BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

U kojim situacijama je potrebno izvaditi zub?

Izvađeni zub.

U slučaju da imate oštećen zub, ne morate brinuti, nije uvijek nužno rješenje za takve situacije vađenje zuba. Ako su zubi oštećeni, oni se vade tek nakon što su prošli više neuspješnih metoda liječenja odnosno kada je zub i dalje u lošem stanju.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Proces vađenja zuba izvodi se u kontroliranom okruženju, pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan.

Nikada se neće desiti da vam zubar izvadi zdravi zub

Vađenje ili ekstrakcija zuba, jedan je od zadnjih poteza svakog doktora dentalne medicine pa tako i u poliklinici Arena Dental. Zubni niz uvijek nastojimo zadržati punim i pokušati u više navrata liječiti zube dok vađenje ostavljamo kao posljednju opciju u situacijama kada se više stvarno ništa ne može učiniti.

Situacije u kojima je najčešće vađenje zuba jedina opcija

Kao što je ranije spomenuto, vađenje zuba se uvijek ostavlja kao posljednja opcija, no postoje neke situacije u kojima je neizbježno izvaditi zub.

Naši stomatolozi će se na ekstrakciju zuba najčešće odlučiti kada pacijent ima zube koji:

  • se klimaju, odnosno uznapredovalu parodontozu,
  • imaju velike upalne procese u kosti (granulome i ciste),
  • imaju frakturirani korijen ili
  • kada je riječ o umnjacima koji svojim položajem stvaraju probleme.

Osim gore navedenih, ostale indikacije za vađenje zuba mogu ponekad biti čak i estetske prirode ili vezane uz ortodontsku ili protetsku terapiju.

Važno je da je pacijent na kojem se vrši zahvat, u svakom trenutku informiran o svakom koraku, problematici i posljedicama zahvata. Uz dobru komunikaciju, zahvat prolazi bezbolno, atraumatski i ne predstavlja, kako mnogi kažu, pacijentovu noćnu moru.

Prije svakog vađenja zuba napravit ćemo RTG snimku i pokušati endodontski izliječiti zub kako bi se on zadržao u čeljusti jer čak i takav izliječeni zub može služiti kao nosač krunice ili mosta.

Doktorica s pacijentom

Kako se vadi zub?

Kako bi se odredio način na koji će se izvaditi zub, potrebno je napraviti RTG snimke i točno precizirati problem na zubu koji je nužno čim prije ukloniti. Nikada ne započinjemo zahvat bez ortopana.

U slučaju da naši doktori stručnjaci procijene da se radi o kompliciranijem vađenju zuba poput uklanjanja okolne kosti ( osteotomija, alveotomija) ili ukliještenih umnjaka u donjoj čeljusti, zahvat će preuzeti naš oralni kirurg.

Česta percepcija pacijenata je da se zubi čupaju kliještima no to nije istina, već se koristi posebna metoda rasklimavanja zubi. Oni se rasklimaju sve do trenutka kada će ih doktor zahvatiti kliještima te lagano izvaditi iz alveole.

Doktro u radu

Boli li vađenje zuba?

Prilikom vađenja zuba, pacijent ne smije osjećati bol, samo lagani pritisak koji je normalan i zato svaki pacijent prije zahvata primi lokalnu anesteziju. Ona umrtvljuje zub i okolno tkivo a ta umrtvljenost traje od dva do četiri sata što je dovoljno vremena da se izvadi zub.

Terapija nakon vađenja zuba

Nakon zahvata pacijent dobiva detalje upute kojih se bitno pridržavati kako bi rana pravilno i u što kraćem roku zacijelila.

Česta anatomska pojava s kojom se susrećemo kod gornjih bočnih zuba je kada je korijen zuba u sinusu. U tom slučaju se rana šiva te se pacijent mora zaštiti antibioticima.

Nakon samog vađenja zuba, doktor će još jednom pregledati ranu, očistiti ju i prekriti sterilnom gazom koju je potrebno čvrsto zagristi i tako držati otprilike pola sata.

Sljedećih par dana pacijent mora pripaziti da ne ispuhuje nos, da ne spava na povišenom te da ne ispire ranu. Kod manje kompliciranih vađenja, dovoljno je da ne jede ništa tvrdo i prevruće, da hladi ranu oblozima i da također ne ispire ranu.

nedostaje alt

Bitno je naglasiti da pacijent nikad ne izlazi iz ordinacije bez privremenog nadomjestka, bio to privremeni most ili proteza. Osim što će pomoći u oblikovanju zubnog mesa na mjestu vađenja, osigurat će pacijentu i sigurnost u svakodnevnom životu i komunikaciji.

Ako imate dodatnih pitanja u vezi vađenja zuba ili želite dobiti svoj termin pregleda, javite nam se ovdje ili na 01 6542 655. ?

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više