BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Što je dijastema?

Doktorica stomatološke poliklinike Arena Dental predlaže najbolje stomatološko riješenje.

Dijastema je razmak između zubi koji se najčešće javlja u gornjoj čeljusti između prvih sjekutića (diastema mediana), rjeđe u donjoj čeljusti.

AUTOR ČLANKA

Valerija Babić dr. med. dent.

Dijastema.- Detalj koji čini neku osobu prepoznatljivom ili simpatičnom? Ili estetski nedostatak zbog kojeg pacijenti dolaze u stomatološku ordinaciju po savjet kako ga ispraviti?

Na našim prostorima češće se predstavlja kao mana koja ne odgovara suvremenim estetskim kriterijima. U nekim afričkim zemljama poput Nigerije i Namibije smatra se atraktivnom i simbolom plodnosti, dok takve zube u Francuskoj nazivaju "dents du bonheur" – "sretni zubi" prema legendi o Napoleonovoj vojsci u kojoj je bilo poželjno imati takve zube.

Dijastema je razmak između zubi koji se najčešće javlja u gornjoj čeljusti između prvih sjekutića (diastema mediana), rjeđe u donjoj čeljusti. Može biti različite širine i time više ili manje vidljiv, a često se javlja kod mliječnih zuba kao normalni nalaz.

Diastema.

Može biti:

- primarna koja se javlja zbog povećanog frenuluma gornje usnice kod mliječnih i trajnih zuba (širine 2-3 mm)

- stečena kao genetski uzrokovana, kod poremećaja u rastu i razvoju ili zbog smanjenog broja zubi, smanjene veličine ili oblika zubi, povećanog jezika, patoloških promjena (tumori, ciste ili parodontološke bolesti) ili oralnih navika (tiskanje jezika tijekom govora i gutanja i povećani pritisak tokom mirovanja)

- fiziološka dijastema se javlja kod mliječnih zuba i spontano se zatvara sa nicanjem bočnih zubi dok nije veća od 2 mm, zovu je i "stadij ružnog pačeta", ali ne zahtjeva nikakvu terapiju i obično se zatvori nicanjem trajnih očnjaka.

Pacijenti kod stomatologa dolaze sa željom da se dijastema zatvori zbog estetskih razloga - doživljavanja vlastite ljepote i izgleda svoga lica, funkcionalnih poteškoća – otežanog odgrizanja hrane ili izgovaranja glasova "f" i "s" te zdravstvenih problema u smislu održavanja pravilne oralne higijene. Prilikom dolaska pacijenta potrebno je saznati koji je njegov razlog, kakve su mu želje, očekivanja i mogućnosti i detaljnim pregledom uz pomoć rtg ili CT snimke utvrditi postoje li parodontni problemi, karijesi, nepravilna okluzija, ortodontske nepravilnosti ili patološke tvorbe.

Postoji više terapijskih mogućnosti kojima se korigira dijastema; kirurška, ortodontska, parodontološka, direktne restauracije kao što su kompozitni ispuni ili indirektne s keramičkim ljuskicama ili krunicama. Terapijski postupci mogu biti samostalni ili se kombinirati da bi se postigla estetika, funkcija i oralno zdravlje.

Kirurška terapija dolazi u obzir kod patoloških stanja ili kod prevelikog frenuluma gornje usnice (često u kombinaciji s ortodoncijom) koji se kasnije može ponovno pojaviti.

Ortodontska terapija zahtjeva više vremena, može biti fiksna ili mobilna, ali prednost joj očuvanje vlastitih zuba i usklađivanje zagriza.

Parodontološka terapija služi da se zaustavi napredovanje parodontološke bolesti i kao regenerativna terapija može ostvariti stvaranje ili ponovno uspostavljanje izgubljenih ili oštećenih tkiva koja su uzrokovala pojavu dijasteme.

Direktne restauracije od kompozitnih materijala koriste se kod dijastema koje su manje od 2 mm.

Mogu se napraviti direktno u ustima pacijenta kompozitnim materijalom u više slojeva prema navoštenom modelu (wax up) koji se može pokazati pacijentu da bi mu se predočio konačni rezultat. Druga opcija je indirektna uz pomoć gotovih tvorničkih kompozitnih ljuski koje su visoko ispolirane i glatke površine što umanjuje mogućnost pojave najveće mane ovog materijala – sklonosti obojenju s vremenom.

Jedna od najpopularnijih korekcija su keramičke ljuskice koje predstavljaju odlično estetsko i dugotrajno rješenje bez mogućnosti promjene boje. Zahvat za njihovu izradu je minimalno invazivan, brusi se samo caklina u tankom sloju, obično se njima i korigira promjena boje ili oblika zuba što se ne može trajno postići s izbjeljivanjem, ali trebaju postojati određeni uvjeti- ne smije biti ispuna na tim zubima i potrebna je pravilna okluzija da ne bi došlo do njihovog pucanja. Ljuskice imitiraju prirodnu fluorescentnost, provode i reflektiraju svjetlost kao prirodni zubi, a glatka površina omogućuje lakše održavanje oralne higijene.

Doktorica stomatološke poliklinike ARENA predlaže najbolje stomatološko riješenje.

Krajnje rješenje su keramičke krunice koje se koriste kad su dijasteme preširoke za ljuskice, kad postojeći zubi imaju ispune ili okluzija nije idealna. Trebale bi biti visoko estetske da bi u području dijasteme što prirodnije translucentno imitirale prirodne zube. S keramičkim krunicama možemo promijeniti oblik, boju i položaj zubi. Preširoke dijasteme treba korigirati kombinacijom s ortodontskom terapijom da konačne krunice ne bi ispale prevelike tj. preširoke.

Dijastema nekome predstavlja estetski ili funkcionalni problem, a nekome dio njegove osobnosti. Unatoč estetskim standardima, najbitnije je kako se osoba osjeća. Na kraju krajeva, ljepota je u različitosti.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više