BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što su zubni implantati?

Gubitak zuba ne predstavlja samo estetski, nego i zdravstveni problem jer dolazi do gubitka mekih i tvrdih tkiva, a s vremenom se mogu javiti i komplikacije s preostalim zubima i zglobovima, glavobolje i drugi bolovi.

AUTOR ČLANKA

Valerija Babić dr. med. dent.

Implantati su vijci koji se ugrađuju u kost gornje i donje čeljusti, a predstavljaju umjetni korijen zuba koji nedostaje kako bi se ponovno uspostavila normalna funkcija žvačnog sustava, kao i estetika pacijentovog osmijeha i cjelokupnog lica.

struktura-implantata

Gubitak zuba ne predstavlja samo estetski, nego i zdravstveni problem jer dolazi do gubitka mekih i tvrdih tkiva, a s vremenom se mogu javiti i komplikacije s preostalim zubima i zglobovima, glavobolje i drugi bolovi. Implantati se koriste kao rješenje kod potpuno bezube čeljusti pacijenata, kod pacijenata s djelomično bezubim čeljustima koji ne žele ili odbijaju nositi mobilne nadomjestke, kod pacijenata koji trebaju opsežnije fiksne radove, a svakako su idealno rješenje i kod nedostatka 1 ili 2 zuba da bi izbjegli brušenje susjednih zubi za mostove.

model-zubni-implantat

Ovisno o situaciji ugrađuju se po 1, 2, 4 ili 6 implantata za izradu određenog nadomjestka. Implantati se mogu razlikovati po: vrsti materijala od kojeg su napravljeni, vrsti tretirane površine, obliku, veličini odnosno dužini i promjeru, mjestu ugradnje kao i po proizvođaču kojih je danas na tržištu jako puno.

zubni-implantat-vijak

Najčešće se koriste implantati izrađeni od titana koji je potpuno biokompatibilan materijal, za koji ne postoji dokazana alergijska ni toksična reakcija, čvrst je i otporan na koroziju.

KAKO SAZNATI JESTE LI KANDIDAT ZA ZUBNI IMPLANTAT?

Da bi utvrdili da li je neki pacijent kandidat za ugradnju implantata, potrebno je doći na besplatan pregled na kojemu će se detaljno isplanirati implanto-protetska terapija. Na pregledu možemo saznati pacijentove želje, probleme i mogućnosti, možemo promatrati pacijenta – njegov govor, način smijanja i mirovanje kako bismo dobili informacije o njegovom estetskom i funkcijskom stanju.

prvi-pregled-sto-su-zubni-implantati

Osim toga, u obzir se uzima i njegovo opće zdravstveno stanje, kao i želje i financijske mogućnosti. Pregled se sastoji od kliničkog pregleda uz uzimanje anamneze i analize radiografskih snimki, odnosno ortopana i CBCT-a, a možemo koristiti i fotografije, video snimke i intraoralni skener.

Na kliničkom pregledu provjerava se stanje sluznice i zubnog mesa, stanje postojećih zubi i određuje se vertikalna dimenzija tj. anatomski odnosi i “visina zagriza”. Ako je pacijent dobrog zdravstvenog stanja, ne postoji gornja dobna granica za ugradnju implantata, dok se mladim osobama kojima još nije završen rast i razvoj čeljusti, prije 18 godine, nikako ne bi trebalo raditi taj zahvat. U kontraindikacije spadaju imunokompromitirajuće bolesti, neke krvne i srčane bolesti, koštane bolesti, kao i bolesti mekih i tvrdih tkiva u ustima, a pogotovo pušenje.

dijagnoza-sto-su-zubni-implantati

Uz pomoć ortopana i CBCT-a provjerava se stanje kosti, njena veličina tj. širina i visina kao i kvaliteta; postoji mogućnost planiranja mjesta ugradnje, a kasnije i praćenje implantata. U slučaju nedostatka kosti, razmatra se mogućnost nadomještanja kosti augmentacijom grebena uz ugradnju umjetne kosti.

CBCT-sto-su-zubni-implantati

Na pregledu će se pacijentu objasniti proces operacije, potrebne postupke prije i poslije i naravno funkcija i estetika nadomjestaka koji će se izrađivati nakon procesa oseointegracije implantata.

KAKO IZGLEDA KIRURŠKI ZAHVAT?

Postupak ugradnje implantata izvodi se operacijskim putem gdje kirurg uz lokalnu anesteziju ugrađuje implantat u kost navijanjem i prekriva sluznicom uz tehniku šivanja. Nakon toga započinje proces oseointegracije tijekom kojeg kost čvrsto srasta oko titanskog implantata da bi se isti kasnije mogao opteretiti fiksnim ili mobilnim protetskim nadomjestkom. Taj proces traje oko 3 do 6 mjeseci, ovisno o kvaliteti kosti, odnosno o njenoj širini i visini kao i o općem zdravstvenom stanju pacijenta. Operativni zahvat traje oko 15 minuta po implantatu, a sam postupak ne boli jer je pacijent anesteziran.

zubni-implantati-ugradnja

Prilikom ugradnje implantata koristimo PRF tehnologiju, a to je metoda kojom se iz vlastite krvi pacijenta dobivaju matične stanice i faktori rasta koji ubrzavaju ozdravljenje i zacjeljivanje nakon kirurških zahvata i u potpunosti je sigurna. Koristi se za bolju regeneraciju tkiva, ubrzanje zacjeljivanja rana i povećanje sinteze kolagena, a prijenos infekcije je nemoguć jer je to vlastita krv.

zubni-implantati-prf

Prije samog zahvata pacijentu se vadi krv, u kratkom postupku centrifugiranja izdvaja se plazma i fibrin u formi želatinoznog materijala i dobiva PRF (palatel rich fibrin) - trombocitima bogat fibrin koji je biomaterijal i koristi se na kraju zahvata te stavlja na područje rana. Prije kirurškog zahvata pacijent uzima antibiotik s kojim nastavlja i nakon zahvata da se spriječi razvoj infekcije i smanji prisutnost loših mikroorganizama, u slučaju bolova uzimaju se analgetici i jako je bitno držati hladne obloge izvana da se spriječi oteklina te odmoriti koji dan nakon same operacije.

POSTUPCI NAKON ZAHVATA

Nakon određenog vremena cijeljenja, kad završi proces oseointegracije, pacijent dolazi na otvaranje implantata što je kratki zahvat uz lokalnu anesteziju gdje se napravi mali rez na sluznici i stavlja nadogradnja za cijeljenje koja oblikuje meko tkivo i omogućuje pristup implantatu za daljnje protetske postupke.

Nakon završenog cijeljenja mekog tkiva, pacijent dolazi na izradu protetskog nadomjestka pri čemu se na njega stavlja završna nadogradnja (suprastruktura) koja se preko vijka pričvršćuje na implantat, a završni rad se veže uz pomoć cementa ili dodatnog vijka.

zubni-implantati-prije-poslije

Nakon toga važno je održavati dobru oralnu higijenu i dolaziti na redovite kontrole.

ZAKLJUČAK

Postoji veliki izbor protetskih nadomjestaka i različitih materijala, iako se većinom teži da to bude fiksno rješenje jer to pacijenti lakše prihvaćaju s funkcijskog i estetskog aspekta. Svakako težimo individualnom pristupu za svakog pacijenta u skladu s njegovim željama I mogućnostima. Zanima Vas jeste li baš Vi kandidat za ugradnju implantata koji će biti Vaše trajno I doživotno rješenje?

Javite nam se s povjerenjem jer je naša misija vratiti osmijeh na Vaše lice :)

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više