BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što su zubne udlage?

Udlage stomatološke poliklinike Arena Dental .

Najčešće se koriste zbog bolova u čeljusnim zglobovima, prilikom škljocanja ili iskakanja zgloba, škripanja zubima, napetosti u mišićima lica - relaksacijske i stabilizacijske udlage.

AUTOR ČLANKA

Valerija Babić dr. med. dent.

Udlage su mobilne akrilatne ili gumene naprave koje u ustima imaju višestruke uloge.

Ubrajaju se u poštedne metode djelovanja u usnoj šupljini pomoću kojih možemo zaštititi i očuvati zube, zglobove, meka tkiva te reprogramirati pojedine kretnje donje čeljusti.

Udlage u kutiji stomatološke poliklinike ARENA.

Najčešće se koriste zbog bolova u čeljusnim zglobovima, prilikom škljocanja ili iskakanja zgloba, škripanja zubima, napetosti u mišićima lica -relaksacijske i stabilizacijske udlage.

Mogu imati zaštitne funkcije, poput sportskih udlaga koje čuvaju zube i meka tkiva usta od ozljeda prilikom raznih sportskih aktivnosti.

Udlage za izbjeljivanje koriste se prilikom izbjeljivanja zubi gelom koji se stavlja u njih tijekom noći i postupak se može ponavljati dok se ne postigne konačna željena bjelina zubi.

Nakon ortodoncije obvezne su udlage tzv. retaineri koji zadržavaju zube u položaju nakon skidanja fiksnog aparatića. Kod zubi zahvaćenim parodontitisom udlage se koriste da bi se zubi učvrstili i spriječile jake sile koje bi ih dodatno rasklimale.

Pacijentica s udlagom u ustima.

Sve udlage se pretežno stavljaju tijekom noći, iako se mogu nositi i po danu. Ne ometaju normalan san. Potrebno ih je redovito čistiti kao i zube. Ponekad se rade prije velikih protetskih radova da bi se postigao željeni odnos gornje i donje čeljusti, a obavezno ih nose i ljudi koji su prošli velike oralne rehabilitacije da bi se spriječile neželjene kretnje donje čeljusti, spriječio lom keramike i sl. Najčešće se radi gornja udlaga zbog bolje stabilnosti. Izrada je što se ordinacijskog djela tiče poprilično jednostavna. Potreban je otisak čeljusti po kojoj se udlaga radi, a zatim se u laboratoriju od plastičnih folija različite tvrdoće i debljina formira udlaga, ovisno o namjeni.

Zaštitne udlage za bruksizam

Bruksizam, odnosno škripanje zubima čest je problem. Često se javlja tijekom noći, jer pacijent tada to radi nesvjesno i nema kontrolu nad tim. Trošenje zubi kao rezultat može dovesti do brojnih problema koji onda saniraju nošenjem zaštitne udlage.

Ovakve zaštitne udlage rađene su po mjeri svakog pacijenta u zubnom laboratoriju, a služe za stabilizaciju i rasterećivanje čeljusnog zgloba. Nose se noću, a preporučljivo je njihovo učestalo nošenje.

Ako vas zanima još informacija o udlagama, kontaktirajte na 01/6542-655.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više