Najskuplji plan terapije ne mora nužno biti i najbolji plan

Plan stomatološke terapije smatra se ključnim faktorom koji značajno utječe na konačni ishod same terapije. Kliničkim pregledom usne šupljine potrebno je dobro sagledati cjelokupnu situaciju i stvarne potrebe i probleme koje pacijent navodi. Izoliranim pristupom u kojem se sanira samo jedan zub vrlo često ne uočimo stvarne probleme te općenito razloge nastanka problema. Za kvalitetan prvi pregled u stomatologiji potrebno je vrlo široko sagledati pacijenta općenito, njegove probleme, potrebe te općenito zdravstveno stanje. Brzinska izolirana sanacija često dovodi do dodatnog produbljivanja primarnog problema.

Prije odluke o izoliranoj sanaciji jednog ili više zuba moramo se prije svega upitati zašto je uopće došlo do problema na tim zubima. Daljnjom istragom nerijetko ćemo ustanoviti da se problem nalazi upravo na suprotnim stranama od zuba koji stvaraju problem, stoga je pacijentu potrebno detaljno objasniti, a ako treba i skicirati situaciju kakvu zateknemo. Razumijevanje realne situacije od strane pacijenta od velike je važnosti za kvalitetan pristup terapiji, a samim time i uspjeh iste.

Svaki plan terapije je individualan

Potrebno je veliko iskustvo u planiranju stomatološke terapije jer znamo da je svaka situacija specifična. Životne navike i objektivne potrebe svakog pacijenta su različite. O financijskim mogućnostima da i ne govorimo. Vrlo često na sastancima s kolegama raspravljamo o pojedinim planovima terapija, kada se vidi kako pristupi mogu biti jako različiti. Stomatologija je kao znanost toliko napredovala da su mogućnosti sanacije pojedinih stanja iz dana u dan sve veće. Ponekad se i sami iznenadimo koliko struka brzo napreduje. Ono što nam je do prije par godina bilo nezamislivo danas je postalo standard. Mogućnosti su zaista velike, tako da ja osobno, vrlo često znam pacijentima reći kako sam sto posto siguran da imamo rješenje koje će dovesti njegovu dentalnu situaciju u zdravo, lijepo i funkcionalno stanje.

Put do zdrave dentalne situacije nije uvijek jednostavan

Naravno da put do toga nije uvijek jednostavan. Može biti vrlo dug, iscrpljujuć i nadasve financijski zahtjevan. Radi svega navedenog, smatram kako je od velike važnosti individualno prilagoditi svaki plan terapije. Vrlo često, najskuplji plan terapije ne mora biti nužno i najbolji plan. Mnogo je pacijenata prezadovoljno totalnim protezama u obje čeljusti što se smatra najjeftinijom varijantom kod potpunog nedostatka zuba. Naravno, izrada dobrih, lijepih i funkcionalnih totalnih proteza smatra se jednim od najizazovnijih procesa u stomatologiji. S druge pak strane, fiksni zubi na implantatima kod bezubih čeljusti smatraju se vrlo komfornim i elegantnim rješenjem, ali put do tog komfora često je naporan psihički, fizički i financijski, stoga nije opcija za baš svakog bezubog pacijenta.

Kako nakon svega navedenog procijeniti što je najoptimalnije za pacijenta?


Vrlo jednostavno… Smatram kako bi kolege stomatolozi, prije nego što predstave plan terapije pacijentu, trebali sebe upitati, bi li u takvoj situaciji i sebi napravili isti takav plan. Dakle, plan terapije kakav bi stomatolog sebi napravio u određenom trenutku, zasigurno je najbolji mogući plan i za pacijenta – naravno, pod uvjetom da je riječ o iskusnom stomatologu.

Neki put mi je teško gledati kako stomatološka struka pada u drugi plan, a želja za brzim profitom u prvi. Često se susrećem s pacijentima koji dolaze s informacijom kako su im potrebna 2-3 ili čak i više implantata. Nakon kliničkog pregleda i uvida u RTG i CT snimke, informiram pacijenta da je potreban jedan ili niti jedan implantat te da se situacija može riješiti jednostavnije i sigurnije bez tolike količine implantata i novaca. Dakle, tu govorimo o pojmu „overtreatment“ ili pretjerana terapija u svrhu brze zarade. Stalno ponavljam kolegama:

„…ne budimo trgovci zubima, već samo liječnici…“

Zaključak svega navedenog je kako su prvi pregled i plan terapije neopisivo kompleksan proces za koji je potrebno veliko iskustvo u struci, etičnost i kvalitetan ljudski pristup. Sama činjenica kako je pacijent gotovo uvijek u velikom strahu, ljudska komponenta sagledavanja cijele situacije i planiranja presudna je kod same odluke o prihvaćanju i započinjanju same terapije. Iskustvo je pokazalo da je fer pristup, optimalna cijena i individualno prilagođen plan terapije, zasigurno i najbolji plan.

Srećko Srdjak, dr.dent.med.

Dr. med. dent. Srećko Srdjak, diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2003. godine, a od 2010. godine radi kao specijalist parodontologije. Uža mu je specijalnost dijagnostika i prevencija, terapija parodontnih bolesti, estetski zahvati i implantologija. Član je Hrvatske komore dentalne medicine i Hrvatskog parodontološkog društva, a od osnutka, 2011. godine, ravnatelj je Stomatološke poliklinike ARENA. Doktor Srdjak prisnim i stručnim pristupom, sustavno gradi povjerenje kod pacijenata što im daje dodatni razlog zbog kojeg se odlučuju na zahvate i terapiju u poliklinici ARENA.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly