BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Postupak izrade zubne proteze

Mobilna zubna proteza wironit.

Pacijenti kojima nedostaju zubi, a implantati nisu rješenje, mogu vratiti funkcionalnost zubi i estetiku osmijeha brzo i jednostavno uz zubne proteze.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Zubne proteze rješavaju problem djelomične ili potpune bezubosti, a zahvaljujući novim materijalima i novim tehnologijama dobro se prilagođavaju ustima, ugodne su za nošenje i osiguravaju prirodan i lijep izgled. Zubne proteze jedinstven su nadomjestak koji se prilagođava svakom pacijentu zasebno. Prije nego se pokrene postupak izrade proteze, svaki pacijent dobiva individualiziran pristup i detaljnu dijagnozu postojećeg stanja. Nakon pregleda pacijent dobiva plan terapije, a proteza se potom izrađuje u nekoliko faza.

Prvi korak u postupku izrade proteze je uzimanje preciznih otisaka kako bi baza proteze bila potpuno prilagođena ležištu u ustima pacijenta.

Drugi korak je izrada tzv. zagrizne šablone, koja će pomoći odrediti međusobni položaj čeljusti i zubi tijekom nošenja kako bi proteza savršeno odgovarala.

Sljedeći korak uključuje postupak u kojem se u šablone postavljaju umjetni zubi i pacijent dobiva priliku isprobati postavu u ustima i dati svoje komentare kako bi se prilagodila i finalizirala postava.

Zadnja faza izrade je precizno finaliziranje. Dok su zubi privremeno postavljeni u šablonama, rade se sve korekcije dok se ne postigne savršena postava zuba nakon kojeg se izrađuje konačna proteza.

Tijekom postupka izrade uključeni su specijalisti stomatolozi iz ordinacije i specijalisti iz laboratorija. Kod složenijih situacija potrebno je više faza izrade zbog specifičnosti zahtjeva konstrukcije. U slučaju izrade kombiniranog nadomjestka, izrađuje se prvo fiksni nadomjestak (krunice ili most), a nakon njegovog cementiranja slijedi izrada mobilnog nadomjeska.

Uradnja zubne proteze u poliklinici ARENA

Postoje dvije vrste proteza. Pacijentima koji su izgubili sve svoje prirodne zube, izrađuju se potpune ili totalne proteze koje se mogu dodatno učvrstiti u ustima zubnim implantatima. Kod pacijenata koji imaju određeni broj prirodnih zubi, izrađuje se djelomična ili parcijalna proteza. Djelomične proteze se bolje drže u istima jer su učvršćene za preostale zube, ali neki njihovi dijelovi mogu smetati sluznicama i pokretima jezika te stvarati poteškoće u govoru. Potpune proteze nemaju ove elemente, ali imaju veću bazu koja leži na sluznici i uzrokuje osjećaj prisutnosti stranog tijela u ustima.

Prilagodba na proteze kod većine pacijenata prolazi relativno jednostavno i lagano, a kod nekih je potrebno nešto više vremena za navikavanje. To ovisi o stanju u ustima pacijenta, konstrukciji proteze i dobi pacijenta. Kod pacijenata koji su kraće vrijeme bili bez zuba i ako nije prošlo puno vremena između vađenja pojedinih zuba, bit će kraći period navikavanja. Razlog tome je što je koštani greben bolje sačuvan i ležište je povoljnije za izradu proteze. Promjena u ustima je značajna iz razloga jer se vraća mogućnost žvakanja hrane, ali na drugačiji način uz pomoć nadomjestka koje je strano tijelo na koje se treba naviknuti.

Pacijent s novim ARENA osmijehom.

Uz malo strpljenje nošenje nove proteze pacijentu brzo može postati sasvim normalno, moguće se dobro prilagoditi i naučiti kontrolirati protezu. Privikavanje je potrebno i kada pacijent promijeni protezu, a nova je različita od prethodne. Nova proteza znači i drugačiji odnos među čeljustima, samim time i drugačiji obrazac žvakanja. Često se kod starijih pacijenata tako umjesto izrade nove proteze odlučuje za podlaganje postojeće.

Podlaganjem se poboljšava postojeći oblik baze proteze, a promjene koje nastaju su neznatne pa nije potrebno novo privikavanje.

Danas je stomatologija toliko napredovala i rade se proteze uz koje je prilagodba minimalna te je sve veća potražnja za ovakvim rješenjem. Pacijenti s problemom nedostatka zubi biraju zubne proteze jer uz pravilnu oralnu higijenu i redovite kontrole mogu potrajati cijeli život, a značajno su jeftinija rješenja od implantata.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više