BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Najskuplji plan terapije ne mora nužno biti i najbolji plan

dr. Srdjak u ordinaciji

Plan stomatološke terapije smatra se ključnim faktorom koji značajno utječe na konačni ishod same terapije. Kliničkim pregledom usne šupljine potrebno je dobro sagledati cjelokupnu situaciju i stvarne potrebe i probleme koje pacijent navodi.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Izoliranim pristupom u kojem se sanira samo jedan zub vrlo često ne uočimo stvarne probleme te općenito razloge nastanka problema. Za kvalitetan prvi pregled u stomatologiji potrebno je vrlo široko sagledati pacijenta općenito, njegove probleme, potrebe te općenito zdravstveno stanje. Brzinska izolirana sanacija često dovodi do dodatnog produbljivanja primarnog problema.

Prije odluke o izoliranoj sanaciji jednog ili više zuba moramo se prije svega upitati zašto je uopće došlo do problema na tim zubima. Daljnjom istragom nerijetko ćemo ustanoviti da se problem nalazi upravo na suprotnim stranama od zuba koji stvaraju problem, stoga je pacijentu potrebno detaljno objasniti, a ako treba i skicirati situaciju kakvu zateknemo. Razumijevanje realne situacije od strane pacijenta od velike je važnosti za kvalitetan pristup terapiji, a samim time i uspjeh iste.

Svaki plan terapije je individualan

Potrebno je veliko iskustvo u planiranju stomatološke terapije jer znamo da je svaka situacija specifična. Životne navike i objektivne potrebe svakog pacijenta su različite. O financijskim mogućnostima da i ne govorimo. Vrlo često na sastancima s kolegama raspravljamo o pojedinim planovima terapija, kada se vidi kako pristupi mogu biti jako različiti. Stomatologija je kao znanost toliko napredovala da su mogućnosti sanacije pojedinih stanja iz dana u dan sve veće. Ponekad se i sami iznenadimo koliko struka brzo napreduje. Ono što nam je do prije par godina bilo nezamislivo danas je postalo standard. Mogućnosti su zaista velike, tako da ja osobno, vrlo često znam pacijentima reći kako sam sto posto siguran da imamo rješenje koje će dovesti njegovu dentalnu situaciju u zdravo, lijepo i funkcionalno stanje.

Put do zdrave dentalne situacije nije uvijek jednostavan

Naravno da put do toga nije uvijek jednostavan. Može biti vrlo dug, iscrpljujuć i nadasve financijski zahtjevan. Radi svega navedenog, smatram kako je od velike važnosti individualno prilagoditi svaki plan terapije. Vrlo često, najskuplji plan terapije ne mora biti nužno i najbolji plan. Mnogo je pacijenata prezadovoljno totalnim protezama u obje čeljusti što se smatra najjeftinijom varijantom kod potpunog nedostatka zuba. Naravno, izrada dobrih, lijepih i funkcionalnih totalnih proteza smatra se jednim od najizazovnijih procesa u stomatologiji. S druge pak strane, fiksni zubi na implantatima kod bezubih čeljusti smatraju se vrlo komfornim i elegantnim rješenjem, ali put do tog komfora često je naporan psihički, fizički i financijski, stoga nije opcija za baš svakog bezubog pacijenta.

Stomatološki pregled i plan terapije

Kako nakon svega navedenog procijeniti što je najoptimalnije za pacijenta?

Vrlo jednostavno… Smatram kako bi kolege stomatolozi, prije nego što predstave plan terapije pacijentu, trebali sebe upitati, bi li u takvoj situaciji i sebi napravili isti takav plan. Dakle, plan terapije kakav bi stomatolog sebi napravio u određenom trenutku, zasigurno je najbolji mogući plan i za pacijenta – naravno, pod uvjetom da je riječ o iskusnom stomatologu.

Neki put mi je teško gledati kako stomatološka struka pada u drugi plan, a želja za brzim profitom u prvi. Često se susrećem s pacijentima koji dolaze s informacijom kako su im potrebna 2-3 ili čak i više implantata. Nakon kliničkog pregleda i uvida u RTG i CT snimke, informiram pacijenta da je potreban jedan ili niti jedan implantat te da se situacija može riješiti jednostavnije i sigurnije bez tolike količine implantata i novaca. Dakle, tu govorimo o pojmu „overtreatment“ ili pretjerana terapija u svrhu brze zarade. Stalno ponavljam kolegama:

„…ne budimo trgovci zubima, već samo liječnici…“

Zaključak svega navedenog je kako su prvi pregled i plan terapije neopisivo kompleksan proces za koji je potrebno veliko iskustvo u struci, etičnost i kvalitetan ljudski pristup. Sama činjenica kako je pacijent gotovo uvijek u velikom strahu, ljudska komponenta sagledavanja cijele situacije i planiranja presudna je kod same odluke o prihvaćanju i započinjanju same terapije. Iskustvo je pokazalo da je fer pristup, optimalna cijena i individualno prilagođen plan terapije, zasigurno i najbolji plan.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više