapije te je u zub postavio preparat koji će kroz nekoliko dana umrtviti zub, važno je da slijedite upute koje vam je dao. Najvažnije je da ne žvačete dva sata na zub u kojem se nalazi provizorni ispun. U suprotnom moglo bi se dogoditi da lijek iscuri na gingivu te nanese značajnu štetu na gingivi i kosti.

Doktor vrši stomatološki zahvat nad pacijentom.

Prilikom izrade krunica i mostova potrebno je brušenjem preoblikovati zub. Tim zahvatom otklanja se caklina a nakon toga zubi su osjetljivi na hladno unatoč izradi provizorne krunice. Bol će se povući nakon cementiranja trajnih krunica. Dok se ne završi izrada protetskog rada potrebno je izbjegavati hladne napitke i općenito iritirajuće čimbenike za pobrušeni zub. Također je važno pratiti intenzitet i karakter boli te o tome obavijestiti stomatologa koji će najbolje moći ocijeniti je li potrebno liječenje zuba.

Svakako savjetujem da nakon zahvata porazgovarate sa svojim stomatologom koji će vam rado objasniti na što trebate obratiti pažnju te kada bi se trebali javiti i prije dogovorenog termina, ako dođe do komplikacije nakon zahvata.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više