Što kad nema dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata

Gubitkom zuba poremećen je sklad u usnoj šupljini te s vremenom ostavlja sve veće negativne posljedice na stomatognati sustav (strukture u usnoj šupljini i strukture usko vezane uz nju).

Jedan od ključnih čimbenika za ugradnju implantata je određena količina kosti potrebna za ugradnju implantata. Nedovoljna količina kosti za ugradnju implantata može biti posljedica vremenskog razdoblja koji je protekao od gubitka zuba gdje se kost s vremenom resorbirala (smanjila) na mjestu gdje nedostaje zub, kao i upale koja je ostavila veliki defekt u kosti.
Nakon toga je potrebno procijeniti hoće li se raditi nadomještanje kosti ili će rješenje za pacijenta biti protetski rad bez implantata.

Plan terapije ovisi o tome radi li se o nedostatku jednog, više ili svih zubi.

Kod nedostatka manjeg broja zubi, a ako smo procjenom stanja utvrdili da se neće ugrađivati implantati, razmotrit će se stanje preostalih zubi u čeljusti. Potrebno je vidjeti jesu li preostali zubi u stanju nositi veće opterećenje te zadovoljava li njihov raspored mogućnost planiranja fiksnog protetskog rada na njima.
Osim implantata, fiksno-protetski rad koji može predstavljati mogućnost rješenja problema nedostatka zuba je most.

Zubni most je fiksno-protetski nadomjestak koji je konstruiran u jednom komadu, a sastoji se od više povezanih zubnih krunica te postoji dio ili više dijelova mosta koji ispod sebe nemaju uporište (zub). Zubi na koje će ići most je potrebno preoblikovati brušenjem tako da na njih možemo cementirati most koji oblikom imitira krune prirodnih zubi. Ovakva vrsta rada je fiksna jer se most cementira na postojeće preoblikovane zube te se ne može vaditi iz usta.
Ukoliko je preostali broj zubi premali za takvo opterećenje ili raspored zubi ne omogućuje izradu fiksno-protetskog nadomjeska, tada se može napraviti kombinirani rad.

Kombinirani rad se sastoji od fiksnog dijela (most) i mobilnog dijela (djelomična proteza) koji se vezama, koje nisu vidljive u ustima, pričvrsti na fiksni dio te se većom površinom naslanja na zubno meso. Ovakvim radom dobivamo puni zubni niz bez vidljivih veza (spojeva).

Djelomična proteza je mobilna tj. vadi se iz usta. U ovakvim situacijama postoji mogućnost izrade samo mobilnog dijela (djelomične proteze) koji nadomješta zube koji nedostaju.
Djelomična proteza se pričvršćuje na preostale zube metalnim kvačicama koje su vidljive na kruni zuba bliže zubnom mesu.

Ukoliko je pacijent izgubio sve svoje zube te nema dovoljno kosti u stražnjoj regiji, treba vidjeti ima li dovoljno kosti u prednjoj regiji. Tada se na ugrađena 4 implantata može napraviti fiksni protetski rad pod nazivom All-on-4 ili polufiksni rad kada se protetski rad vezom veže za implantate te ga pacijent može vaditi iz usta radi lakšeg provođenja oralne higijene. Kada ne postoji mogućnost ugradnje implantata, jedino rješenje je izrada mobilnog protetskog nadomjeska (potpuna proteza).

Potpuna proteza izrađuje se od akrilata, lagana je te nadomješta sve zube u čeljusti. Potpuna proteza u gornjoj čeljusti prekriva nepce, dok donja potpuna proteza prianja mnogo manjom površinom na sluznicu (u obliku potkove) te je njena stabilnost manja pogotovo ako je koštani greben čeljusti nizak. Potpune proteze se vade iz usta te se preporučuje da ih se po noći izvadi.
Fiksni radovi (krunice, mostove) koji se izrađuju od cirkon keramike ili potpune keramike izgledaju prekrasno, međutim ukoliko nije moguće fiksno rješenje, onda i totalne proteze mogu osigurati prekrasan osmijeh i vratiti estetiku pacijentu.

Lidija Pehar, dr.dent.med.

Lidija Pehar, dr. med. dent. diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2009. godine. Nakon pripravničkog staža bila je zaposlena u privatnoj stomatološkoj poliklinici u Zagrebu, a od prosinca 2015. u Stomatološkoj poliklinici ARENA. Izrazito je zainteresirana za oralnu kirurgiju te zaštitu ljudskih prava.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly